Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 09:09:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dokumenty 2016 na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 04.01.2016


Lvi, medvědi, sloni, velryby a tučňáci, zažijeme pořádná dramata, s báječnou ženou se vydáme na konec světa, naučíme se bránit, vypravíme se na Měsíc, budeme si hrát s časem a připravíme se na konec světa. S Prima ZOOM zvládneme všechno. Dobrý dokumentární rok!


Premiérové tematické bloky vždy pondělí až neděle v čase 18.00–02.00 hod.:

4. 1. 18.00 – Lví archa – 1. část

Tým odhodlaných ochránců zvířat se zavázal osvobodit týrané lvy z řetězů v ilegálních bolivijských cirkusech. Mnoha cenami ověnčený dokumentární film Lví archa zachycuje jejich chvályhodnou snahu a odvážné činy. Protože majitelé cirkusů nadále pohrdají zákonem, zůstalo na ochráncích zvířat, aby je našli – i když to znamená vydat se hluboko do nevábné džungle. Lví archa kráčí v jejich stopách a nevynechá jediný zvrat tohoto žalostného dobrodružství. A že jich je více než zákrutů legendární řeky Amazonky! Podívejte se na jedinečný napínavý příběh o pomoci zvířatům všem útrapám navzdory.


4. 1. 19.00 a 19.30 – Velká záchrana tučňáků (1. a 2. díl)

Kolik toho opravdu víte o tučňácích? Jsou to malí černobílí ptáci, žijí v moři, jedí ryby a v každém animáku jsou perfektními gangstery. To je vcelku kompletní souhrn znalostí většiny z nás. Dokonce i ti, co viděli tučňáky na vlastní oči, nemusí mít ani tušení, co se ukrývá v pozadí zdánlivě komických životů těchto malých kolébavých kamarádů. Pravdou je, že posledních 100 let jsme se k tučňákům málokdy chovali pěkně. Populace tučňáka brýlového v Jižní Africe se snížila ze čtyř miliónů jedinců na pouhých 24 tisíc párů. Odhaduje se, že tímto tempem tučňák brýlový do 16 let úplně vyhyne. Organizace na ochranu pobřežního ptactva SANCCOB se tomu naštěstí snaží zabránit. Byla založena v roce 1968, funguje díky dobrovolným příspěvkům a za dobu své existence ošetřila už 90 tisíc zraněných a ohrožených ptáků. Jenže potřebuje pomoc.


4. 1. 20.00 – Peklo na lodi Galahad

8. června 1982 uprostřed války o Falklandy přišlo o život 53 mužů během argentinského leteckého útoku na dvě lodě britského námořnictva Sir Galahad a Sir Tristram. 32 z těchto mužů patřilo k Waleské gardě. Někteří z nich byli ještě chlapci. Jednalo se o největší katastrofu a nejdrtivější ztrátu lidských životů, kterou britské námořnictvo utrpělo od konce druhé světové války. Mnozí tvrdili, že Waleská garda si za svou tragédii svým způsobem mohla sama. Dokumentární film Peklo na lodi Galahad se po třiceti letech k události vrací, aby pomocí dosud nezveřejněných archivních záběrů a digitální animace zrekonstruoval kompletní příběh této tragédie.


4. 1. 21.00 – Minutu po minutě (Masakr v londýnském metru)

6. července 2005 byl Londýn vybrán jako město, kde se budou konat letní olympijské hry. Pro město to znamenalo hodně a každý slavil, ale dalšího dne zachvátila město tragédie. Čtyři mladíci se rozhodli spáchat teroristický útok a odpálili ve městě čtyři bomby. Mladíci se na útok připravovali doma, sami si namíchali výbušnou směs. Ráno se pak sešli na nádraží v Lutonu a společně odjeli vlakem do Londýna. Na nádraží King´s Cross se jejich cesty rozdělily, tři nastoupili do metra a jeden mladík čekal na autobus. Bomby v metru vybouchly ve stejnou dobu na různých místech. Lidé byli zmatení, nikdo nevěděl, co se v metru vlastně stalo. Všechny záchranné složky začaly okamžitě zasahovat. Nikdo nečekal, že přijde ještě něco horšího. V 8.50 byly odpáleny bomby v metru, ale pak byla v 9.47 odpálena i bomba v autobuse. Bomba v autobuse mohla zranit mnohem více lidí. U výbuchu se ale právě konala lékařská konference, takže měl každý zraněný svého vlastního lékaře. Londýn byl zcela ochromen. Okamžitě začalo vyšetřování, které během několika dní odhalilo identitu útočníků. Ti dokonce nahráli video, kde svoje činy ospravedlňovali. Ten den zemřelo 52 nevinných cestujících a stovky jich byly zraněny. Útočníci také zemřeli. V dokumentu popisují svoje zážitky lidé, kteří byli zraněni nebo při útoku obětem pomáhali. Tehdy bylo jisté, že na Londýn někdo zaútočí, ale nevědělo se kdy a nikdo netušil, že půjde o tak strašný útok. Nikdo nemohl nic předpovědět, muži se před útokem chovali zcela normálně a byli mezi lidmi i poměrně oblíbení, útoku nešlo nijak zabránit.


5. 1. 19.00 a 19.30 – Žena na konci světa V (Kuba: Taxikářka z Havany; Belize: Záchrana krokodýlů)

Jaké je řídit taxík na Kubě? Jak se zachraňují krokodýli na Belize? A jak se boxuje v Thajsku? V páté řadě jedinečného dokumentárního seriálu Žena na konci světa získá Martyna Wojciechowská nové a často nečekané zážitky i v Jižním Súdánu, USA, Albánii nebo na Filipínách. Editorka magazínu National Geographic navíc často neváhá vyzkoušet „místní speciality“ na vlastní kůži! Díky jejímu zájmu a ochotě se dozvídáme o fascinujících odlišnostech jiných kultur, náboženství, nebo dokonce pracovních profesí. Žena na konci světa nabízí neokoukaný přístup k pojmu „kulturní diverzita“.


5. 1. 21.00 – Skutečné odložené případy III (Muž z Albany)

Profesorka Sue Black a její tým zkoumají vykopané pozůstatky běžných lidí z období napříč dějinami. Co byli zač? A hlavně: jak zemřeli? Často to totiž bylo za záhadných okolností. Dokumentární seriál Skutečné odložené příběhy vypráví napínavé, a někdy dokonce tajuplné příběhy dávných zločinů. Tým z Centra lidské anatomie a identifikace při univerzitě v Dundee si nad každou kostrou pokládá tři klíčové otázky: O koho šlo? Proč zemřel? Co se můžeme dozvědět o jeho životě? K jejich zodpovězení využívá celý arsenál moderních forenzních věd. Tyto zločiny mohou být dávno promlčené, ale jejich oběti nebudou nikdy zapomenuty.


6. 1. 18.00 a 18.30 – Okradení a dopadení (1. a 2. díl)

Dokumentární seriál popisuje případy policistů z celé Velké Británie. Jednotlivé epizody zachycují vyšetřování loupeží, sledují pátrání po pachatelích a ukazují, jak policisté vracejí odcizené předměty zpátky jejich původním majitelům.


6. 1. 19.00 – Bojová umění očima vědy III (Dokonalí vojáci)

Mistři bojových umění a zvídaví vědci znovu spojili síly v Bojových uměních očima vědy. Společně zkoumají skutečné možnosti různých způsobů a technik boje. Tentokrát se zabývají sebeobranou. Jde o otázku života a smrti s překvapivě jednoduchou odpovědí: nikdo se nemusí stát obětí! Tajemstvím úspěšné sebeobrany nejsou síla ani schopnosti. Klíčové je vědět. Šestice mistrů sebeobrany se sešla ve speciálně upravené laboratoři, kde odhalí osvědčená tajemství osobní sebeobrany. Je mezi nimi mistr s černým pásem pátého stupně v čínském kenpo, příslušník izraelského komanda, policista z Los Angeles, člen elitní vojenské jednotky NAVY Seals, šampión ve smíšených bojových uměních MMA, a dokonce i jeden lékař.


6. 1. 21.00 – Medvědi brýlatí: Stíny lesa

Ještě před několika lety se předpokládalo, že medvěd brýlatý žijící v Jižní Americe je plachým býložravcem z amazonského pralesa. Jenže místní farmáři začali tvrdit, že medvědi brýlatí útočí na jejich dobytčí stáda, loví a žerou krávy. Názory ohledně pravdivosti těchto tvrzení se různí. Někteří jsou stále přesvědčení, že až na nějaký ten hmyz jsou medvědi brýlatí jednoznačně vegetariány. Tvůrci dokumentárního filmu Medvědi brýlatí: Stíny lesa se vypravili na cestu přes celé Andy, aby odhalili, jaká je skutečnost. Do hledání rozhodujících důkazů zahrnuli rozhovory s místními farmáři, vzácné záběry medvědů i jejich přirozeného prostředí.


7. 1. 18.00 – James May na Měsíci

James May se stal moderátorem oblíbené motoristické show Top Gear. Ale jako věčný fanda do všeho, co se týká vesmíru, už jako dítě snil o tom, že jednou bude astronautem. Vědeckotechnický pokrok, který umožnil cesty do vesmíru a slavnou misi na Měsíc, ho odjakživa fascinoval. Teď konečně nastala Jamesova chvíle obléct si skafandr a odstartovat na fascinující výpravu za příběhem skutečných hrdinů přistání na Měsíci. James May na Měsíci je kompletním příběhem – od otce raketového motoru Roberta Goddarda až k muži, který podnikl velký krok pro lidstvo, vyšperkovaným Jamesovými typickými humornými poznámkami.


7. 1. 19.00 – Tajemství vesmíru II (Vesmírná apokalypsa)

Tak, jako náš vesmír před čtrnácti miliardami let vznikl, v daleké budoucnosti musí zaniknout. Zánik našeho vesmíru se však může udát několika různými způsoby. První způsob popisuje teorie zhroucení vesmíru. Ve chvíli, kdy rozpínání vesmíru nebude schopno překonat gravitaci, dojde k jeho zhroucení. Tak, jak bude gravitace přitahovat jednotlivé objekty ve vesmíru, bude docházet ke srážkám hvězd a planety budou pohlceny hvězdami. Ve vesmíru se bude prudce zvedat teplota, která nakonec povede k zániku jakéhokoli života ve vesmíru. Nakonec vesmír doslova exploduje. Někdy je tato teorie označována za teorii velkého krachu. Víme, že i naše Slunce jednou zahyne z nedostatku paliva. To je stav, ke kterému dojdou všechny hvězdy. V současnosti ale žijeme v době, kdy se vesmír nachází ve své stabilní formě. Doby, nebo jinak éry, ve kterých se vesmír nachází, vědci měří kosmologickými dekádami. Poslední dobou je „temná éra“, kdy je vesmír chladný a prázdný. Vesmír se však nemusí vyvíjet tímto způsobem, ve vesmíru může dojít k takzvané náhodné fluktuaci. Ta může způsobit, že se vesmír bude vyvíjet jiným způsobem. Může vzniknout chaotický stav nebo úplně nový vesmír. To dává budoucím civilizacím velkou šanci ovládnout nějaký nový vesmír.


8. 1. 20.00 – Velryby na lovu

V teplém Pacifiku u pobřeží Maui velrybí matka porodila potomka. Nyní nastala chvíle, kdy musí s mládětem vyrazit na pět a půl tisíc kilometrů dlouhou cestu ke studeným vodám Aljašky. Přestože už přišla o třicet procent vlastní váhy, musí mládě neustále krmit. Až se dostanou na jih Aljašky, matka bude s ostatními velrybami lovit sledě. Na sledě sem připlouvají také orky, jenže ty mají zálusk i na velrybí mláďata. Zpěv shromážděných velryb přehluší jedině kdákání všudypřítomných racků. Na nedalekých útesech jich tady hnízdí celé tisíce. Na lovu se snaží přiživit také všemi mastmi mazaní lachtani. Velrybám se to moc nezamlouvá. Zvláštní hra na kočku a myš právě začíná.


9. 1. 19.00 – Historická Akta X (Velká potopa a skotská šifra)

Ve starých knihách se často píše o velkých potopách. Podle jedné teorie došlo na naší planetě k mohutným srážkám. Ty způsobila sluneční erupce pravděpodobně při srážce s planetkou. Podle jednoho z vědců bylo Černé moře původně sladkovodní. Záplavy smetly neolitické osady na břehu jezera. Podle Američanů došlo k potopě před devíti a půl tisíci lety a hladina se zvedla o deset metrů. Podle bulharských vědců to bylo před sedmi tisíci lety a hladina se zvedla o šedesát metrů. Tito vědci také tvrdí, že vesnice z neolitu jsou na dně Černého moře. Podle bulharského vědce Smolenova byly civilizace vyspělé, jelikož vyráběly věci s matematickou přesností. Tato civilizace mohla být předchůdcem té řecké. Velká potopa mohla postihnout jen část civilizace a někteří lidé se posunuli dál na jiné místo.
Ve Skotsku je mnoho kamenů se symboly. Ty tam nakreslili starodávní Piktové – předchůdci Skotů. Ti nenechali žádné písemné záznamy. Dá se o nich něco dozvědět jen z římských zápisů. Nejčastějším znakem je had a tzv. zet rod. Také se tam objevuje mořský kůň. Badatelé si to spojují se základem legendy o lochneské příšeře. Vědci poté zjistili díky počítačovému programu, že symboly na kamenech mají logickou souvislost a významově jsou to slova. Podle badatelů je piktština podobná welštině. Jeden z vědců prozkoumává kámen, kde jsou dva typy písma. Pokud by se ho odborníkům podařilo přečíst, mohlo by to mít stejný význam jako nález Rosettské desky, která pomohla při rozluštění hieroglyfů. Bohužel je to běh na dlouhou trať, a tak toto písmo zatím zůstává nerozluštěno. Jeden z odborníků se domnívá, že Piktové začali kreslit na kameny kvůli hrozbě křesťanství, které se tam dostávalo asi v šestém století našeho letopočtu a mohlo zlikvidovat jejich náboženství.


9. 1. 20.00 – Motýlí putování

Vědci a milovníci motýlů monarchů stěhovavých se každoročně přidávají k jejich migraci. Mezi těmi, kdo sleduje motýly během jejich velkého putování, jsou i biologové z univerzity v Oldenburgu. Právě jim se podařil fantastický objev: monarcha stěhovavý zřejmě využívá slunce jako kompas. Díky tomu se rok co rok dostává tou samou trasou přes území USA. Motýli mají namířeno do Mexika a denně urazí 70 kilometrů. Někdy dokonce zvládají mnohem více – za příznivých podmínek to může být až 330 kilometrů. Cestou získávají potravu z uvadajících podzimních rostlin, kterým na oplátku opylováním dodávají novou potřebnou energii. Také proto se monarcha stěhovavý stal nejoblíbenějším druhem motýla v Americe. Až doteď se nicméně motýli pokaždé ztratili svému lidskému doprovodu někde v Texasu. Tisíce dobrovolných pátračů se snaží zjistit, kam se monarchové odstěhovali.


9. 1. 21.00 – Pracující sloni

Každý večer se Aye Soe může projít do lesa, aby si užil dvanáct hodin částečné svobody. Pouta omezují jeho kroky a zabraňují tomu, aby se zatoulal příliš daleko. Stejně to probíhá u všech asi šesti tisíců slonů v Barmě, kteří pracují s dřevorubci v odlehlých oblastech. Ale co se s nimi stane, až tady žádné dřevo nezbude? Když se jejich příbuzní v Thajsku dostanou do rukou Meepana z města Ayutthaya, mají štěstí. Meepan vychovává zvířata pro potřeby zábavního průmyslu. Jeho sloni se účastní historických rekonstrukcí bitev nebo provádí turisty pralesem, kterým se dříve volně proháněli. V národním parku Kaudulla na Srí Lance si stádo divokých slonů užívá luxusní pohodu místní vodní nádrže. Ale protože se farmáři a stavitelé hlásí o nové místo na rozvoj budoucích projektů, území slonů může být v budoucnu ohrožené. Dokumentární film Pracující sloni vybízí k zamyšlení nad množstvím pro slony životně důležitých otázek.


10. 1. 19.00 – Hry s časem II (Ostří a volty)

V pokračování dokumentárního seriálu Hry s časem jsou lidskému oku normálně neviditelné jevy znovu odhaleny před kamerou. Jeff Lieberman a Matt Kearney zachycují fantasticky akční scény kamerami se super pomalým snímáním. Díky tomu uvidíte, co jste ještě neviděli! Thomas Nealiegh předvádí nebezpečnou akrobatickou hru s noži. A jeho život chvílemi balancuje doslova na tenkém ostří. Ke slovu přijde také středověký katapult, rakety nebo umění boje s holí. Ve speciálním dílu navíc tvůrci Her s časem spojí síly s legendou heavy metalu kapelou Matellica.


10. 1. 20.00 – Příprava na soudný den III (Získejme svou zemi zpět)

Na Aljašce se muž s rodinou chystá na zemětřesení a ničivou tsunami. Otec rodiny Rodney sloužil přes 20 let v armádě a nyní se živí jako tatér. Má zásoby jídla na půl roku a sběrný systém na dešťovou vodu s dostatečně velkým zásobníkem. Potraviny získává z jezera, kam se pravidelně potápí pro sumýše. Jezero využívá také jako tajný úkryt. O 1450 km dál v Oregonu žije elektroinstalatér Curt s ženou a dvěma dětmi. Koupil zde 325 000 m2 stepi, miluje samotu a život mimo současnou civilizaci. Chystá sebe a rodinu na ekonomický krach USA a varuje před vším, co se v té souvislosti bude dít. Má nádrž na vodu, solární panely, obrovský skleník a 30 únikových vozů. Kvůli obraně domu učí 12letého syna střílet už od pěti let, 9letou dceru to čeká nyní. Co všechno si ještě obě rodiny připravují na hypotetický soudný den?


Odstartujte rok s Prima ZOOM!.

A děkujeme fanouškům za pokoření mety 400 tisíc! - https://www.facebook.com/primazoom.cz/

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.

Zima ve znamení dokumentů s dvojnásobkem premiér. Premiérový blok rozšiřujeme každý den od 18.00 až do 2.00, čeká vás mnoho zajímavostí z různých žánrů. Prima ZOOM je vaše jednička!


premiérové bloky	18.00 – 20.00 hod.             	20.00 – 22.00 hod.
pondělí Volání divočiny Největší katastrofy
úterý Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
středa Zločin pod lupou Fascinující příroda
čtvrtek Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
pátek Záhady a konspirace Úžasné oceány
sobota Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
neděle Zázraky vědy a techniky Život naostro

premiérové bloky 22.00 – 24.00 hod. 00.00 – 02.00 hod.
pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Po stopách historie
úterý Zločin pod lupou Fascinující příroda
středa Tajemství Země a vesmíru Zaostřeno na války
čtvrtek Záhady a konspirace Úžasné oceány
pátek Odkaz dávných civilizací Úchvatná říše zvířat
sobota Zázraky vědy a techniky Život naostro
neděle Volání divočiny Největší katastrofy


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí dodavatel PR oddělení, 4. 1. 2016


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.01.2016 • Nechte se zasněžit dokumenty na Prima ZOOM ve 2. týdnu roku 2016
05.01.2016 • Dnes na AXN startuje premiérový sci-fi seriál POSLOVÉ (The Messengers) [ 1 ]
02.01.2016 • TV tipy Universal Channel v prvním týdnu roku 2016
01.01.2016 • VAŠE LEDNOVÁ PORCE ZÁBAVY - To nejlepší na programech FILMBOX
30.12.2015 • Lednové programové tipy HBO a HBO HD
29.12.2015 • Nalaďte si v lednu na National Geographic Channel

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist