Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Neděle • 05.05.2024 - 04:15:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Nový festival Divná Evropa - Weird Europe

  Autor: 2media.cz/Film Europe , e-mail: info@2media.cz Přidané: 29.03.2016


Evropa je spořádaný kontinent. Evropa je v krizi. Evropa je v rozkladu. Ve sklepích Evropy se dějí podivné, zneklidňující věci… Zdá se, že nastal ten správný čas, aby na scénu vstoupil nový filmový festival Weird Europe neboli Divná Evropa. První ročník začne stylově na apríla 1. dubna, potrvá do neděle 3. dubna.


Během víkendu v kině Bio Oko nabídne 9 filmů, včetně festivalové a distribuční premiéry thrillerové komedie Schneider vs. Bax holandského nonkonformisty Alexe Van Warmerdama a dvou distribučních premiér: rakouského dokumentu Ve sklepě a bulharského sociálního dramatu Lekce. Projekcím bude předcházet zasvěcený úvod k filmům.

V rámci doprovodného programu proběhne i dvojice přednášek dramaturgů a filmových kritiků Aleše Stuchlého a Víta Schmarce na téma brutální neonové univerzum Nicolase Windinga Refna a bizarní experimenty francouzského hudebního producenta a režiséra Quentina Dupieux alias Mr. Oiza. Festival Divná Evropa - Weird Europe pořádá společnost Film Europe a zaštiťuje ho tým zodpovědný za festival Be2Can.

„Weird Europe je festivalem, který s rozkoší sestupuje tam, kam se hlavní proudy kinematografie bojí. Prezentuje filmy bizarní, vyšinuté, výjimečně senzitivní k tomu, co stojí za sílícím pocitem krize. Pro filmy z Weird Europe není nic svaté. Překračují tabu, kterými udržujeme při životě své iluze. Prezentují svérázné autorské poetiky i celé proudy. Jsou sice divné, ale zároveň neztrácejí vysoké ambice, o čemž svědčí i to, že jsou uváděny na prestižních festivalech. Weird Europe odmítá dostupná sedativa. Nebojí se filmů, které podvrací zažité pořádky. Kdy jindy než právě teď nastává čas tázat se, co Evropu spojuje a rozděluje,“ konstatují dramaturgové festivalu Vít Schmarc a Aleš Stuchlý.

Prvním z filmů, které Festival Divná Evropa - Weird Europe uvede v distribuční premiéře, je výstřední thrillerová komedie Schneider vs. Bax (Nizozemsko, 2015, r. Alex van Warmerdam) o nájemném vrahovi Schneiderovi, který přesně v den svých narozenin dostává zakázku na zabití spisovatele Ramona Baxe.

Druhým premiérovým titulem bude dokument Ve sklepě (Rakousko, 2014, r. Ulrich Seidl), reflektující zvláštní zálibu Rakušanů v prostorech pod jejich domy – fenomén známý především díky případu Fritzl, ale v Seidlově podání zaměřený spíše na „všední úchylky“.

A třetím premiérovým filmem je Lekce (Bulharsko/Řecko, 2014, r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov), příběh učitelky, kterou materiální nouze donutí rezignovat na morální zásady, v něž pevně věří.

Vedle aktuálních filmových novinek Divná Evropa - Weird Europe nabídne také průlet celou škálou bizarních a vyšinutých autorských poetik. Vedle sebe budou defilovat figury tak protikladné jako Bronson (Velká Británie, 2008, r. Nicolas Winding Refn), notorický násilník a recidivista, jeden z nejnebezpečnějších vězňů v Británii, jehož agresivní životní misi pojal dánský estét Nicolas Winding Refn jako narcistní a krvavý cirkus, a francouzská sochařka Camille Claudel, jejíž pobyt v léčebně pro mentálně nemocné nekompromisně ztvárnil kontroverzní filmař Bruno Dumont ve snímku Camille Claudel 1915 (Francie, 2013, r. Bruno Dumont).

Součástí festivalového programu je i experimentální hororová metakomedie pojednávající o vraždící telepatické pneumatice jménem Rob – Guma (Francie, 2010, r. Quentin Dupieux), velkolepý comeback enfant terrible francouzského filmu, romantického excentrika Leose Caraxe Holy Motors (Francie/Německo, 2012, r. Leos Carax), ve kterém se rozhodl definitivně zrušit hranici mezi vyprávěním a stylem, vrcholný ambientní snímek-instalace maďarského solitéra Bence Fliegaufa Mléčná dráha (Maďarsko, 2007, r. Bence Fliegauf) a zneklidňující existenciální road movie Paola Sorrentina Tady to musí být (Itálie/Francie/Irsko, 2011, r. Paolo Sorrentino), která ukazuje divnou tvář diváky zbožňovaného italského autora.


Misí Film Europe je evropský a festivalový film

FILM EUROPE MEDIA COMPANY s týmy v Praze, Bratislavě, Londýně a v Cannes nakupuje, koprodukuje, v kinech, na VoD a DVD distribuuje a ve vlastních televizích vysílá evropský a festivalový film. Do programů českých, slovenských, maďarských a polských kin a festivalů přinesla od roku 2009 více než 400 špičkových filmů. V roce 2011 spustila vysílání FILM EUROPE CHANNEL – první evropské filmové televize, s 800 filmy výhradně evropské kinematografie. V září 2013 otevřela v Bratislavě festivalové KINO FILM EUROPE. V roce 2014 zahájila v České republice a na Slovensku festival francouzského filmu Crème de la Crème a festivalovou přehlídku soutěžních filmů z Cannes, Berlinále a Benátek - Be2Can. V roce 2015 založila přehlídku severské kinematografie SCANDI a spustila DVD a BR edici FESTIVAL 12. Film Europe je evropským lídrem nákupu, festivalových uvedení, kinodistribuce a televizního vysílání evropského a festivalového filmu.

Oficiální stránky Film Europe: www.filmeurope.cz
Mediální servis: www.2media.cz, http://www.facebook.com/2media.cz


Zdroj: Klára Skřenková, 2media.cz, foto z filmu Ve sklepě






  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.03.2016 • iShorts speciál: Český lev - nejlepší studentské filmy 2016 už dnes v Bio Oko
25.03.2016 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR dňa 22. 3. 2016
22.03.2016 • Koľko je na Slovensku mobilných operátorov?
19.03.2016 • Academia Film Olomouc představí vědu za origami, netušené možnosti známých materiálů a legendární chemický prvek
18.03.2016 • Tisková zpráva z 6. zasedání, konaného dne 15. 3. 2016
18.03.2016 • COOL day Prima COOL slaví 7. narozeniny

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist