Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 21:56:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Čo je DATA BROADCASTING?

  Autor: Ing. Vlado Sedlačko , e-mail: sedlacko.vlado@in.slovanet.sk Přidané: 14.02.2002


Data Broadcasting (DB) je nový druh informačnej služby realizovaný prostredníctvom digitálneho satelitného vysielania. Okrem prijímania televíznych programov môžete získavať najnovšie správy, aktuálne počasie a iné datové informácie priamo na vašu obrazovku. V nasledujúcej časti vám prinášame stručný prehľad tejto novej a zaujímavej služby z pohľadu zákazníckej verejnosti tak, aby sme si ozrejmili základný technický princíp a jeho pojmy.

1. Revolúcia vo svete televízie

Vysielanie dát pomocou satelitov je úplne najnovší druh televíznej služby. Mnohé televízie sú obmedzené iba vysielaním obrazu a zvuku, ale DB vám môže priniesť aktuálne správy a iné užitočné informácie vo forme dát. Jednoducho stlačte tlačidlo Data Broadcast na vašom diaľkovom ovládaní, aby ste sa prepli z klasickej obrazovky do režimu dátového obrazu. Na obrazovke sa vám po celý deň zobrazia správy, počasie, šport, informácie o programe a ešte oveľa viac. Kontinuálne vysielané dáta cez satelit sú v každom momente prístupné 24 hodín denne pre televíznych divákov. DB úplne zmení televíziu z niečoho, čo sledujeme pasívne, na nástroj, ktorý môžeme naozaj aktívne používať.

2. Vždy aktuálne správy a počasie

Najväčšou výhodou DB je to, že vďaka nemu máte vždy prístup k čerstvým informáciám. V minulosti diváci, ktorí chceli sledovať správy alebo počasie museli čakať na denné spravodajstvo každý podvečer okolo 19.00 hod. DB umožňuje prístup k správam, počasiu a iným užitočným informáciám kedykoľvek. Digitálne dáta sú kontinuálne vysielané v určitom cykle. Aktualizácia dát je uložená v pamäti digitálneho satelitného prijímača, takže posledná informácia a správy o počasí sú vždy čitateľne prístupné stlačením tlačidla na diaľkovom ovládaní. Táto služba prináša výhody, ktoré môže ponúknuť iba digitálna technológia. Užívatelia tak môžu získať informácie o regionálnom počasí jednoduchým vložením ich poštového smerového čísla. Táto nová pohodlná služba vám umožní rýchly prístup k najnovším detailným informáciám, ktoré potrebujete.

3. Informácie, ktoré potrebujeme v nebezpečenstve

Televízne vysielanie zohralo obrovskú životnú rolu v poskytovaní informácií, ktoré zachránili mnohé životy a zabezpečili našu ochranu v nebezpečenstve. Teraz nám prichádza na pomoc DB. V minulosti varovné vysielania boli iba opakovanými oznamami. Keď sa vám stalo, že ste zameškali podstatnú časť informácie, museli ste čakať na nasledovný opakovaný blok správ. DB na druhej strane je spoľahlivým riešením, ako získať informácie, ktoré potrebujete: stlačíte iba tlačidlo na diaľkovom ovládaní. V prípade zemetrasenia, erupcie sopiek alebo iných katastrof, obsah DB sa zmení a priorita bude zameraná na informácie o nebezpečenstve. Môžete vždy uskutočniť “on-screen” vyhľadávanie, teda už nikdy nezmeškáte dôležité informácie.

4. Potvrďte si obsah prohramu ihneď

Programovo prepojené informácie je ďalšia významná a cenná súčasť služby DB. Napríklad, keď sledujete program o varení, môžete si zobraziť recept na obrazovke a pohodlne si ho opísať. DB tiež poskytuje postranné informácie napríklad o dirigentovi a skladateľovi hudobného diela, ktoré práve sledujete v hudobnom programe. Ak zmeškáte filmové titulky na obrazovke, jednoducho si ich nájdete cez službu DB. Je to ako keď pozeráte na obal vášho CD a súčasne vychutnávate hudbu z CD zariadenia. Na televíznej obrazovke sa vám zobrazia všetky potrebné a dostupné informácie, ktoré by ste inak veľmi ťažko získavali. Spríjemnite si sledovanie programu súčasným prezeraním informácií priamo na obrazovke.

5. Jednoduché ovládanie pomocou diaľkového ovládania

Na využívanie DB použite jednoducho iba diaľkové ovládanie vášho TV prijímača. Jednoduché ovládanie - iba stlačte “d” na diaľkovom ovládači a zapne sa vám služba DB. Vyberte si informácie, ktoré potrebujete, tlačidlami “hore”, “dole”, “vpravo”, “vľavo” a potom tlačidlo OK. Štyri farebné tlačidlá môžete niekedy použiť na odpovede v kvízovom programe. Táto jednoduchosť je ozajstná výhoda služby DB. Určite aj ľudia, ktorí nevedia obsluhovať počítač alebo internet, ľahko pochopia obsluhu diaľkového ovládania. Táto informačná služba je čitateľne prístupná každému vrátane detí, starších ľudí atď. Toto je dôvod, prečo DB púta na seba veľkú pozornosť.

6. Na rozdiel od internetu, informácie nemusíte vyhľadávať

Niektorí ľudia si myslia, že iba samotný internet je vhodný prostriedok na získavanie informácií. Ale je tu rozhodujúci rozdiel medzi DB a internetom. Službou DB nemusíte vyhľadávať informácie sami. Hľadanie informácií na internete môže byť mnohokrát problematickejšie a časovo náročné. Vyžaduje si vloženie kľúčového slova a potom prehľadávanie všetkých stránok, aby ste našli to, čo potrebujete. V prípade DB sa informácie okamžite zobrazia na obrazovke iba jedným stlačením tlačidla. Televízna spoločnosť pre vás dopredu vyberie dôležité a užitočné informácie a vyšle satelitom priamo k vám. Rovnako prenosová rýchlosť je rýchlejšia ako internet, približne 30-krát rýchlejšia ako ISDN pripojenie. To znamená obrovský objem dát, ktoré môžete okamžite zachytiť na vašej obrazovke.

7. Budúcnosť DATA BROADCASTING

Existujú myšlienky na vznik ďalších pohodlných služieb založených na princípe vysielania dát cez satelit, zahŕňujúce interaktívne programovanie, ktoré umožní divákom participovať na programe v reálnom čase. To bude realizované cez získavanie požiadaviek divákov a iných informácií prostredníctvom telefónnej linky, ktorá je spojená so systémom DB. Napríklad bude jednoduché prideľovať odpovede ku kvízovým otázkam alebo podieľať sa na hlasovaní o populárnosti jednotlivých programov. Táto zmena z pasivity na aktívnu zábavu dramaticky zvýši záujem o televíziu. Keďže digitálne prijímače sa postupne stávajú viac pokročilé, bude rovnako možné nahrávať televízne programy na hard disk. Služba DB sa tým stane oveľa príjemnejšia a pohodlnejšia.

Vysielanie informačnej služby v podobe Data Broadcasting je možné aplikovať na hocijaký typ televízneho vysielania i v podobe klasického analógového vysielania. Omnoho logickejšie sa však javí využitie tejto služby ako súčasť vysielania televíznych programov v digitálnej podobe, nakoľko najnovšie trendy televízneho vývoja smerujú práve k digitalizácii celého prenosového reťazca. Predchádzajúce obrázky a texty slúžia predovšetkým na pochopenie princípu tejto novej služby z pohľadu užívateľov. Typy a formy informácií poskytovaných takýmto spôsobom veľmi vhodne dopĺňajú štruktúru vysielania samotných programov. Najlepšie je možné vývoj tejto služby demonštrovať na digitálnom satelitnom vysielaní televíznych programov. Tu sa dnes už bežne vysielajú stovky a čoskoro tisícky špecializovaných programov zameraných na rôzne oblasti podľa záujmu divákov. Celodenný program o varení alebo program o pestovaní kvetov sú len dobrým príkladom toho, ako je možné vhodne doplniť toto vysielanie o službu v podobe doplnkových dát. Aby takáto služba dostatočne fungovala a prinášala užívateľom komfort, je potrebné vytvárať určitú filozofiu a scenár pre jej zostavenie. To vytvára úplne nové príležitosti pre tvorcov týchto dátových súborov. Je to niečo podobné ako u internetu. Dátová stránka musí byť konštruovaná tak, aby užívateľ získal jednoduchý a rýchly prístup k informáciám, pričom prehľadnosť a grafické zobrazenie sú rozhodujúce kritériá pre obľúbenosť tej, či onej služby v podobe Data Broadcasting. Vo vyspelom svete informačných spoločností je samozrejmé, že vyspelé krajiny sveta využívajú na rozšírenie informačnej základne svojho obyvateľstva všetky možné dostupné technické prostriedky. Frekvenčné spektrum je jedným z národných bohatstiev, ktoré je naozaj obmedzené a musí preto slúžiť maximálne pre potreby širokej verejnosti. Spôsob doterajšieho využitia frekvencií pre televízne vysielanie napríklad na Slovensku je ešte stále iba v základnom štádiu. Nové dimenzie tohto vysielania nastanú až znásobením počtu analógových programov tým, že jeden televízny analógový program bude nahradený 6 až 10 televíznymi programami vysielanými v digitálnej podobe. Z toho pohľadu sa zdá, že na Slovensku zatiaľ ešte nie je reálne uvažovať o vysielaní Data Broadcasting, pretože sa neprekonal základný stupeň vývoja televízií.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.02.2002 • Maďarská karta (alebo UPC Direct v Maďarsku) [ 4 ]
04.02.2002 • Svět evropské placené televize
5.část: Rusko
[ 9 ]
03.02.2002 • Svět evropské placené televize
4.část: Polsko
[ 2 ]
02.02.2002 • Svět evropské placené televize
3.část: Španělsko
01.02.2002 • Svět evropské placené televize
2.část: Velká Británie
31.01.2002 • Svět evropské placené televize
1. část: Německo

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist