Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 23:14:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Česká televize představila připravovaný dětský kanál ČT :D

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 17.06.2013


Česká televize dnes představila filozofii, program a pořady nového dětského programu ČT :D. Pojetí nového dětského kanálu dnes v Praze odprezentovalo vedení České televize a Déčka i samotní tvůrci. Nový dětský kanál ČT :D začne vysílat 31. srpna. Jeho program bude určený dětem ve věku od 4 do 12 let. Programově se opírá o sedm pilířů. Kromě hrané a animované tvorby to jsou zábavné vzdělávání, magazíny, zábavní a soutěžní pořady, zpravodajství a publicistika, sport a cvičení.


„Většina pořadů Déčka cílí buď na menší, nebo starší deti. Děti si tak ke sledování mohou vybírat pořady, které jsou přizpůsobené jejich věku, zájmům a potřebám. Filozofií dětského kanálu ČT :D je nabízet dětem kvalitní a pestrý program a děti zábavnou formou vzdělávat. Déčko chce být současně partnerem rodičů, kterým nabídne bezpečný program pro jejich děti,“ vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Dětský kanál ČT :D začne vysílat 31. srpna každý den od 6 do 20 hodin jako plnoformátová a multižánrová televize pro děti. Dětem zprostředkuje současné i nové pořady původní dětské tvorby České televize i pořady převzaté. Hlavním cílem je děti zaujmout a oslovit, sekundárně je vzdělávat a představovat hodnoty dětské veřejnoprávní televize. Podrobnosti k programu, filozofii i aktuality z natáčení najdou zájemci na webu České televize, konkrétně v záložce Déčka na webu České televize.

„Hodnoty definuje ČT :D ve svých programových zásadách mimo jiné na základě Kodexu ČT, znalostí a zkušenostní s dětskou tvorbou ČT i diskuze s odborníky. Program ČT :D bude pro děti i jejich rodiče zcela přehledný a předvídatelný. Rozdělen je do sedmi programových typů, které tvoří opěrné pilíře programu. Jsou to zábavné vzdělávání, hraná tvorba, animovaná tvorba, magazíny, zábavní a soutěžní pořady, zpravodajství a publicistika a sportovní pořady. Základní dělení probíhá též podle věku dětí. Většina pořadů je určena buď dětem ve věku 4 až 8 let nebo starším dětem ve věku 8 až 12 let,“ říká výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.


VÝBĚR Z PROGRAMU DÉČKA

Zábavné vzdělávání: bavit a učit

Jedním ze stěžejních programových pilířů je zábavné vzdělávání. Jde o cykly pořadů se vzdělávací tematikou zpracované tak, aby byly pro děti zábavné a udržely jejich pozornost. K novinkám v této oblasti patří například cyklus Lovci záhad, v němž budou děti objevovat zákonitosti vědy z pohledu, kterému porozumí a který je zaujme. K dalším pořadům v oblasti zábavného vzdělávání patří nový původní vlastivědný cyklus Méďové na cestách, v němž se děti prostřednictvím dvou medvíďat seznámí se zajímavými místy a s památkami naší země, a také pořad o etiketě nazvaný Mistr E. Nejmenším dětem nabídne ČT :D zábavný vzdělávací cyklus Abécédé s Michalem, ve kterém se seznámí s jednotlivými písmeny abecedy. Věkově mladším dětem jsou určeny také cykly Šikulové –děti učí a motivuje využívat svých schopností a šikovnosti k vytváření věcí nejen pro své potěšení - či Moudronos, který přinese moudra modrého klauna. Starší děti bude chtít oslovit zábavný cyklus o logickém myšlení Chytrost nejsou žádné čáry. Ze zahraničních pořadů nabídne ČT :D například oceňované cykly BBC Děsivé dějiny nebo přírodovědný cyklus 60 zvířecích zabijáků.


Novou původní tvorbu ČT reprezentují seriály Špačkovi v síti času a Mazalové

Tahákem ČT :D bude hraná tvorba a konkrétně nové původní seriály, které ČT :D uvede ke startu vysílání na podzim letošního roku a v první polovině roku příštího. Půjde o nový původní seriál Mazalové - seriál sitcomového typu o soužití jedné příšerné rodiny se skupinkou překvapivě sympatických hradních strašidel. Scénář napsal Rudolf Merkner, režie se ujal Bořivoj Hořínek. Dalším dílem nové původní tvorby budou Špačkovi v síti času - fantazijní seriál o návštěvách paláce, kterým protéká náš promarněný čas i o láskách a starostech v našem civilním světě. Scénář Lucie Konášové, režírovali Karel Smyczek a Martin Dolenský.

Animovaná tvorba se bude soustředit na oblast Večerníčků, i mimo ni. ČT :D nabídne pokračování úspěšné série Večerníčků Tarbíci či Štaflík a Špagetka a zároveň uvede hned čtyři nové řady Večerníčků. Budou to Chaloupka na vršku, Bílá paní na hlídání, Nejmenší slon na světě a To si piš, je to myš. Dlouhodobým cílem je rozvíjet a nabídnout dětem jiné formáty původní animované tvorby a představit náročnější příběhy, které překračují rámec pohádky na dobrou noc.


Oblíbené magazíny doplní novinky – Draci v hrnci, Náš zvěřinec i Wifina

Pevnou oporou programu budou pravidelné pásmové magazíny, na které jsou děti zvyklé už ze stávajícího vysílání České televize. Mladší děti najdou v pravidelných časech své oblíbené pořady Kouzelná školka a víkendové Studio Kamarád, starší děti osloví inovovaná podoba Planety Yó. K novým magazínům bude patřit Draci v hrnci či Náš zvěřinec. Nově se děti na ČT :D setkají s lifestylovými magazíny. Jedním z takových bude pořad Wifina - magazín, ve kterém se dozví o všech oblastech, které zajímají děti ve věku 8 – 12let.

Svérázným programovým typem budou též zábavní a soutěžní pořady. Starší děti se mohou od podzimu těšit na hudební pořad či soutěžní Bludiště. Ve vývoji jsou komediální skeče určené nejmenším dětem - Srandičková Lhota. Cyklus se bude odehrávat na malém městě, kde je všechno mnohem legračnější než obvykle.


Zprávičky o aktuálním dění o dětech a pro děti každý den

Samostatným celkem bude publicistika a zpravodajství. Publicistika bude zastoupena pořadem Tamtam neboli moderovaným sobotním informačním servisem pro děti od 4 let i jejich rodiče. Bude přinášet tipy na výlety, zajímavé akce a aktivity a zábavnou formou informovat o právě probíhajícím kulturním a společenském dění. Novinkou bude i každodenní relace Zprávičky, denní zpravodajský servis pro děti školního věku, který v pěti minutách nabídne souhrn aktuálního dění a bude učit děti, aby získávaly profesionálně zpracované informace z veřejnoprávního média. Přinese příspěvky z domova, regionů, zahraničí, sportu i počasí –vybrané a upravené pro děti. Zprávy budou podávány z dětského pohledu, osobněji, ale civilním jazykem. Na přípravě se bude podílet redakce Zpravodajství ČT.


Sedmým a posledním, ale nikoli z hlediska významu, je pilíř sportovních pořadů.

ČT :D připravuje ve spolupráci s ČT sport pro děti týdeník o sportu. I další pořady budou děti motivovat k pohybu. Mezi ně budou patřit například Hýbánky nebo Jóga pro děti. Chybět nebudou ani zahraniční sportovní magazíny a dokumenty.

ČT :D bude vysílat denně na stejném okruhu jako kulturní kanál ČT art. Přehledný press kit s programem najdou zájemci na záložce Déčka na webu České televize.


Michaela Fričová, tisková mluvčí, 17. 6. 2013


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.06.2013 • EBU zajišťuje další šíření signálu ERT ze satelitu a livestream
13.06.2013 • Přehled řeckých rozhlasových a televizních stanic dále vysílajících ze satelitu
12.06.2013 • Řecko ukončilo vysílání veřejnoprávního rozhlasu a televize ERT
10.06.2013 • Chello Central Europe sbírá ceny
08.06.2013 • Brazilská společnost Oi objasňuje svoji strategii DTH
03.06.2013 • Euronews už aj v maďarčine

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist