Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:00:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Maďarská karta (alebo UPC Direct v Maďarsku)

  Autor: Ladislav Spišiak, Dušan Ščepka ml. , e-mail: limara@stonline.sk;dusan@pcsalon(tecka Přidané: 09.02.2002


Karta, tentokrát však nie politická. Reč bude o dekódovacej karte na príjem UPC direct www.upcdirect.hu u našich južných susedov. Len necelých 500m po znovuotvorenom moste Márie Valérie v Štúrove ma delí od maďarského Ostrihomu, kam som zašiel pre doplnenie informacií o tejto službe. V uličke centra sa nachádza malý obchod s dobre viditeľnou svetelnou reklamou s nápisom UPC Direct.


Predajca, montér a odborník v oblasti satelitnej techniky v jednej osobe mi ochotne odpovedá na
moje otázky. Najskôr si však pripomeňme rozdiely v ponuke UPC Direct v Maďarsku a na Slovensku.

Rozdiel medzi touto službou platenej televízie bol od samého začiatku, teda ešte pred spustením vysielania. Kým maďarskí občania ju očakávali ako bonus k príjmu terestriálne vysielaných programov
MTV 1, MTV 2, TV2, RTL Klub a satelitom šíreného verejnoprávneho druhého programu MTV 2 a Duna TV, našincovi bola zo všetkých strán sľubovaná akási ”káblovka zo vzduchu” s podobnou ponukou, ako má klasická káblová paneláková TV. Samozrejme, že najväčšiu radosť mal mať vidiek, kde sa väčšinou káblovka v klasickej podobe nedostane. Každý sa tešil, že sedem rokov po rozdelení spoločného štátu uvidí opäť českú tvorbu, dávno nevidené tváre, ktoré mu budú sprístupnené prostredníctvom programov ako ČT1, ČT2, TV Prima a TV Nova. Lenže sľuby zostali sľubmi a obrovský boom sa nekonal.

Oproti tomu u našich južných susedov mala služba úspech hneď od začiatku. Maďarský divák totiž netúžil po niečom, na čo bol, ako naši občania po celé desaťročia zvyknutý. Maďari dostali ”len to”, čo
im bolo sľúbené, tj. ”nejaké to plus” k doteraz prijímaným programom. Takže aj v tej najmenšej dedinke či na ”puste” sa k nim vzduchom dostal signál Discovery či HBO. A úspech bol zaručený!

Tiež komunikácia samotného centra UPC Direct s predajcami je na úplne inej úrovni než u nás. Faktom zostáva aj to, že predaj súprav bol v Maďarsku od začiatku viazaný výlučne s montážou, čím nedochádzalo skoro k žiadnym špekuláciám a podvodom. Postupne sa ponuka rozrastala a dnes je možné cez UPC Direct naladiť až 30 programov, vrátane prémiových.

Dokonca aj u nás nemožné sa v Maďarsku stalo skutočnosťou a v ponuke sa objavil aj verejnoprávny druhý program MTV, maďarský súkromný ATV a od 15.januára 2002 pribudla aj Duna TV.

Od spustenia služby sa ceny upravovali dvakrát, k poslednej úprave došlo teraz 5. februára, keď sa základný balík zvýšil zo 4 170 Ft (cca 695 Sk) na 4 590 Ft (cca 765 Sk), v prepočte teda o 70 Sk. Za HBO alebo Sport 1, ktorý na rozdiel od nás v Maďarsku neskrachoval sa po novom platí suma 2 950 Ft (492 Sk). Ku kanálu HBO, či k Sport 1 je možné podobne ako aj u nás dokúpiť si ešte erotický Private Gold za príplatok 2 400 Ft (400 Sk). Pri predplatení HBO spolu so Sport1 dostane zákazník zľavu 1 000 Ft (166 Sk). Zárobky sú však v Maďarsku iné než u nás a preto tento prepočet cien je skôr len informatívny.

Ďalšou zaujímavosťou je napr. to, že zákazník pri predplatení služby v základnej ponuke na 6 mesiacov vopred dostane zľavu 1550 Ft, alebo pri 12 mesiacoch zľavu 6090 Ft.

K zmene došlo aj pri platení kaucie, teda jednorázového poplatku. Doteraz to bolo 14 000 Ft (2334 Sk) a pri opätovnom spustení karty sa účtoval poplatok 3 500 Ft (584 Sk). Od 5.februára však nastali zmeny aj tu a kaucia sa zvýšila na 20 000 Ft (3334 Sk) a za pripojenie sa zaviedla cena 8 000 Ft (1334 Sk). (Na ich stránkach však nájdete k dnešnému dňu v ENG verzii ešte staré ceny)

Ďalšími novinkami v cenníku sú:
- platba za stratu karty: 7 500 Ft (1 250 Sk)
- za zmenu alebo úpravu mena 3 500 Ft (584 Sk)

Novinkou je aj platba za dočasné nepoužívanie súpravy, kedy sa účtuje poplatok v sume 3 500 Ft (584 Sk). Z týchto krokov vidno, že určitá opatrnosť sa zvýšila aj u maďarského prevádzkovateľa.

Podobnú situáciu, aká sa stala v SR, si samozrejme maďari nechcú pripustiť, avšak ďalší osud UPC Directu je v iných rukách.

K záveru tejto mini exkurzie chcem iba dodať, že ak by sa aj u nás objavili v ponuke UPCDirect tie programy, ktoré sú našimi občanmi najviac žiadané, tj. české a slovenské, tak podobné sumy radi zaplatíme.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.02.2002 • Svět evropské placené televize
5.část: Rusko
[ 9 ]
03.02.2002 • Svět evropské placené televize
4.část: Polsko
[ 2 ]
02.02.2002 • Svět evropské placené televize
3.část: Španělsko
01.02.2002 • Svět evropské placené televize
2.část: Velká Británie
31.01.2002 • Svět evropské placené televize
1. část: Německo
30.11.2001 • PREMIERE WORLD - placená televize u našich západních sousedů [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  RE:Moj prispevok 

13.04.2002 17:59 • Jonathan
podla predajcu UPC directu sa ”udajne” vo velkom nepraktizuju upravy kariet,ale to je nazor iba jedneho cloveka...
 
 
  Môj príspevok 

13.04.2002 16:32 • anonym
Dotaz na autora článku: Jak je to v Maďarsku s neoficiální úpravou karet UPC? Jde to taky tak snadno, jako v ČR a SR?
 
 
  Čo to tu štrikuješ Peter? 

11.02.2002 20:12 • anonym
človeče sa zobuď, už sú Vrútky a tebe sa sníva ešte o Košicoch. Nepomylil si si članky? Inak dobre vraviš, len neviem k čomu :-)
 
 
  Skutočne ??? 

11.02.2002 08:01 • Peter
To snáď nemyslíte vážne? Platiť za voľné programy! To snáď nie??? A ešte za taký odpad ako je napr. Markíza, ČT 1,2, STV 1,2 TV3 alebo Prima. Ešte keby tak Nova nepoviem, ale tá do UPC nevstúpi. Keby tak UPC nezvyšovalo stále ceny a to sa od 1.2.2002 dotklo aj Directu a dali by do predaja samostatné karty na ktorých by neboli prémiové programy viazané na predplatenie základnej ponuky, príp. zmena kanálu Private Gold za iný potom by sa možno dalo hovoriť o slušnej spoločnosti ponúkajúcej pomerne atraktívne služby.
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist