Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 07:54:04   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Academia Film Olomouc představí vědu za origami, netušené možnosti známých materiálů a legendární chemický prvek

  Autor: 2media.cz , e-mail: info@2media.cz Přidané: 19.03.2016


Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) je vzácnou příležitostí na jednom místě, během pár dnů, atraktivní formou získat přehled o fascinujících technologických novinkách a aktuálním dění ve světě vědy. Letošní 51. ročník AFO se koná ve dnech 19. až 24. dubna a promítne přes 120 filmů.


Mezi osmnácti adepty na zisk hlavní ceny v mezinárodní soutěži vzbuzují mimořádnou pozornost především tři dokumenty: The Secret Life of Materials – odhalující netušený potenciál mnoha známých materiálů. The Origami Code – představující pozoruhodný koncept, jenž aplikuje umění skládání papíru na vědeckou sféru. A třídílná dokumentární série Uranium: Twisting the Dragon‘s Tail o chemickém prvku, který se významně zasadil o vznik a sílu atomové bomby.

Jedním z nejúčinnějších zdrojů inspirace jsou pro vědecké týmy z celého světa základní principy přírody. Jednoduché technologické napodobení fotosyntézy má schopnost generovat šetrnou energii a filtr fungující na bázi osmózy dokáže vyčistit mořskou vodu nejen od soli, ale i od všech dalších chemikálií. Tyto a další inovace na poli vědeckého výzkumu představuje dokument The Secret Life of Materials, odhalující vzrušující vlastnosti materiálů, které pokládáme za důvěrně známé. Například obyčejný papír – zdánlivě už nás nemůže ničím překvapit. Ale pozor, pokud se potiskne vrstvou grafenu, pak se rázem promění v multimediální a hravou záležitost, schopnou se propojit s mobilní aplikací a reprodukovat hudbu. Do hudebního světa zasahuje i 3D tisk v pokusu o tištěné housle. Překoná umělá hmota zvuk poctivých stradivárek? Odpověď nabídne film The Secret Life of Materials.

Dokument The Origami Code rovněž odkazuje k zásadní inspirační roli přírody i na místech, kde bychom to nečekali. Při bližším pohledu na organizační systém rostlin, skládací mechanismy hmyzích křídel nebo vysoce efektivní strukturu záhybů lidského mozku je zřejmé, že princip origami existoval ve své podstatě dávno před tím, než lidstvo vůbec vynalezlo papír. A to dokonce tak dávno, že se i samotný vesmír bezprostředně po velkém třesku dost možná začal skládat jako origami… Zdánlivě přehnané teorie již našly svou praktickou odezvu například ve vesmírném a robotickém inženýrství. Solární panely NASA se poté, co se v úsporném balení dopraví na oběžnou dráhu, rozvinou do prostorné origami rozety a mohou započít s detekcí vzdálených exoplanet. Malí roboti, kteří se dokáží za pomoci origami kódu sami sestavit, mají potenciál zachraňovat oběti z trosek při živelních katastrofách. The Origami Code nabídne i další reálné příklady.

Třetím očekávaným titulem je dokumentární série Uranium: Twisting the Dragon‘s Tail. V hlavní roli legendární chemický prvek a známý popularizátor vědy Derek Muller – průvodce jednotlivými epizodami. V tomto případě zájem umocňuje fakt, že na realizaci projektu Academia Film Olomouc produkčně spolupracoval se světově proslulou Genepool Production (v jejím čele stojí renomovaná australská producentka a držitelka Emmy Sonya Pemberton). Dokument, natočený v Evropě, Japonsku, Austrálii, Severní i Jižní Americe, odhaluje veškerá tajemství obklopující uran jakožto jeden z nejkontroverznějších a přitom klíčových prvků. Na jedné straně figuruje u vzniku atomové bomby, na té druhé se hojně využívá v medicíně nebo při výzkumu vesmíru.

Academia Film Olomouc pořádá Univerzita Palackého od roku 1966, s více než padesátiletou historií patří mezi nejstarší české filmové přehlídky. Od roku 2007 je mottem festivalu: „Vidět a vědět“. Zaměřením na progresívní prezentaci a propagaci populárně-vědeckých a naučných snímků je AFO svého druhu exkluzivní záležitostí. Každoročně představuje to nejlepší, co se v předcházejícím roce na poli “science documentary” urodilo a hostí řadu renomovaných ikon české i zahraniční vědy. Dějištěm festivalu je především Konvikt – Umělecké centrum Univerzity Palackého, ale také další místa v centru Olomouce, například kino Metropol, interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání ad.

Vstup na festival AFO je zdarma. Více informací na oficiálním webu Academia Film Olomouc: www.afo.cz


Petra Vondrová, Account Manager, mediální servis 2media.cz


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.03.2016 • Tisková zpráva z 6. zasedání, konaného dne 15. 3. 2016
18.03.2016 • COOL day Prima COOL slaví 7. narozeniny
16.03.2016 • Spotrebitelia poznáte svoje práva?
11.03.2016 • RTVS a Český rozhlas rozširujú spoluprácu
10.03.2016 • Sandálová road-movie Menandros & Thaïs bude mít premiéru na Febiofestu
10.03.2016 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR dňa 8. 3. 2016

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist