Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 23.04.2024 - 12:20:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

České Radiokomunikace zahájily další etapu experimentálního vysílání v DVB-T2

  Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 28.02.2014


České Radiokomunikace, přední poskytovatel služeb šíření rozhlasového i televizního vysílání a telekomunikačních a ICT služeb, získaly povolení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) k dalšímu pokračování experimentálního vysílání ve standardu DVB-T2. Vysílání bude probíhat z vysílače Praze – město. České Radiokomunikace budou ve spolupráci s Českou televizí testovat nový formát televizního vysílání Ultra HDTV (4K) a také možnost rušení DVB-T2 příjmu ze strany nových vysokorychlostních mobilních sítí (LTE).


Oprávnění vysílat experimentální vysílání ve standardu DVB-T2 platí do 30. listopadu 2014.

„Jsme potěšeni, že můžeme pokračovat v dalším testování standardu DVB-T2 v České republice. Rozvoj DVB-T2 je základním předpokladem pro další modernizaci pozemního televizního vysílání, které divákům přinese vyšší kvalitu a širší programovou nabídku. Nové technologie zároveň propojí světy televize a internetu, což divákům přinese zcela nové služby a umožní jim aktivně se podílet na obsahu vysílání,“ říká Michal Čupa, generální ředitel Českých Radiokomunikací. „Chceme také navázat na naše aktivity v minulém roce a například formou inovačních workshopů zapojit do diskuse o budoucnosti televizního vysílání odbornou veřejnost.“


Testování Ultra HDTV s Českou televizí

Po úspěšném testování moderních technologií HDTV a placené TV v průběhu experimentálního vysílání DVB-T2, které skončilo 10. ledna letošního roku, spolupracují České Radiokomunikace s Českou televizí na přípravách testování tohoto formátu i v současném experimentálním vysílání. Formát Ultra HDTV, který disponuje čtyřnásobně vyšším rozlišením v porovnáním s Full HD, divákům přinese možnost sledovat oblíbený obsah v ještě kvalitnějším rozlišení, které zachytí i nejmenší detaily. Primárním účelem testu je technický výzkum, ověření funkcí nových technologií a s tím spojené budoucí využití poznatků z experimentu ve prospěch jak jeho účastníků, tak veřejnosti.


Rušení DVB-T2 ze strany LTE

Experimentální vysílání DVB-T2 bude sloužit také k porovnání rozsahu rušení exitujících DVB-T sítí a experimentální stě DVB-T2 ze strany nových mobilních sítí nové generace (LTE, 800 MHz). Cílem testu je zjistit poznatky ohledně rozsahu potenciálního rušení a způsoby jeho eliminace.


Experimentální vysílání v DVB-T2

Na základě rozhodnutí ČTÚ probíhá experimentální vysílání programů standardu DVB-T2 jen v pracovních dnech od 8 do 17 hodin. Ve zbývajících časech jsou České Radiokomunikace oprávněny šířit pouze technický signál vhodný pro měřící účely. Experimentální vysílání DVB-T2 je šířeno vertikálně na kanále 50 a diváci zde mohou v HD kvalitě naladit programy ČT1 HD, Prima HD, Barrandov HD a technický testovací signál HD. Na základě vydaného oprávnění mohou České Radiokomunikace experimentálně vysílat v Praze ve standardu DVB-T2 do 30. 11. 2014.


DVB-T2 = televizní vysílání budoucnosti

Platforma DVB-T2 umožňuje kromě vysílání v HDTV rozlišení i řadu dalších inovativních služeb. Jsou jimi například hybridní televize, která spojuje standardní televizní vysílání s přístupem k nelineárnímu obsahu na internetu, prostorový zvuk, mobilní příjem televize, 3D vysílání nebo super teletext, který je grafikou podobný webové stránce. Vzhledem k novým technologickým standardům jsou DVB-T2 sítě také výrazně efektivnější z pohledu využívání frekvenčního spektra. Více informací na www.digistranky.cz.

České Radiokomunikace a.s. působí na českém trhu již 51 let. Stabilitu společnosti dokazuje její silné finanční zázemí a zkušenosti nabyté během dlouhé doby činnosti. České Radiokomunikace jsou největším expertem na trhu vysílacích služeb. Jako první v České republice spustily jak veřejné, tak i komerční digitální televizní vysílání. České Radiokomunikace nabízejí také komplexní portfolio telekomunikačních a ICT služeb prostřednictvím vlastní infrastruktury pro velkoobchodní a korporátní zákazníky. Společnost disponuje vlastní rozsáhlou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou České Radiokomunikace nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken. Společnost poskytuje hlasové služby, vysoce kvalitní internetové připojení a datová řešení na základě individuálních požadavků zákazníků.


Kamil Chalupa, Account Director, Ogilvy Public Relations, 28. 2. 2014


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/qdJgft Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.01.2014 • NHK zkušebně odvysílá řadu projekcí z Olympijských her v Soči ve formátu Super Hi-Vision 8k
11.12.2013 • Elemental Technologies s plnohodnotným zpracováním obrazu 4K HEVC
17.11.2013 • Vysílání MPEG-4 stále jen v začátcích
12.11.2013 • Britské rozhlasové stanice varují před přechodem na DAB
11.11.2013 • Skupina SES plánuje vysílání v módu 4K/Ultra-HD
07.11.2013 • Má současná televize Ultra-HD budoucnost?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist