Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 00:36:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Internet a IPTV | Články
 

Rýchly internet bude v každom okrese, aj v menších obciach

  Autor: RÚ SK , e-mail: info@teleoff.gov.sk Přidané: 12.10.2017


Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) pridelil telekomunikačným operátorom, ktorí uspeli vo výberových konaniach formou elektronickej aukcie frekvencie v pásme 3600 – 3800 MHz (3,7 GHz) pre jednotlivé okresy Slovenska. Tieto frekvencie sú vhodné na budovanie mobilných/pevných sietí na poskytovanie širokopásmového (rýchleho) prístupu k internetu.


Úspešní operátori majú povinnosť v okresoch zriadiť a trvalo prevádzkovať širokopásmový prístupový bod do 12 mesiacov aspoň v jednej obci a do 36 mesiacov aspoň v troch obciach s menej ako 3 tisíc obyvateľmi. RÚ okrem toho motivuje operátorov k pokrytiu tzv. bielych miest poplatkami za právo používať frekvencie, ktoré sú v tomto prípade nižšie o 75%. Pri rozhodovaní o uplatnení tejto zľavy sa RÚ aktuálne riadi zoznamom bielych miest zo 16.2.2017.

Elektronické aukcie prebiehali od leta 2016 do leta 2017. Frekvencie napokon získalo 16 telekomunikačných operátorov, v každom okrese dvaja. Siedmi operátori boli vyradení, lebo nesplnili podmienky výberového konania, z toho jeden v dvoch okresoch. V 20-tich okresoch podali ponuku len dvaja operátori, preto získali frekvencie za vyvolávacie ceny. V okresoch Námestovo a Dolný Kubín získali frekvencie len lokálni/regionálni operátori.

Spoločnosť AMTEL SLOVENSKO, s.r.o. získala frekvencie v 61 okresoch, Slovanet, a.s. v 47, Towercom, s.r.o. v ôsmich, DSI DATA s.r.o. a O2 Slovakia, s.r.o. v šiestich, HMZ Rádiokomunikácie, spol. s r.o. v troch, ORANET, s.r.o. v dvoch okresoch a spoločnosti: Alternet, s.r.o., E-MAX INTERNET & IT, s.r.o., Fibris, s.r.o., OravaNet, Slovakia, spol. s r.o., PEGO Slovakia, s.r.o., Prvá internetová, s.r.o., RUPKKI, s.r.o., Slovak Telekom, a.s. a Wircom, s.r.o. v jednom okrese.

Spolu za pridelenie frekvencií zaplatili 1,95 mil. EUR. Už v roku 2015 uspeli v elektronickej aukcii operátori BENESTRA, s.r.o., O2 Slovakia a SWAN, a.s. a získali frekvencie z tohto pásma pre celé územie Slovenska. Spolu za pridelenie frekvencií zaplatili 1,17 mil. EUR. Každá z týchto spoločností získala jeden frekvenčný blok so šírkou 40 MHz zložený z 8x5 MHz základných blokov. Držitelia povolení majú povinnosť poskytovať prostredníctvom pridelených frekvencií nomádsky alebo mobilný prístup všetkým účastníkom v celej nimi prevádzkovanej sieti. Platnosť povolení je do 31.12.2024.

V Európe sa ešte len hovorí o potrebe prideľovania frekvencií v pásme 3,7 GHz pre širokopásmový prístup k internetu. Slovensko je prvá európska krajina, ktorá telekomunikačným operátorom už kompletne pridelila frekvencie z pásiem 3,5 GHz a 3,7 GHz a operátori budujú aj LTE siete, prostredníctvom ktorých poskytujú služby koncovým užívateľom.

Slovensko spolu s Českou republikou patria medzi prvé krajiny vôbec, ktoré pridelili frekvencie z pásma 3,7 GHz a Slovensko je doteraz jedinou krajinou, ktorá v tomto pásme prideľovala frekvencie aj pre lokálne (okresné) použitie. Z uvedeného dôvodu je veľký záujem o skúsenosti s prideľovaním týchto frekvencií, ktoré sme získali. Regulačný úrad spolu s Českým telekomunikačným úradom preto uskutočnil pracovné stretnutie národných regulátorov pre oblasť elektronických komunikácií z krajín združených v BEREC, na ktorom obe krajiny prezentovali výsledky prideľovania frekvencií z týchto pásiem. Spôsob prideľovania frekvencií na Slovensku sa stretol s veľkým záujmom zúčastnených krajín.


Ing. Roman Vavro, tlačový hovorca, Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.10.2017 • Legendy MMA se představí na O2 TV Sport - GCF 41 je tady!
04.10.2017 • CETIN spustil mapu, která ukazuje pokrytí internetem, nový web s novým nástrojem na ověření rychlosti připojení
02.10.2017 • Soutěž Czech IoT Summer Jam nabízí k vyzkoušení síť LoRa a hledá nápady pro sledování kvality ovzduší, hladiny hluku nebo pro včelaře
22.09.2017 • O frekvencie pre Bratislavu a Košice bol enormný záujem
18.09.2017 • O2 TV Sport dnes odstartuje druhou řadou reality show OKTAGON
17.09.2017 • Štatistiky meraní kvality internetového pripojenia za prvých sto dní

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist