Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 21:49:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

České Radiokomunikace jako první testují možnost využití dronů při kontrolách vysílačů za plného provozu

  Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 03.10.2014


České Radiokomunikace jako první firma v České republice testují možnost, jak servisovat své vysílače za plného provozu. Pomocí malých létajících robotů, neboli dronů, zkouší monitorovat stav svých zařízení a efektivně plánovat rozsahy oprav bez sebemenší odstávky. První testovací lety proběhly úspěšně v polovině srpna na vysílači Svatoboru. V září byl dron poprvé zkušebně využit při reálné kontrole stavu nejvyšší stavby v ČR - vysílače v Liblicích u Českého Brodu.


Servisovat vysílače za plného provozu je prakticky nemožné. Spuštěný vysílač je pod vysokým elektrickým napětím a vytváří ve svém těsném okolí ionizující záření mající na lidské tělo negativní efekt. Létajícím dronům to ale vůbec nevadí. „Tam, kam musíme nyní vysílat horolezce zavěšené na lanech a odstavovat celá zařízení z provozu, zkoušíme nyní vyslat drony na dálkové ovládání. Létající robot zmonitoruje izolátory a lana v místech, která jsou jen velmi těžko přístupná. Výrazně bychom tak mohli zvýšit bezpečnost a efektivnost práce při snížení nákladů,“ vysvětluje Libor Kubišta, ředitel úseku provozu ČRa. Drony mohou pomoci také lépe naplánovat opravy, protože ukáží místo a rozsah poškození míst na vysílači a servis se tak může připravit na konkrétní potřebný zásah a obstarat potřebné náhradní díly v dostatečném předstihu. Tím by se mohla zkrátit i doba nutných odstávek.

Všechny dosavadní testovací lety proběhly na výbornou a prokázaly, že tyto drony je možné bezpečně použít při chodu vysílače. „Jediným zádrhelem bylo rušení přenosu obrazu z kamery dronu do našeho počítače na zemi. To se dá ale snadno vyřešit úpravou frekvence. Každopádně provoz našeho dronu neměl na chod vysílače vůbec žádný vliv,“ popisuje testovací lety Jiří Karpeta, spolumajitel firmy Robodrone, která létající roboty provozuje.

Novinkou, která bude Českým Radiokomunikacím k dispozici teprve od října, je dron s nosností 15 kilogramů. Tento robot dokáže unést i speciální stabilizátor, díky kterému je možné natáčet povrch vysílače v rozlišení 4k. Díky takto kvalitnímu obrazu rozpozná technik ze země i ty nejmenší detaily. Zkušební let s natáčením 4k záznamu se uskuteční poprvé koncem měsíce a bude to v České republice první takové využití dronu.

České Radiokomunikace usilují i o další unikátní využití dronů. V rámci výzkumné platformy ČRa Labs pracují na nové metodě pro zjištění kvality vysílacího signálu. „Vyvíjíme technologii, s jejíž pomocí by drony mohly měřit sílu vyzařovacího diagramu antény. Náklady na změření jednoho vysílače prostřednictvím pilotovaného vrtulníku dosahují až půl milionu korun. Při použití dronů by nás jedno měření stálo řádově méně,“ dodává Libor Kubišta.


České Radiokomunikace a.s. (ČRa) jsou leaderem v poskytování digitální infrastruktury. Kromě vysílacích služeb se firma zaměřuje na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozuje vlastní datová centra a svým zákazníkům poskytuje špičkový výpočetní výkon. ČRa disponují vlastní optickou páteřní sítí a díky silné vysílací infrastruktuře mohou nabídnout zákazníkům i bezdrátové řešení, případně připojení blízkých lokalit pomocí optických vláken.


Petra Miterová, Neopublic Porter Novelli, 2. 10. 2014


Zkrácená adresa na tuto stránku: http://goo.gl/1XgHyM Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.10.2014 • Dnes zahajuje Be2Can – filmová přehlídka, která přináší to nejlepší z filmových festivalů z Berlína, Benátek a Cannes
03.10.2014 • Media Club bude v příštím roce zastupovat skupinu hudebních stanic Óčko
19.09.2014 • Koprodukční snímek České televize Fair Play je v nominacích na Evropskou filmovou cenu
19.09.2014 • Za týden odstartuje již šestý ročník MFF Ostrava Kamera Oko
19.09.2014 • RÚ si obstaráva realizátora elektronických aukcií
11.09.2014 • Unikátní mobilní studio TV Prima míří do Karlových Varů

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist