Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 07:31:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Nagravision pod lupou Časť 4. - Nagra z Hispasatu - Vía Digital

  Autor: Dušan Dúžik, Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusduz@seznam.cz;dusan@pcsalon.s Přidané: 19.02.2002


V poslednej časti miniseriálu o kódovaných kanáloch v Nagravisione si bližšie predstavíme satelitného operátora Vía Digital. Aj na príjem Vía Digital sme použili STB Humax 5500, patchnutý na Humax 5700 s upravenou Fun kartu.

Zhrnuté informácie o všetkých paketoch Hispatu ste si mohli prečítať v predošlom dieli. Dnes sa už budeme zaoberať iba providerom Vía Digital.

Prvá frekvencia Vía Digitalu je: 11,731 GHz, pol. V, SR 27 500, FEC 3/4.

Pozorní čitatelia si istotne všimli, že na rovnakej frekvencii, avšak v opačnej polarizácii a pri inej prenosovej rýchlosti a FEC vysiela svoj balík programov aj TV Cabo. Vía Digital má veľkú väčšinu frekvencií zadelených v polarizácii vertikálnej.

Tele Madrid Sat - Program vysielajúci prevažne futbal a regionálne správy. V náplni programu sa takisto objavujú miniseriály a rôzne tématické magazíny.

Gran Vía 3 - Pay per View kanál vysielajúci hollywoodské filmové hity v španielskom dabingu s možnosťou výberu originálneho doprovodného zvuku. Zvuková stopa je Dolby Sorround, prípadne Stereo. Celkovo sú v pakete 3 programy s rovnakým názvom, odlíšené číselným značením 2 - 3. Program vysiela nepretržite, v určitej dobe filmy aj reprízuje.

Cine 600 - Filmový kanál s klasickými čierno-bielymi filmami španielskej produkcie. Môžeme tu zhliadnuť kinohity, ktoré už zapadli prachom a rovnako aj zašlú slávu klasických filmov európskej kinematografie s prednosťou pred filmami zo Španielska.

Canal Palomitas - Zábavný kanál vysielajúci americké filmy aj v pôvodnom znení, miniseriály, show a vlastnú tvorbu. Televízia je polokomerčná, čo znamená, že vysielanie aj napriek tomu, že je kódované má charakter klasickej komerčnej televízie.

Canal 18 - Filmový kanál vysielajúci filmy staršieho aj novšieho dáta. V nočných hodinách tu možno vidieť tvrdé porno, cez noc sa odvysielajú obvykle dva až tri filmy s touto tématikou. Pri niektorých filmoch sa dá nastaviť aj originálna zvuková stopa.

Fox Kids Espaňa - Španielska verzia populárneho detského programu. Abonentom káblovej televízie UPC je tento kanál už známy, od januára 2002 nahradil český detský kanál SuperMax. V nočných hodinách program nevysiela šport, ako je to u niektorých iných verziách. 100% španielsky dabing, Fox Kids preferuje hlavne animované detské filmy.

Cosmopolitan TV - Všeobecný kanál, orientovaný skôr na dokumenty a vlastnú tvorbu, občas sa však odvysiela aj film s možnosťou prepnutia zvukovej stopy do originálu, pokiaľ nie je vysielaný v španielskom jazyku.

Tribunal TV - Kanál o justícii, trestných činoch a polícii. V programovej skladbe prevládajú rozhovory typu okrúhly stôl, ktoré sú doplnené autentickými zábermi, prípadne autentickou výpoveďou o trestných činoch. Program takisto vysvetľuje niektoré zákony, ktoré sú štátom novelizované alebo sú menej zrozumiteľné verejnosti.

V poradí druhá frekvencia 11,771 GHz, pol. V, SR 27 500, FEC 3/4 divákom prináša:

CCV Canal Comunitat Valenciana - Regionálny kanál z Valencie. Prináša všeobecné informácie o tejto časti Španielska. Vysielanie sa skladá z niekoľkých vstupov z regionálnych televízii.

ETB Sat - Všeobecný kanál založený piatimi regionálnymi televíziami. Kanál prináša aktuálne informácie a diskusie na rôzne témy. Vo vysielaní môžeme takisto vidieť aj dokumentárne filmy.

Expansión TV - Finančno-spravodajský kanál. Divákom ponúka aktuálne kurzy valút, počas vysielania sa na obrazovke graficky znázorňuje aj stav celosvetovej obchodnej burzy a podielové akcie rôznych európskych finančných spoločností. Obdobné vysielanie môžeme vidieť aj na Bloomberg TV.

Fútbol Total - Prenosy jedného z najobľúbenejších športov planéty, futbalu. Aktuálne výsledky stretnutí, rozhovory s mužstvami a samotnými hráčmi, raj pre futbalového fanúšika. Program ponúka aj menej známe futbalové prenosy z Brazílie a španielsky hovoriacich krajín. Zaoberá sa samozrejme aj svetovým futbalom.

Canal Barca - Športovo-dokumentárny kanál. Orientuje sa predovšetkým na športové podujatia v Španielsku, počas prenosu je možné aj stávkovať. Prináša aktuálne výsledky a správy z oblasti španielskej futbalovej ligy. Zvyšný čas vysielania je doplnený dokumentárnymi filmami.

Galavisión Europa - Spravodajsko-publicisticko-zábavný kanál. Cez deň vysiela prevažne spravodajstvo servisnej organizácie ECO, vo večerných hodinách ponúka divákom zábavné show a telenovely. Istú dobu Galavision vysielalo aj prostredníctvom satelitného systému Astra. Dnes je však dostupné len z niekoľkých družíc. Táto verzia stanice je určená pre Európu. Galavision má sídlo v Južnej Amerike a bola to prvá transatlantická televízia prenášaná v španielskom jazyku do Európy.

Telenovelas - Telenovely, samé telenovely. Toľko krát nenávidené, toľko krát ospevované. Bohužial, všetky sú vysielané v španielskom jazyku, tým pádom staršia generácia divákov na Slovensku z nich nebude mať ”hlboký umelecký zážitok”, na aký je zvyknutá. Nám tu úplne postačuje Romantica v pakete UPC Direct, čo je takmer rovnaký telenovelový kanál.

Tretia frekvencia 11,811 GHz, pol. V, SR 27 500, FEC 3/4 je na televízne stanice tak trochu chudobnejšia, no ponúka ako protiklad niekoľko zakódovaných rádiostaníc.

Prostredníctvom nej vysielajú 3 satelitné stanice a 8 digitálnych tematických rádií. Rádiám sa však v našich článkoch venovať nebudeme, nakoľko sa netešia až takej veľkej sledovanosti, aká je pri satelitných programoch.

BBC World - Satelitný kanál anglickej štátnej televízie nájdeme na viacerých satelitoch. Cieľom stanice je informovať anglicky hovoriacich divákov po celom svete o dianí v Anglicku a na starom kontinente. Stanica vysiela spravodajstvo, dokumentárne filmy, publicistické relácie a tematické rozhovory so známymi osobnosťami. Zvuk je v origináli.

Vía Mundial - Futbal, futbal, futbal....Doslova raj pre futbalového fanúšika. Programová štruktúra kanálu sa skladá iba z prenosov a záznamov rozličných futbalových stretnutí po celom svete. Pri sledovaní sa dozviete aj aktuálne výsledky iných futbalových stretnutí, ktoré sa práve hrajú na inom konci sveta. Po skončení priameho prenosu môžeme na programe vidieť dôležité futbalové stretnutia aj zo záznamu.

Locomotion Iberia - Originál španielsky detský program, prináša deťom animované rozprávky a príbehy, nezanedbáva ani Disneyho televízne štúdia, takisto ani známe Merrie Melodies, či európske spoločnosti.

Dostávame sa na frekvenciu 11,851 GHz, pol. V, SR 27 500, FEC 3/4, ktorá obsahuje:

Canal 24 Horas - Španielsky spravodajský kanál. Prináša divákom aj regionálne spravodajstvo obohatené o aktuálne dianie na politickej scéne a vo vláde. Nezanedbáva ani katalánske nárečie, v ktorom vysiela niekoľko minút denne. Program môžeme vidieť v rovnakej podobne aj na satelite Hot Bird, kde je vysielanie voľné.

Tele Deporte - Športový kanál podobný Eurosportu. Orientuje sa viac na španielske športové dianie, v programe nechýbajú ani priame prenosy a reportáže. Kanál zčasti spolupracuje aj so španielskou štátnou televíziou. V súčasnej dobe je však vysielanie z neznámeho dôvodu prerušené.

Hispavisión - Dokumentárny kanál španielskej verejnoprávnej televízie TVE. V programovej ponuke možno vidieť originál španielske dokumenty o španielskej flóre a faune.

Canal Clásico - Filmový kanál štátnej televízie TVE vysielajúci klasické filmy a miniseriály. Pre väčšinu divákov menej zaujímavý, oslovuje väčšinou tých skôr narodených. Canal Clásico prináša aj rôzne portréty hercov a herečiek a pripomína zašlú slávu klasickej filmovej tvorby minulého storočia v Európe, ale aj v samotnom Hollywoode. Všetky filmy sú vysielané v španielskom dabingu. V programovej štruktúre možno vidieť aj balet a klasické koncerty, čo je dosť netradičná kombinácia spolu s hranými filmami.

Canal Nostalgia - Obdoba stanice Canal Clásico, vysielanie je však viac tematicky zamerané na filmové hity, ktoré sa dnes už tak ľahko nevidia. Celková programová štruktúra stanice má za úlohu divákov doslova preniesť do minulosti. Občas tu môžeme vidieť zvláštny jav, kedy hlásatelia, logo stanice, ako aj rôzne reklamné spoty sú vysielané v čierno - bielom režime. V súčasnosti program z neznámych dôvodov nevysiela.

BBC Prime - Zábavný kanál anglickej štátnej televízie BBC. Zmysel programu je jednoduchý. Zabaviť anglicky hovoriacu komunitu mimo rodného Anglicka a priniesť im obľúbené programy a miniseriály.

Punto Venta - Promoprogram tematických kanálov paketu Vía Digital. Úloha informačného programu je jednoznačná, prilákať čo najväčší počet nových abonentov na službu Vía Digital. Vysielanie nie je kódované.

Frekvencia 11,891 GHz, pol.V, SR 27 500, FEC 3/4:

Antena 3 TV - Obľúbená španielska komerčná televízia. V repertoári Antena 3 nájdeme všetko, čo ku komerčnej televízii neodmysliteľne patrí. Seriály, kinohity, filmy, šport, zábava, detské filmy, rôzne show, soft erotika a samozrejme aj reklama, z ktorej tento typ televízie žije. Program je kódovaný aj napriek prerušovaniu vysielania reklamou a má 100% španielsky dabing. Vysielanie nie je zakódované.

Tele Cinco - V poradí ďalší obľúbený komerčný kanál. Španielsky mediálny trh je v porovnaní so slovenským obrovský a môže si dovoliť viac komerčných televízii naraz bez toho, aby boli nerentabilné. Zvuk je 100% španielsky. Vysielanie nie je kódované.

Andalucia TV - Regionálna televízia z Andalúzskej časti Španielska. Typ regionálnej televízie, ktorý prerástol do satelitného vysielania ponúka divákom kraja niekoľko výhod v zmysle informovania o dianí a propagácii v oblasti turistiky. Televízia vysiela aj zábavné relácie a súťaže.

Canal Hollywood - Filmová stanica vysielajúca prevažne hollywoodské filmy. Okrem filmových trhákov 80-ych rokov propaguje aj menej známe filmy, ktoré sa prezentovali hlavne v USA. Občas je zvuková stopa aj v portugalčine, alebo sa využíva aj možnosť titulkovania filmov, prevažne sa však vysiela v originálnej zvukovej stope.

EuroSport - Európsky športový kanál, ktorý netreba satelitným fanúšikom vôbec predstavovať. Na rozdiel od niekoľkých jazykových mutácii je táto verzia vysielaná v španielčine.

Odisea - Dokumentárny kanál vysielajúci dokumenty od renomovaných spoločností ako sú napr. Discovery a National Geographic. V programovej skladbe nechýba ani história štátu a národov.

Sol Música Espaňa - Latinsko-americko-španielsky hudobný kanál špeciálne zameraný na hudbu typu Latino a Latino Pop. Vysiela vlastné videoklipy rôznych populárnych španielskych hudobných skupín, prispieva k zakladaniu nových hudobných skupín a vyberá nové mladé talenty v hudbe. V španielsky hovoriacich krajinách sa teší obrovskej sledovanosti. Zhruba 5 hodín denne sa venuje aj celosvetovej komerčnej hudbe a videoklipom.

MTV Espaňa - Španielska verzia najznámejšieho hudobného kanála na svete. Ide o identickú verziu, ktorá je možno divákom známa z paketu Canal Satellite Digital z Astry, kde je zakódovaná systémami Seca/MediaGuard, CryptoWorks a Viaccess. Určitú dobu bolo možné program sledovať dokonca aj voľne a určité skúsenosti s príjmom tohto programu majú aj užívatelia služby UPC Direct. Na Astre sa o frekvenciu delí s programom MTV 6, na Hispasate je vysielanie nepretržité.

Factoría de Ficción - Oddychový kanál pre celú rodinu. Uvádza rodinné seriály, sitcomy, filmy rôzneho druhu, dokumenty a celé vysielanie sa nesie v duchu navodenia rodinnej pohody a dobrej nálady. Zvuk je v španielčine a portugalčine s možnosťou voľby stopy.

Playboy TV - Na rozdiel od iných mutácii programu Playboy, na tomto môžete vidieť občas aj pravé hardcore. Playboy vysiela 24 hodín denne v španielskom a originálnom znení. Playmate magazíny, krátke erotické videoklipy, rôzne talk erotic models a životný štýl Playboya. Neodmysliteľnou súčasťou programu sú erotické filmy.

Viver Vivir - Tematický kanál o ľudskom tele a ľuďoch. Väčšina vysielania sa nesie v duchu diskusii a štúdiových rozhovorov. Program začína svoje vysielanie až v popoludňajších hodinách, doobeda tu možno vidieť iba jeho logo.

Intimo - Erotický kanál, zameraný na tvrdé porno. Obvykle sa odvysiela iba jeden film a to vo štvrtok, v piatok a v sobotu. V premiére sa väčšie množstvo filmov nevysiela, reprízy sú vždy na ďalší deň. Vysielanie nemá pravidelnú štruktúru, občas program nevysiela vôbec.

Na frekvencii 11,931 GHz, pol. V, SR 27 500, FEC 3/4 nájdeme:

TV de Galicia - Ďalší spomedzi viacerých regionálnych programov vysielajúcich v balíku Vía Digital. Okrem regionálnych vstupov a spravodajstva, môžete na ňom vidieť aj prenosy futbalu a iných športov v 100% nárečí ”galicias”. Vysielanie nie je zakódované.

Cinematik - Ponúka filmy staršieho dáta, ktoré sú zvyčajne vysielané v pôvodnej reči a doplnené titulkami.

Showtime Extreme - Americký kvalitný filmovo-seriálový kanál vysielaný v pôvodnom znení. Pomerne často tu môžeme uvidieť aj známe hollywoodské filmy a kinohity. Program je európskou filiálkou známeho paketu Showtime, ktorý patrí v USA medzi popredných poskytovateľov platenej TV.

Cultura - Kultúrny kanál, divadlo, hudba, koncerty, dokumenty, skrátka všetko, čo priamo, ale i nepriamo súvisí s kultúrou. Obdobnú vysielaciu štruktúru máme možnosť vidieť aj na programe Arte.

Megatrix - Detský kanál. Vysiela rozprávky animované, aj hrané, z Európy aj z USA, občas odvysiela aj filmy od renomovaných spoločností ako Disney alebo Merrie Melodies či MGM.

Supertres Buz - Detský kanál ktorý ponúka deťom zábavu na celý deň, štúdiové rozhovory so známymi osobnosťami, detské miniseriály a hudbu. Kreslené filmy oproti Megatrixu tu vidieť pomenej.

Vía Digital Info Mosaic - kódovaný informačný kanál, pomocou mozaiky programov máte možnosť nahliadnuť do programovej ponuky satelitných staníc. Info Mosaic prináša aj aktuálne informácie o práve vysielaných reláciách a filmoch na niektorých vybraných staniciach. Dozviete sa aj telefónne číslo centrály Vía Digital a systém predplatenia Pay TV programov.

Frekvencie 12,149 GHz, pol. L, SR 27 500, FEC 3 a 12,226 GHz, pol. L, SR 27 500, FEC 3/4:

patria filmovým Pay Per View kanálom Palco. Palco je obdobná platená televízia ako Kiosque, alebo Taquilla. Vysiela 24 hodín denne, zvyčajne jednu filmovú premiéru za týždeň, ktorú v určitých časových intervaloch reprízuje na jednom alebo na viacerých kanáloch. Dosiahne tým časové prelínanie filmov a týmto pádom si divák môže svoj obľúbený film pozrieť v čase, ktorý mu najviac vyhovuje. V nočných hodinách sa nevysiela hardcore, ako sme zvyknutý pri Palcu talianskeho providera Tele Piu. Okrem filmov a erotiky na Palco X, tu môžete počas futbalovej sezóny vidieť prenosy futbalu, Formuly 1 a iných zaujímavých športových podujatí. Ak sa vysiela šport, na viacerých kanáloch si môžete vyberať z niekoľkých kamier a režírovať si sám športový prenos. Športové prenosy sa vysielajú väčšinou cez víkend, kedy pirátske karty kvôli zmene kľúčov nikdy nefungujú. Každý športový prenos používa iný kľúč, ktorý sa vždy nahráva pred prenosom. Pirátske karty ho nedokážu spracovať a na staré kľúče v kartách nereagujú. Pre náročných filmových divákov je vysielaný špeciálny kanál vo formáte 16:9 nesúci názov Palco Cine 16:9.

Celkovo je programov Palco až 16. Palco X, Palco XX a Palco X -Gay ponúka erotické filmy. X- Gay vysiela pre homosexuálnu menšinu. Palco Fútbol 1 - 6 sú aktívne iba počas futbalových prenosov. Vo zvyšnom čase sa na nich nič nevysiela.

Filmy, ako aj športové prenosy sú v originálnom znení alebo so španielskym dabingom s možnosťou výberu zvukovej stopy.

Informačný kanál Palco Eventos informuje o pripravovaných prenosoch a aktuálnom vysielaní, tzv. Now Showing - práve vysielame.

Ako novinka v pakete Vía Digital začal vysielať aj program Palco Box, ktorý je aktívny iba počas športových prenosov boxu. Palco Box nie je možné sledovať na pirátske karty, pretože počas prenosu používa neznámy, doposiaľ nepoužívaný kľúč.

Frekvencia 12,303 GHz, pol. L, SR 27 500, FEC 3/4:

Gran Vía a Gran Via 2 - Filmové programy v španielskom jazyku s možnosťou výberu originálnej zvukovej stopy.

Natura - Dokumentárny kanál z dielne Vía Digital. Dokumentárne filmy sú vysielané v španielčine, portugalčine a v originálnom znení. Prírodopisné filmy, filmy o zvieratách a všetkom, čo možno nazvať prírodou okolo seba.

Canal Campero - Vysiela predovšetkým prírodopisné filmy a dokumenty o prírode. Občas tu môžeme vidieť aj diskusiu na rôzne témy týkajúce sa ohrozených živočíchov alebo globálnemu otepľovaniu Zeme.

Hallmark Channel Spain & Portugal - Španielsko-Portugalská verzia kanálu vysielajúceho televízne filmy. Slovenským divákom je Hallmark známy aj z káblových rozvodov UPC, alebo priamo z digitálnej služby UPC Direct. Zvuk je v originále s možnosťou výberu španielskeho dabingu.

Canal Cocina - Program určený pre kuchárov, kuchárky, labužníkov. Kanál o varení, kuchtení, pripravovaní špecialít, ponúka rôzne recepty z celosvetovej kuchyne.

Frekvencia 12,380 GHz, pol. L, SR 27 500, FEC 3/4:

Vía Digital Promo - Informačný kanál platenej služby, vysiela voľne, bez kódovania.

TVC Satelit - Všeobecno - regionálny katalánsky program. Ako väčšina regionálnych televízii v pakete Vía Digital, vznikol aj tento fúziou niekoľkých regionálnych televízii.

VH-1 European - Anglická hudobná stanica orientujúca sa na hudbu 80. a 90 rokov. Je vysielaná prostredníctvom niekoľkých satelitov, zvuk je v angličtine.

Okrem niekoľkých programov Palco ( X, Palco 7 ) a tzv. zálohy frekvencie, tu nájdeme aj niekoľko tématických rádií.

Na poslednej frekvencii Vía Digitalu 12,456 GHz, pol. L, SR 27 500, FEC 3/4 sú:

spustené virtuálne služby Bolsa Activa, Tiempo / Playa, El Tráfico, Liga Espaňola, UEFA Champions, Ludi TV, Castillo, Mensaje Móvil, Canal BBV - Banco Bilbao Vizcaya a La Caixa. Tieto dátové služby sú zaujímavé iba pre oficiálnych abonentov, pre nás sú zbytočné. Pomocou nich sa dajú uzatvárať napríklad stávky na niektoré športové prenosy, vysielajú rôzne informácie z oblasti virtuálneho bankovníctva a telebankingu.

Prednedávnom sa zaktivovala aj frekvencia 11616 GHz, pol. H, SR 27 500, FEC 3

na ktorej možno vidieť v nočných hodinách propagačný program tvrdého porna a to bez kódovania. Nepodarilo sa nám však zistiť komu frekvencia a programy patria, celé vysielanie má charakter propagácie a nie je vylúčené, že v blízkej budúcnosti bude zakódované.

Ponuku programov zo satelitov zakódovaných v systéme NagraVison sme úplne vyčerpali. V súčasnej dobe kľúče na iných providerov vysielajúcich v Nagravisione nie sú známe. Nagra je však bezpečný systém a možno práve tento fakt bude zohrávať dôležitú úlohu pri ďalšom výbere prevádzkovateľov, aký systém si pre platenú televíziu zvolia.

<< časť predošlá 3/4


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.02.2002 • Vysoké frekvencie
Nevýhody prenosov v Ka pásme a jeho náhrada
17.02.2002 • Nový paket Nowa Cyfra+ smeruje k fiasku [ 7 ]
17.02.2002 • Digitálny paket od Eutelsatu - VisAvision [ 4 ]
16.02.2002 • Príjem staníc v PowerVU - 2.časť [ 2 ]
15.02.2002 • Príjem staníc v PowerVU - 1.časť [ 4 ]
13.02.2002 • Futbalové Taliansko

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist