Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 10:28:35   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Otestujte si rýchlosť a kvalitu internetového pripojenia

  Autor: RÚ SK , e-mail: info@teleoff.gov.sk Přidané: 23.05.2017


Na Slovensku doteraz chýbal merací nástroj vydaný nezávislou autoritou, ktorý by používateľovi umožnil komplexné testovanie kvality pevného a mobilného internetového pripojenia a prostredníctvom mapy následné porovnanie nameraných výsledkov s predchádzajúcimi meraniami a výsledkami iných používateľov. To dnes už neplatí.


Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) v spolupráci so spoločnosťou SPECURE GmbH spustil do pilotnej prevádzky merací systém MobilTest. Merací systém pozostáva z mobilnej aplikácie na testovanie aktuálnej kvality internetového pripojenia a ľahko zapamätateľného webového rozhrania www.meracinternetu.sk, ktoré uľahčuje vyhodnocovanie a porovnávanie výsledkov meraní zobrazením v PC používateľa.

MobilTest nemá za úlohu „konkurovať“ komerčným meracím systémom, ktoré obvykle slúžia len na meranie rýchlosti, ale priniesť používateľom pridanú hodnotu. Používateľ meracieho systému MobilTest si môže otestovať svoje internetové pripojenie v miestach, kde sa často pohybuje, napr. v okolí svojho domu, práce alebo školy, víkendovej chaty a na cestách k nim. Svoje merania môže následne porovnať s výsledkami meraní iných používateľov, ktoré urobili na rovnakých miestach, v podobnom alebo inom čase, v sieti rovnakého alebo iného operátora. Tieto porovnania môže zohľadniť napr. aj pri budúcom rozhodovaní, ktorý z operátorov mu bude poskytovať služby v ďalšom období. Výsledky meraní budú slúžiť aj odbornej verejnosti a štátnym orgánom. RÚ merací systém využije napr. na vytváranie štatistík a mapovanie kvality internetového pripojenia.

MobilTest je dostupný v slovenskom a anglickom jazyku pre všetky moderné webové prehliadače a (inteligentné) mobilné telefóny s operačným systémom Android a iOS. Merací systém MobilTest umožňuje testovať: rýchlosť sťahovania dát (od servera merania k užívateľovi), rýchlosť odosielania dát (od užívateľa k serveru merania), ping (odozvu), stratu paketov, transparentnosť pripojenia a intenzitu signálu (v závislosti od zariadenia a operačného systému). Ďalej ponúka napr.: možnosť synchronizovať výsledky testov z niekoľkých rôznych zariadení, mapu zobrazujúcu celkové výsledky testov, otvorené dáta a otvorené zdrojové kódy. Aplikácia je na stiahnutie do mobilov a tabletov bezplatne dostupná v internetových obchodoch Apple Store a Google Play Store pod názvom „RU MobilTest“. Krátke video je na YouTube.

Vývoj meracieho systému začínal v spolupráci nezávislého rakúskeho regulačného úradu RTR so spoločnosťou SPECURE GmbH a opieral sa o odborné znalosti a skúsenosti viacerých regulačných úradov. Uvoľneniu prvej verzie na Slovensku predchádzala testovacia prevádzka. Počas testovacej prevádzky RÚ upravoval MobilTest aj na základe vyjadrení študentov Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity a iných používateľov, ktorí systém vyskúšali. Merací systém ešte prejde ďalšími úpravami na základe skúseností z prevádzky. Merací systém nemeria parametre pripojenia vo vnútri siete konkrétneho operátora, ale parametre približujúce sa reálnemu používaniu internetového pripojenia.

Aj na základe skúseností z okolitých krajín je možné očakávať, že spotrebitelia ocenia vznik tohto meracieho nástroja, a že namerané hodnoty poslúžia k objektívnemu mapovaniu kvality internetového pripojenia na Slovensku. Výsledky meraní nie sú určené na podanie sťažnosti, resp. na reklamáciu kvality a rýchlosti internetového pripojenia.

Na základe skúseností zahraničných regulačných úradov je aj napriek tejto skutočnosti možné spočiatku očakávať, že zo strany niektorých operátorov dôjde k snahe spochybňovať merací systém a namerané hodnoty. Na základe zahraničných skúseností je však možné konštatovať, že dostupnosť objektívnych informácií o kvalite internetu vedie v konečnom dôsledku k skvalitňovaniu služieb.


Ing. Roman Vavro, tlačový hovorca, Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.05.2017 • Za porušenie roamingových pravidiel hrozí vysoká pokuta
18.05.2017 • Budoucnost i aktuální příklady využití internetu věcí představí druhý ročník konference Czech IoT Summit v Praze
14.05.2017 • Nové siete pre širokopásmový internet v ďalších okresoch
06.05.2017 • Startuje nová sezona! Nejlepší závody cestovních vozů DTM uvidí opět diváci O2 TV Sport
27.04.2017 • Stream.cz přidává Fízlárnu a Cuky Luky, nově vysílá seriály od pondělí do čtvrtku
23.04.2017 • Telekom odštartoval komerčnú prevádzku VoLTE

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist