Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 19.03.2024 - 10:15:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Zločin, trest a Metanol v novém filmu České televize

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 11.09.2017


Přesně před pěti lety byly hlášeny první oběti tzv. metanolové aféry. Jen v Česku při ní zemřelo 49 lidí, více než stovku dalších obětí čekaly trvalé zdravotní následky. V historii české kriminalistiky není případ s větším počtem obviněných. Režisérka Tereza Kopáčová začíná natáčet dvoudílný film Metanol s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli. Scénář inspirovaný skutečnými událostmi, napsala novinářka Lenka Szántó.


„Uběhlo přesně pět let ode dne, kdy zemřeli první lidé, a do celostátní prohibice zbývaly necelé dva týdny. Až diváci film uvidí, dozvědí se, proč a jak se toto vše stalo,“ říká o námětu autorka scénáře Lenka Szántó. Dramaturg Matěj Podzimek ji doplňuje: „Lenka Szántó studovala tento případ rok, další dva jí rostl pod rukama osud jeho pachatelů, obětí a vyšetřovatelů. Díky tomuto filmu zjistíme, jak málo víme o tom, co si tak dobře pamatujeme.“

Smrtící koktejl z etanolu a jedovatého metanolu začali nic netušící lidé kupovat v obchodech a v trafikách. Otrava se projevila už po několika hodinách. Pokud nebyla následkem smrt, většinou nastala doživotní slepota. Ambicí tvůrců dvoudílného filmu je vykreslit příběh lidského alibismu, hamižnosti, ale i důvěřivosti, odpovědnosti a touhy po spravedlnosti.

„Tenkrát jsem kauzu Metanol sledovala jen povrchně. Jednak jsem nepila tvrdý alkohol a jednak jsme točili prvních osm filmů Nevinných lží,“ vzpomíná na začátek aféry režisérka Tereza Kopáčová, pro kterou snímek představuje zatím největší a nejnáročnější filmový projekt kariéry, a pokračuje: „Říkala jsem si, jak se to mohlo stát a zda je to typické pro naši zem, jestli se tu opravdu pije a podvádí víc než jinde. Nenapadlo mne to, co Lenku Szántó, že jsou za tím strhující osudy na straně dobra i na straně zla.“

Film Metanol sleduje průběh celého vyšetřování, jež bezpříkladně spojilo policii, soudy, novináře i politiky. Zaměří se i na příběhy obětí – na obyčejné lidi se sny a představami o šťastném životě. V hlavních rolích se objeví Lukáš Vaculík, Martin Finger, Veronika Freimanová a Vladimír Kratina. „Oholili mi hlavu, nasadili neslušivé brýle, zakázali mně mluvit nahlas a pohybovat se rychle a v první klapce mne zatkli. Jsem ten, co dostal tekutou smrt mezi lidi,“ říká Lukáš Vaculík.

Ačkoli v důsledku zatýkání před pěti lety klesl prodej nelegálního alkoholu, již v roce 2016 se dostal na úroveň odpovídající třetině stavu před kauzou Metanol, opakování aféry tak podle odborníků nelze vyloučit. „Metanolová aféra je mimořádně důležité, vysoce citlivé a stále aktuální celospolečenské téma. Líčí, co vede k tak šíleným důsledkům a jak nepředstavitelně složité je v co nejkratším čase neutralizovat hrozbu rozlitou po celé republice. Hrozbu, která by dokázala usmrtit i přes sto tisíc lidí. Příběhy inspirované skutečnými událostmi obsahují vždy závažnou zprávu o nás i o naší společnosti. Jak můžeme podlehnout, či čelit zlu, zneužívat nebo hájit slušnost, ohýbat či prosazovat spravedlnost. A jak se dokážeme vyrovnat s vlastním pocitem odpovědnosti,“ uvádí kreativní producent Michal Reitler, který stál za úspěšnými seriály jako Případy 1. oddělení nebo Svět pod hlavou.


Metanol¨

námět a scénář: Lenka Szántó
režie: Tereza Kopáčová
kamera: Pavel Berkovič
dramaturg: Matěj Podzimek
kreativní producent: Michal Reitler
hrají: Lukáš Vaculík, Veronika Freimanová, Martin Finger, Vladimír Kratina, Jiří Kout, Vasil Fridrich a další


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.09.2017 • 67 let Luboše Pospíšila, 10 let novodobých 5P a ozvěny Beatové síně slávy
09.09.2017 • Druhý ročník UPC MAX kina přilákal 10 000 návštěvníků, MAX Cenu 2016 si odnáší pohádka Anděl Páně 2
08.09.2017 • RTVS a Český rozhlas budú úzko spolupracovať počas budúcoročných významných výročí
07.09.2017 • Tlačová informácia zo zasadnutí RVR dňa 30. 8. 2017
05.09.2017 • Rozhlas z Banskej Bystrice pravidelne vysiela už 60 rokov
04.09.2017 • Tisková zpráva z 14. zasedání RRTV, konaného dne 29. 8. 2017

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist