Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 01:34:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Satelitní přijímač pro abonenty FLIX TV

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 06.04.2016


FLIX TV je nový soukromý poskytovatel služeb satelitní televize, který vstoupil na český trh minulý měsíc, v březnu 2016. Platformu naladíme na deseti (v současnosti) transponderech satelitu Eutelsat 16A, který je umístěný na orbitální pozici 16 stupňů východně. Ta je na území České republiky (která se nachází cca mezi 15. - 17. stupněm východní délky) nejvýše nad horizontem a jižním směrem.


Pro příjem byla testovaná parabola o velikosti 60 cm (vyzkoušeno bez problémů na jihovýchodní Moravě), pro rezervu při příjmu za horších povětrnostních podmínek je doporučována velikost min. 80 cm (v kompletu pro abonenty je dodávaná parabola ofset 85cm).

Všechny programy platformy FLIX TV jsou distribuované v normě DVB-S2/MPEG 4, z necelé stovky stanic jich třetina vysílá v HD rozlišení, s obrazem 1920x1080px. Nechybí všechny české a slovenské veřejnoprávní stanice i komerční programy a také velká nabídka filmových, dokumentárních, sportovních, dětských, hudebních i erotických stanic. Řada programů má kromě "domácí" audio stopy i dostupný doprovod v angličtině a některé i v maďarštině. Na programech ČT2 a ČT24 je dostupná nabídka HbbTV České televize, kterou lze spustit na televizích, které příjem HbbTV umožňují, a to i bez přístupové karty.

Pro abonenty se závazkem je zdarma poskytován moderní satelitní přijímač s LED numerickým displejem (odvozený z typu Amiko Impulse) s vlastním firmware FLIX TV, který si aktuální software stahuje ze satelitu - OTA, a programovou nabídku pomocí funkce fast scan - automatického ladění a aktualizace stanic. Přijímač má vícejazyčného menu (na výběr je 22 jazyků!, nechybí čeština, slovenština, maďarština, polština, ale ani arabština či hebrejština...) a podrobné plně lokalizované (a se správnou diakritikou) informace EPG (programový průvodce až na 14 dní dopředu). Přijímač podporuje VBI teletext a výběr titulků, pokud jsou na programu dostupné.

Technici FLIX TV se zřejmě poučili z výtek abonentů u konkurence a proto uživatel může libovolně přesouvat, mazat či přejmenovávat předvolby podle svého (se zobrazením Picture In Graphic - PIG). Receiver lze případně i doplnit o Wi-Fi připojení k internetu pomocí USB adaptéru (např. WLN-880, Ralink apod. bez i s anténkou). Toto připojení si může zákazník u FLIX TV přikoupit. Pokud máme internetové připojení, můžeme používat předinstalované funkce, jako jsou YouTube, RSS Reader, Weather Forecas, Google Maps, FTP, Web TV, Big2Smal... V budoucnu se jistě i u služby FLIX TV objeví podpora datových a hybridních služeb, jako např. archiv programů, HbbTV (na této satelitní pozici ji už nyní nabízí zmiňované ČT2, ČT24 a řada programů balkánských providerů) apod. K dispozici jsou též jednoduché klasické hry Tetris, Snake či Othello.

Satelitní přijímač podporuje protokoly DiSEqC 1.0, 1.1, i motorické 1.2 či USALS povely a lze přidávat i další stanice i z jiných satelitů do předvoleb, aniž by to mělo vliv na funkci fast scan platformy FLIX TV. Přijímač také umožňuje nahrávat programy na externí přenosný USB disk či flash memory stick, připojené na boční 2 USB porty, nebo použít funkci TimeShift. Nahrávky jsou dekódované a lze je přehrát v PC. Přijímač také může sloužit jako multimediální přehrávač videa, obrázků či hudby z externích zdrojů, připojených k USB. Aktualizaci software (firmware i settingu) lze provádět ze satelitu, z USB, HTTP, FTP, ukládat zálohu lze na paměťové médium, připojené na USB port.

Pro připojení televize či AV receiveru slouží HDMI konektor s automatickou detekcí rozlišení TV či možností nastavit rozlišení až 1920x1080p. K připojení Hi-Fi zařízení lze využít digitálního S/PDIF konektoru typu CINCH. Pro uživatele se starší televizí bez HDMI lze použít 21 pinový SCART konektor na zadní straně receiveru se zapojením RGB i CVBS. Na zadní straně je kromě F konektoru (13/18V, max. 400 mA) ještě zásuvka typu jack 3,5 pro připojení externího čidla dálkového ovládání, které je přiložené v balení.

Přijímač je totiž velmi malých rozměrů 146x40x120mm a lze jej snadno připevnit (pomocí samolepících pásků na spodní straně) k zadní straně televizoru. Posledním připojovacím místem je zásuvka 12V/1A pro připojení dodávaného externího impulzního napájecího zdroje (přijímač lze používat i v karavanu či obytném vozu). Spotřeba energie v pohotovostním režimu je podle výrobce <0,5 W.

Na spodní straně receiveru je otvor pro zasunutí přístupové karty, čipem dozadu a nahoru. Po vložení je karta celá zasunutá, schovaná a nikde nepřečnívá. Přístupová karta pro služby FLIX TV používá kódování v systému Conax, není párovaná a funguje v jakémkoliv přístupovém modulu (CAM) Conax (k vložení např. do TV s DVB-S2 tunerem) i v univerzálních čtečkách Conax u většiny u nás prodávaných satelitních přijímačů.


A jaká je nabídka balíčků abonence FLIX TV?

DOBRÁ TV obsahující 61 programů – z toho 17 programů v HD kvalitě za 299 Kč/měsíčně
LEPŠÍ TV obsahující celkem 81 programů (Dobrá TV + 20 programů navíc) – z toho 23 programů v HD kvalitě za 399 Kč/měsíčně
HBO MAXPAK za 279 Kč/měsíčně - obsahující 5 programů - z toho 3 programy v HD
AKTIVNÍ TV - balíček pro dospělé a milovníky sportu za 199 Kč/měsíčně - obsahující 6 programů z toho 4 programy v HD kvalitě.

Sice probíráme satelitní přijímač, ale možná by stálo za to vzpomenout i zajímavou variantu samostatné předplacené karty, její pořízení stojí 499 Kč, což je cena 200 Kč za "plast, aktivaci a servis" a 299 Kč za službu DOBRÁ TV na měsíc. Prvních 15 dní po zasunutí (aktivaci) karty je k dispozici plná nabídka provozovatele, ovšem v dalších měsících se může předplácet i třeba jen nadstavbový balíček HBO MAXPAK, jak už bylo uvedeno, karta je bez smluvního závazku.

Ke kompletu se závazkem si navíc mohu pro svou domácnost objednat další kartu pro příjem stejné nabídky jako je na kartě v kompletu, a to za 99 Kč měsíčně, počet těchto karet není omezený na max. jednu či tři karty jako u konkurenčních DTH platforem v ČR. Během prvních 10 dní od instalace zařízení či zaktivnění samostatné přístupové karty poběží zdarma kompletní programová nabídka.

Uzavření abonence FLIX TV velmi jednoduché. Od 1. března 2016 je dostupná Zákaznická linka na telefonním čísle 222 700 807 - za běžný tarif pevné linky. Zákaznický servis je dostupný zatím v pracovních dnech v době 8 - 18 hod. Dále je možné zanechat své telefonní číslo na mailu info@flixtv.cz a operátoři FLIX TV pak sami zavolají zájemci zpět. Podle poskytovatele pak navštíví objednavatele montážní technik, který zařízení odborně namontuje. Do 10 dnů po objednání služby je pak nutné uhradit první splátku, při montáži se platí pouze 999 Kč za provedenou standardní instalaci.

Komplet pro abonenta se závazkem se sestává ze satelitního přijímače, kvalitní paraboly ofset 85cm, 10m koaxiálního kabelu, LNB, 2 kusů F konektorů a držáku paraboly montážního materiálu k upevnění držáku na zeď.

Další podrobnosti ke službě se můžete dočíst na webové stránce platformy www.flixtv.cz, anebo v předchozím článku Stane se FLIX TV štikou ve stojatých vodách se třemi dosavadními poskytovateli satelitní DTH služby?


V dalším pokračování příspěvku se seznámíme s popisem menu abonentského přijímače, který nám zapůjčil k otestování (na různých velikostech parabol v satelitním systému redakce satCentrum) jeden z prvních abonentů (děkujeme) a provedeme konečné zhodnocení přijímače i platformy FLIX TV na základě vlastních zkušeností.


Připravila redakce satCentrum, 5. - 6. 4. 2016, fotografie dodal spolu s receiverem abonent, který si přál zůstat v anonymitě. Děkujeme.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.04.2016 • Den internetu "z oblaků" u nás Den ptactva jen tak brzy nenahradí...
01.04.2016 • Psali jsme na Apríla: 1. 4. 2016 - den internetu "z oblaků" [ 2 ]
27.09.2015 • Sky přechází na transpondery DVB-S2 - příjem jen s receivery HD
17.09.2015 • Konec klasické televizní zábavy - 61 % z nás denně sleduje video na smartphonu
01.07.2015 • Změny v nabídce dotovaných přijímačů Skylink
20.05.2015 • Hokejové mistrovství na webu České televize: až trojnásobný datový tok oproti olympiádě v Soči

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Velikost paraboly 

06.04.2016 11:56 • ® jan
Porovnával jsem s Antikem na stejné pozici, mají stejné či jiné transpondery? Jedná se mi o velikost paraboly, mám ofsetku 80cm a nevím, zda mi bude stačit. Větší už na fasádu dát nemohu. Jinak :good: za přijímač i ceny, snad Flix vydrží nezdražovat, jako jiní ;)
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist