Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 11:12:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Chystáte se kupovat novou televizi DVB-T2? Buďte obezřetní

  Autor: TAKTIQ Communications , e-mail: info@taktiq.com Přidané: 16.04.2016


Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 komplikuje situaci výrobcům, prodejcům i koncovým zákazníkům. Ani televizory s kodekem H.265/HEVC nemusejí správně fungovat. Certifikaci televizních přijímačů vhodných pro příjem nové generace pozemního televizního digitálního vysílání DVB-T2 připravují České Radiokomunikace.


Chtějí tak předejít situaci, kdy si diváci nakoupí přijímače, které sice budou obsahovat tuner DVB-T2, ale využívají jiný systém kódování videa než který se bude používat k vysílání DVB-T2 v České republice. Na konferenci Televizní digitalizace 2.0, již ve čtvrtek 14. dubna 2016 pořádaly společnost TAKTIQ Communications a Ministerstvo průmyslu a obchodu, to řekl Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací.

„Ani kodek H.265/HEVC, s nímž se počítá pro vysílání DVB-T2 v České republice, nemusí být zárukou, že televizor vysílání regulerně rozkóduje. Proto od 1. září spustíme proces certifikace, který by měl vést k označení kompatibilních přijímačů,“ uvedl Marcel Procházka. Podle Libora Bauera, produktového manažera společnosti Samsung, bude možné u většiny televizorů DVB-T2 s kodekem H.265/HEVC, které nebudou schopny přijímat nový typ televizního digitálního vysílání v České republice, pomocí aktualizace firmware docílit úpravy, která příjem signálu umožní. „U televizorů s kodekem H.264/AVC to ale možné nebude,“ dodal Bauer.


Všechny letošní UHD televize jsou kompatibilní

Televizorů s tunerem DVB-T2 na českém trhu přibývá. Zatímco loni Euronics, největší tuzemská prodejní síť s elektronikou, evidovala u 44 % prodávaných televizorů tuner DVB-T2 s kodekem H.265/HEVC, u letošních modelových řad to je už 88 % přijímačů. „V případě Ultra HD/4K televizorů obsahují tento kodek všechny letošní modely,“ prohlásil na čtvrteční konferenci Televizní digitalizace 2.0 vedoucí obchodního oddělení spotřební elektroniky Euronics Tomáš Krátký. Do obchodní sítě by se měly dostat i set-top-boxy s tunerem DVB-T2, prodejci ale s jejich dovozem čekají na chvíli, kdy vláda definitivně potvrdí zvolený standard DVB-T2 H.265/HEVC. „První modely očekáváme nejdříve ve třetím čtvrtletí letošního roku a jejich cena bude začínat na 600 korunách,“ přiblížil Krátký.

Televizní vysílání ve standardu DVB-T2 by mělo do roku 2022 v Česku nahradit současné vysílací sítě DVB-T. Nový typ vysílání lze už nyní naladit v Praze a části středních Čech, na podzim by se měl rozšířit i do dalších regionů. To však závisí na tom, kdy vláda schválí strategický dokument o dalším rozvoji televizního vysílání a Český telekomunikační úřad vydá individuální oprávnění pro kmitočty přechodných sítí DVB-T2. „Ministerstvo průmyslu a obchodu finalizuje dokument Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, který do konce června předložíme vládě,“ slíbil na úvod konference ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.


DVB-T2 má odstartovat letos na podzim

Letos na podzim by mohly začít vysílat až tři přechodné sítě DVB-T2. Jednu bude provozovat Česká televize, o jednu mají zájem České Radiokomunikace a o jednu společnost Digital Broadcasting. „Pokud provoz přechodových sítí zahájíme na konci letošního roku, bude nám do konce roku 2017 trvat, než u nich vybudujeme celoplošné pokrytí. Teprve poté začne plnohodnotné souběžné vysílání se stávajícím standardem DVB-T,“ upozornil generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer. Souběh obou vysílacích standardů by tak podle něj neměl trvat déle než dva roky, což je minimální možná doba pro diváky, aby si obměnili televizní přijímače.

Průměrné stáří televizorů v českých domácnostech je nyní 5,5 roku, sdělila na konferenci předsedkyně představenstva společnosti Nielsen Admosphere Tereza Šimečková. „Neznamená to však, že by všechny domácnosti jednou za pět let měnily televize. Bohatší to zvládají i jednou za dva roky, u sociálně slabších vydrží televizor i déle než deset let,“ přiblížila Šimečková. Podle Radima Pařízka, jednatele společnosti Digital Broadcasting, která provozuje celoplošný televizní multiplex 4, není důležité jen to, aby diváci nakoupili nové televize, ale aby na nich také naladili nové vysílací sítě. „K naladění TV programů jednotlivých sítí diváky dochází podstatně pomaleji než technické rozšiřování pokrytí,“ upozornil. Digital Broadcasting se chce zasadit, aby alespoň jedna z budoucích až šesti sítí DVB-T2 byla regionalizovatelná a umožnila tak pozemně vysílat regionálním televizím.

„Jsme pro zachování současného stavu konkurenčního prostředí, tedy existenci dvou operátorů celoplošných sítí, a podle našich představ by měly být budoucí multiplexy DVB-T2 rozděleny v poměru tři ku dvěma. Jeden další multiplex by měla Česká televize,“ uvedl Radim Pařízek. Všichni prezentující se na konferenci Televizní digitalizace 2.0 shodli, že pro diváky bude rozhodující motivace, proč si vůbec pořizovat nové televizory. Hlavním tahákem by měla být větší programová nabídka ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Česká televize podle vedoucího projektové kanceláře Pavla Hanuše počítá s tím, že takto bude šířit všech šest svých programů. Otazník visí nad postojem komerčních stanic, které vnímají HD vysílání jako prémiovou službu, kterou zpoplatňují.


Proč se přechází na DVB-T2?

Na vysílání ve standardu DVB-T2 se přechází kvůli uvolňování frekvenčního pásma 700 MHz, jež nyní slouží televiznímu vysílání, ale v letech 2020 až 2022 by mělo přejít do rukou mobilních operátorů. Na zbylých kmitočtech by nebylo možné současné televizní vysílání provozovat, aniž by se to odrazilo na omezení počtu přenášených televizních programů a horší dostupnosti signálu. Standard DVB-T2 umožňuje složit vysílací sítě z menšího počtu kanálů a je efektivnější z hlediska datového toku. Do jedné vysílací sítě se vejde zhruba dvacet televizních programů ve standardním rozlišení obrazu, zatímco v dnešním systému DVB-T jde o čtyři až osm programů v závislosti na použité kompresní metodě.

Konferenci Televizní digitalizace 2.0 podpořili a hlavními partnery byly společnosti České Radiokomunikace a Samsung, partnery akce byly společnosti Euronics a Digital Broadcasting. Mediální partnerství zajišťovaly odborné weby DigiZone.cz, MediaGuru.cz, Digitálnítelevize.cz a Český rozhlas Digitální rádio (www.rozhlas.cz/digital). Prezentace všech přednášejících jsou volně k dispozici na microsite konference http://dvbt2.taktiq.com.


O agentuře TAKTIQ Communications

TAKTIQ je komunikační agentura postavená na pevných základech agentur DataConsult a Heretic PR. Oba týmy se v roce 2014 rozhodly pro spojení s cílem vytěžit různorodé zkušenosti a vytvořit jeden silný subjekt poskytující špičkový komunikační servis. DataConsult do nově vzniklého celku vložil mnohaletou zkušenost v oblasti IT&T, produktové komunikace a nových médií, Heretic PR zase silnou expertízu v tradičním korporátním PR, financích a healthcare. Doplňuje je nový tým grafického a produkčního studia a programátorů.


Jan Potůček, TAKTIQ Communications


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.04.2016 • Seznamte se: Satelitní přijímač pro abonenty FLIX TV [ 1 ]
02.04.2016 • Den internetu "z oblaků" u nás Den ptactva jen tak brzy nenahradí...
01.04.2016 • Psali jsme na Apríla: 1. 4. 2016 - den internetu "z oblaků" [ 2 ]
27.09.2015 • Sky přechází na transpondery DVB-S2 - příjem jen s receivery HD
17.09.2015 • Konec klasické televizní zábavy - 61 % z nás denně sleduje video na smartphonu
01.07.2015 • Změny v nabídce dotovaných přijímačů Skylink

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist