Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 13:50:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

České Radiokomunikace se podílejí na unikátním vědeckém experimentu

  Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 11.11.2013


Budova Žižkovského televizního vysílače se spolu s dalšími světovými výškovými budovami zapojila do unikátního projektu Institutu des Sciences de la Terre (Institut věd o Zemi) z francouzského Grenoblu. Cílem výzkumu je vyvinutí systému, který bude schopen monitorovat změny v konstrukcích staveb bez nutnosti přítomnosti statika. České Radiokomunikace podpořily projekt a zpřístupnily prostory vysílače pro veškerá potřebná měření.


„Žižkovský vysílač má svá nej – je nejvyšší stavbou a nejvyšší vyhlídkovou plošinou v České republice. Pro nás má ale také jedno nej – je naším nejvytíženějším televizním vysílačem a tudíž velmi strategickou stavbou pro celou republiku. Účast na tomto unikátním světovém výzkumu pro nás tak nebyla jen zajímavou zkušeností, ale i samozřejmostí,“ říká Jiří Grund, manažer pro marketingovou komunikaci a vnější vztahy Českých Radiokomunikací.

Jedním z důvodů vzniku tohoto náročného a rozsáhlého projektu je nárůst neustále vyšších a konstrukčně složitějších budov, u kterých z důvodu mnoha faktorů roste i riziko narušení jejich statiky. Odborníci z Institutu des Sciences de la Terre se pod vedením jednoho z předních vědců v oboru, Philippa Gueguena, věnují vývoji systémů, které budou moci monitorovat aktuální stav budovy automaticky a hlavně komplexně.

„Experiment, který proběhl na budově Žižkovského vysílače, přinese nové zajímavé výsledky. Přidanou hodnotou měření je i atypická konstrukce vysílače s kyvadlem, tlumícím výkyv v nejvyšších patrech,“ dodává Philippe Gueguen, přední vědec laboratoře ISTerre a vedoucí experimentu v Praze.

Experimentální část bádání týkající se měření přirozeného chvění výškových budov, se nyní na několik měsíců přesouvá do Prahy. Ve spolupráci s týmem vědců a studentů Karlovy Univerzity provedl v pátek minulý týden Philippe Gueguen experiment přímo na 216 metrů vysokém Žižkovském vysílači. Díky vstřícnosti Českých Radiokomunikací mohlo měření proběhnout i v nejvyšších patrech vysílače, kam je běžným návštěvníkům vstup zakázán.

Unikátní matematická metoda dokáže stanovit vlastní frekvenci budovy a její koeficient útlumu. Cílem těchto měření není posoudit statiku budovy, ale získat nová data, se kterými budou později pracovat vědci a studenti u nás i ve Francii, a s jejichž pomocí budou dále zpřesňovat početní metody vedoucí k pochopení chování podobných staveb. Tento projekt je zároveň prvním krokem v česko-francouzské akademické spolupráci.

České Radiokomunikace a.s. působí na českém trhu již 50 let. Stabilitu společnosti dokazuje její silné finanční zázemí a zkušenosti nabyté během dlouhé doby činnosti. České Radiokomunikace a.s. jsou největším expertem na trhu vysílacích služeb a jako první v České Republice spustily jak veřejné, tak komerční digitální televizní vysílání. České Radiokomunikace nabízejí také komplexní portfolio telekomunikačních a ICT služeb prostřednictvím vlastní infrastruktury pro velkoobchodní a korporátní zákazníky. Společnost disponuje vlastní rozsáhlou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou České Radiokomunikace nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken. Společnost poskytuje hlasové služby, vysoce kvalitní internetové připojení a datová řešení na základě individuálních požadavků zákazníků.


Markéta Šveňková, PR Specialista, České Radiokomunikace
Kamil Chalupa, Ogilvy Public Relations, 11. 11. 2013



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.11.2013 • Tisková zpráva z 20. zasedání RRTV, konaného dne 5. 11. 2013
05.11.2013 • Odmítnutí stížnosti Ústavním soudem ve věci stěžovatele Martina Michala proti postupu RRTV
04.11.2013 • KINOSVĚT, televize dokumentárních filmů, rozšiřuje své vysílání na Mostecko a do Litvínova
18.10.2013 • Tisková zpráva z 19. zasedání RRTV, konaného dne 15. 10. 2013
03.10.2013 • Tisková zpráva z 18. zasedání RRTV, konaného dne 1. 10. 2013
19.09.2013 • Tisková zpráva ze 17. zasedání RRTV, konaného dne 17. 9. 2013

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist