Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 22:12:53   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Před 180 lety předvedl Morse telegraf

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 11.09.2017


Americký vynálezce, sochař a malíř Samuel Finley Breese Morse 4. září 1837 poprvé předvedl svůj telegraf a o měsíc později ho přihlásil k patentování. Nebyl sice první, kdo vynalezl telegraf založený na elektromagnetickém principu, ale právě jeho přístroj a zejména pak jeho telegrafický kód převádějící písmena na tečky a čárky znamenaly zlom v komunikačních technologiích.


Morse, který se narodil 27. dubna 1791, první verzi svého telegrafického aparátu dokončil Morse roku 1835. Práci na přístroji bral zpočátku jako hobby, jemuž se věnoval při malování. Později se ale do bádání vrhl naplno, přičemž mu výrazně pomáhal jeho kolega z newyorské univerzity Leonard Gale a zejména mladý nadšenec Alfred Vail. Raná verze Morseova telegrafu ještě nepracovala s jednotlivými písmeny ale se skupinami čísel, jejichž význam musel příjemce vyhledat v dekódovací příručce. Teprve později Morse spolu s Vailem vymysleli praktičtější metodu. V ní už nešlo o přenos celých slov pomocí číselných šifer, ale o posílání jednotlivých hlásek prostřednictvím kombinací čárek a teček.

V roce 1844 dokončil Morse s finančním přispěním amerického Kongresu telegrafní linku spojující Washington se zhruba 60 kilometrů vzdáleným městem Baltimore. Prvním odeslaným telegramem byl citát z Bible "What hath God wrought". Záhy po uvedení linky do provozu se Morse dostal do série sporů se svými konkurenty. Lítou právní bitvu ukončil až americký Nejvyšší soud, jenž v roce 1854 potvrdil, že Morseův nárok na vynález elektromagnetického telegrafu je platný. Morseův systém dálkového přenosu zpráv se v té době začal rozšiřovat nejenom v USA, ale také v Evropě.

Díky prodeji licencí se z Morseho stal zámožný člověk a filantrop, jenž podporoval různé náboženské spolky, vzdělávací organizace i chudé umělce. V roce 1872, kdy Samuel Morse zemřel, si už jeho telegraf podmanil většinu světa. Podmořské kabely spojily Francii s Anglií, středomořské ostrovy s pevninou a v roce 1866 položili inženýři transatlantický telegrafní kabel mezi USA a Velkou Británií. Telegrafu však začal brzy šlapat na paty jiný vynález, totiž přístroj, který přenášel přímo lidský hlas - telefon.

S využitím zdroje: teletext ČT, s. 606


A ještě připojujeme článek Františka Jandy z Československého DX klubu, který zaslal redakci satCentrum ke stejné události už před jedenácti lety:

4. 9. 1837 předvedl Samuel Finley Breese Morse ve svých 46 letech (narozen 27. dubna 1791 v americkém Charlestonu ve státě Massachusetts v rodině protestantského kazatele) v budově newyorské university poprvé svůj telegraf, který o měsíc později přihlásil k patentování. Z malířského stojanu, starých hodin a elektromagnetu sestavil Morse zařízení, které po zapojení elektřiny zaznamenávalo tužkou, upevněnou ke kyvadlu hodin, na proužek papíru buď rovnou čáru, anebo při průchodu proudu znaky ve tvaru písmene „V“. Telegram obsahoval zakódovaný text: “Úspěšný pokus s telegrafem 4. září 1837”.

Od roku 1840 začal Morse sestrojovat prakticky použitelné telegrafní přístroje a v roce 1844 vybudoval tehdy nejdelší telegrafní linku mezi Baltimorem a Washingtonem na vzdálenost 64 km. Pro svůj telegrafický provoz vynalezl abecedu z teček a čárek, která dodnes nese jeho jméno.

Lze dodat, že by těžko dosáhl úspěchu bez pomoci profesora fyziky Josepha Henryho, který experimentoval s elektromagnety a roku 1832 objevil samoindukci. O několik let později vymyslel a zkonstruoval elektrické relé, které velkoryse nabídl Morseovi k jeho pokusům.

Před budováním telegrafní linky Baltimore - Washington požádal Morse o státní podporu Kongres Spojených států amerických, který jeho žádost o zřízení projednával v březnu 1843. Bylo to bouřlivé zasedání, které se protáhlo dlouho do noci. První hlasování skončilo nerozhodně - Morseho vynález měl své zastánce i odpůrce. Teprve druhé kolo poměrem osmdesát šest proti osmdesáti hlasům rozhodlo o vydání třiceti tisíc dolarů na vybudování první americké telegrafní linky. Dráty byly vedeny nejen po sloupech, ale byly zavěšeny i na stromech a jako izolátory posloužily pivní lahve.

Telegrafní linka byla slavnostně uvedena do provozu 24. května 1844. Morseho telegraf a způsob předávání zpráv soustavou teček a čárek se brzy rozšířily po celém světě. Vzhledem k tomu, že to byl nejjednodušší a nejpraktičtější způsob dorozumívání na velké vzdálenosti, zcela vytlačil ostatní systémy a všeobecně se ujal. Samuel Morse zemřel 2. dubna 1872 v New Yorku a mezinárodní Morseovu abecedu většina z nás důvěrně zná a řada z nás používá dodnes.


pro redakci satCentrum: František Janda, CSDXC, 4. 9. 2006


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.02.2017 • Telekom odštartoval predaj prenosného Magio GO TV Boxu pre Magio GO
07.02.2017 • České Radiokomunikace chystají nové funkce HbbTV – jako první mají časovou synchronizaci a připravují i funkci platební brány
28.12.2016 • Lidský hlas v éteru poprvé před 110 lety
16.12.2016 • Správy RTVS od 18. 12. 2016 v novej grafike
24.08.2016 • Panasonic Business vyvíjí technologii pro vyhledávání dronů, která může pomoci snížit hrozbu terorismu a napadení drony
08.08.2016 • RIO v Ultra HD rozlíšení s RTVS

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist