Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 05:11:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Dvacet let naplocho

  Autor: M7/Skylink/Webershandwick , e-mail: skylink@skylink.cz Přidané: 23.08.2017



Letos slavíme výročí dvacet let od doby, kdy se poprvé začaly prodávat televizory s plochou obrazovkou. Poslední průzkum satelitní platformy Skylink ukazuje, jakým vývojem za tuto dobu prošly nejenom televize, ale i samotná „kultura“ jejich sledování.


V roce 1997, kdy přišly na trh první ploché plazmové televizory, vládly domácnostem CRT obrazovky s poměrem stran 4:3 a úhlopříčkou okolo 29 až 32 palců, signál se přijímal analogově a většinou přes obyčejnou anténu, internet byl k dispozici přes vytáčené připojení a věci jako chytrý mobilní telefon nebo wi-fi byly utopií.

O pouhých 20 let později, v roce 2017, vládnou většině domácností LCD televizory, které se usadily v 69 % českých obývacích pokojů, a jejich obliba i nadále stoupá. Zcela nejvíce zastoupeným modelem jsou LCD o úhlopříčce 30 až 34 palců. V poslední době se ovšem lidé zajímají i o větší úhlopříčky, LCD televize v rozmezí 40 až 44 palců jsou podle zjištění průzkumu v současné době nejprodávanější. Za zájmem o větší televizory stojí pokles cen u modelů s větší úhlopříčkou a zvýšené povědomí o možnosti příjmu ve vysokém rozlišení. Z průzkumu dále vyplynulo, že se v současné době zvyšuje poptávka také po nejnovějších modelech LED televizí. Klesá naopak zastoupení plazmových obrazovek, jejichž výrobu většina značek ukončila již v roce 2014, a v současnosti se jejich zastoupení pohybuje okolo 8 %.

S nástupem plochých obrazovek do domácností vstoupil nový poměr stran 16:9, který oceníte především při sledování filmů, neboť je velmi podobný formátu filmového plátna v kinech, a vy si tak můžete vychutnat své oblíbené snímky opravdu naplno. Televize ale v průběhu let získaly i mnoho nových vlastností. Obrazovku lze snadno propojit například s notebookem, tabletem či mobilním telefonem a používat ji jako extra velký monitor. A při napojení na herní konzoli můžete svůj obývací pokoj proměnit v herní stanici. To že byste mohli připojit přímo televizor na internet se před dvaceti lety nikomu ani nesnilo.

V posledních deseti letech se pak velmi rozmohl trend zvaný HD rozlišení, první programy ve vysokém rozlišení se začaly v nabídkách jednotlivých televizních platforem objevovat kolem roku 2007. „Platforma Skylink měla v roce 2007 tři programy v HD rozlišení,“ uvádí Jaromír Glisník, člen představenstva M7 Group, která provozuje satelitní platformu Skylink. „Vždy jsme byli lídrem v zavádění programů ve vysokém rozlišení a dnes jich máme přes šedesát. Technologický vývoj v celém televizním odvětví zaznamenal za posledních 20 let ohromný skok. Zejména, když si uvědomíme, že v předchozích 30 letech před příchodem plochých televizorů k podobnému skokovému vývoji nedocházelo,“ dodává.

V současné době je obraz ve vysokém rozlišení téměř nutnost, neboť dle výsledků průzkumu si lidé pořizují televizory se stále větší úhlopříčkou. A velká obrazovka potřebuje i kvalitní zdroj signálu, ať už jde o seriál, dokument či sportovní zápas. Příjem přes obyčejnou anténu již nestačí, přechází se na služby satelitních nebo kabelových televizí. Za kvalitu se prostě platí.

Co se v průběhu let výrazně nezměnilo, je doba, kterou uživatelé tráví před televizní obrazovkou, ta se v průměru pohybuje okolo 3,5 hodiny za den. Stále významněji se ale prosazuje i tzv. multiscreening, tedy paralelní konzumace televize a internetu. Výzkum ukázal, že přibližně 6 % lidí sleduje televizi a zároveň zvládá surfovat po síti. U respondentů spadajících do věkové skupiny 15–35 let je pak tento poměr ještě vyšší a pohybuje se okolo 9 %.


PR M7 Group S.A.; Marek Němec, Head of Client Services, Webershandwick, 23. 8. 2017


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.08.2017 • Výsledky průzkumu: Jak technologie ovlivňují naše televizní chování?
18.07.2017 • Společnost DIGI CZ spustila nové webové stránky
11.07.2017 • Poskytovateľ satelitných služieb freeSAT a o.z. Červený Nos Clowndoctors oznámili spoluprácu na podporu chorých detí a ich rodín
06.06.2017 • RÚ uložil spoločnosti M7 Group SA pokutu 100 tis. EUR
24.05.2017 • Česká asociace satelitních operátorů: Počkejme s diginovelou na Evropskou komisi!
16.05.2017 • DIGI TV zahajuje prázdninovou akci – slevu 50 procent na úplně všechno!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Ploché TV 

24.08.2017 14:19 • ® fanynsat
Stačí si přečíst....u konkurence diskusi.. :D
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist