Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 11:40:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Tisková zpráva RRTV ke způsobu měření hlasitosti zvukové složky reklam, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání

  Autor: RRTV , e-mail: info@rrtv.cz Přidané: 28.05.2013


Dne 27. listopadu 2012 byl ve Sbírce zákonů publikován zákon č. 406/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, přičemž zejména stanoví novou povinnost při zařazování reklam, teleshoppingu a označení sponzora do vysílání:


„Provozovatel televizního vysílání je povinen zajistit, aby reklamy, teleshopping a označení sponzora byly vysílány takovým způsobem, že hladina hlasitosti jejich vysílání je v souladu s technickou specifikací stanovenou vyhláškou, kterou podle ustanovení § 5 písm. y) vydá Rada. Takový způsob vysílání se použije i při vysílání zvukových nebo zvukově-obrazových prostředků oddělujících reklamu a teleshopping od ostatních částí vysílání.“

Tento zákon nabude účinnosti dne 1. června 2013. Dne 21. května 2013 byla ve Sbírce zákonů dále publikována prováděcí vyhláška Rady pro rozhlasové a televizní vysílání č. 122/2013 Sb., o některých charakteristikách zvukové složky reklam, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání a o způsobu měření hlasitosti zvukové složky reklam, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání.

Cílem této vyhlášky je stanovit technickou specifikaci pro hladinu hlasitosti zvukové složky reklamy, teleshoppingu a označení sponzora. Tato vyhláška nabude účinnosti shodně se zákonem, který provádí, tj. dne 1. června 2013.

Dne 28. května 2013 pak Rada vydala stanovisko ke způsobu měření hlasitosti zvukové složky reklam, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání podle vyhlášky č. 122/2013 Sb., v němž stanovila pravidla měření pomocí veličin, které mají korelaci se subjektivní hlasitostí reklamy, teleshoppingu a označení sponzora tak, aby bylo možno zjistit, zda vysílání reklam, teleshoppingu a označení sponzora odpovídá požadavkům nového ustanovení zákona.

Rada podle § 5 písm. y) a § 49 odst. 3 zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, vydává toto stanovisko ke způsobu měření hlasitosti zvukové složky reklam, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání podle vyhlášky č. 122/2013 Sb., o některých charakteristikách zvukové složky reklam, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání a o způsobu měření hlasitosti zvukové složky reklam, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání, s účinností od 1. června 2013:

(1) Rada při měření hlasitosti zvukové složky reklamy, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání zahrnuje měření těchto veličin: a) hlasitost reklamy, teleshoppingu a označení sponzora, b) rozsah hodnot hlasitosti reklamy, teleshoppingu a označení sponzora a c) skutečná maximální špičková hladina hlasitosti reklamy, teleshoppingu a označení sponzora, při zohlednění toho, jak jsou obdobné pojmy definovány v Doporučení Evropské vysílací unie EBU-R 128 „Normalizace hlasitosti a maximální povolená úroveň zvukových signálů“, Ženeva, srpen 2011.

(2) Měření hlasitosti zvukové složky reklamy, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání Rada provádí v celé délce reklamy, teleshoppingu a označení sponzora bez rozlišování na jejich jednotlivé součásti, jakými jsou mimo jiné řeč, hudba nebo ruchové efekty.

(3) Měření hlasitosti zvukové složky reklamy, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání Rada provádí hradlovací metodou podle Doporučení Mezinárodní telekomunikační unie ITU-R BS.1770-2 „Algoritmy pro měření hlasitosti zvukových programů a skutečné špičkové úrovně zvuku“, březen 2011.

(4) Měření hlasitosti zvukové složky reklamy, teleshoppingu a označení sponzora v televizním vysílání Rada provádí měřicím zařízením splňujícím požadavky Doporučení Mezinárodní telekomunikační unie ITU-R BS.1770-2 „Algoritmy pro měření hlasitosti zvukových programů a skutečné špičkové úrovně zvuku“, březen 2011 a požadavky Technického dokumentu Evropské vysílací unie EBU Tech Doc 3341 „Měření hlasitosti: měření v „režimu EBU“ na doplnění normalizace hlasitosti v souladu s EBU-R 128“, Ženeva, srpen 2011, přičemž zároveň měřicí zařízení, jímž bude prováděno měření rozsahu hodnot hlasitosti, bude splňovat požadavky Technického dokumentu Evropské vysílací unie EBU Tech Doc 3342 „Rozsah hlasitosti: parametr na doplnění normalizace hlasitosti v souladu s EBU-R128“, Ženeva, srpen 2011.


Stanovisko si můžete stáhnout na: http://www.rrtv.cz/cz/static/cim-se-ridime/pravni-stanoviska/Stanovisko_mereni_hlasitosti.pdf

Vyhlášku č. 122/2013 Sb. a všechny relevantní dokumenty EBU a ITU v češtině naleznete na webu Rady na:
http://www.rrtv.cz/cz/static/cim-se-ridime/stavajici-pravni-predpisy/tuzemske-pravni-predpisy.htm.


V Praze dne 28. 5. 2013, Kateřina Kalistová, předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.05.2013 • Óčko motivuje studenty
20.05.2013 • Slovak Telekom odkúpi 100% podiel DIGI Slovakia a začlení ju do svojej skupiny
14.05.2013 • ČTÚ: Výsledky správních řízení se společnostmi M7 Group S.A. a UPC DTH S.á.r.l.
01.05.2013 • Česká televize zpřístupní v sobotu veřejnosti všechna studia a nabídne bohatý zábavný program
29.04.2013 • 60 let ČT: díla ze zlatého fondu, vlastní tvorba, výstava v NTM a Den otevřených dveří 4. 5. 2013
24.04.2013 • Programová ponuka DVB-T rozšírená o Dajto, Fooor a TA3

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist