Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 23:13:50   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Co s sebou na dovolenou - satelitní komplet!

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 27.03.2002


Možná jste si již všimli, že někteří, zejména němečtí turisté, nemohou ani o dovolené zapomenout na své oblíbené televizní pořady a jejich karavany zdobí či hyzdí satelitní paraboly. A dnes dokonce tento výdobytek civilizace najdeme i na luxusních jachtách, brázdící přístavy přímořských letovisek. Takže ani na volné vodní ploše, samozřejmě dostatečně pokryté signálem komunikační družice, nemusíme být ochuzeni o sledování telenovel, zpráv či sportovních přenosů.

K příjmu potřebujeme jen vhodný receiver, nejlépe napájený z palubní sítě stejnosměrného napětí a malou parabolu. Pro dokonalou satelitní pohodu je pak žádoucí a na moři dokonce nutný automatický pozicioner, dotáčející satelitní anténu na danou družici.

Měl jsem možnost vidět takový satelitní komplet na vlastní oči v prodejně firmy JJJ-SAT, která jej chystala předvést na pražské výstavě karavanů a lodí. Jednalo se o výrobek známé německé firmy Kathrein, se kterým bych vás chtěl ve stručnosti seznámit.

Sestava pro mobilní příjem je zkompletována z několika zařízení, dle požadavků a náročnosti zákazníka. V první řadě je to plochá čtvercová satelitní anténa BAS 60 či BAS 61 o velikosti 50x50 cm. Anténa je velmi plochá a v účinnosti srovnatelná s offset parabolou o velikosti 60 cm. Má v sobě integrovaný universální konvertor o typickém šumovém čísle 0,8 dB, který přijímá pásmo 10,7 až 12,75 GHz, s elektrickým přepínáním polarizace 14/18 V a superponovaným signálem 22 kHz pro změnu kmitočtu lokálního oscilátoru pro spodní (low) a horní (high) pásmo. Typ BSA obsahuje dokonce TWIN konvertor se dvěma nezávislými výstupy a lze na něj připojit dva různé receivery. Můžete se tak s jednou „parabolou“ podělit o signál i se svým sousedem ve vedlejším karavanu.

Pro dokonalý požitek i za jízdy je nutné zabezpečit automatické natáčení antény. K tomu slouží podstavec antény s motorickým natáčením - automatickým pozicionerem HDP 160, pomocí kabelu je ovládání řízené z malé přídavné skříňky pozicioneru, která má jen dvě tlačítka – Parken a Suchen a šest obrázkových symbolů indikace funkce na displeji. Spolehlivá funkce automatického natáčení prošla řadou testů a je homologována německou komisí TÜV pro rychlost až 130 km/hod. Anténa BAS 60/61 váží 6,9 kg. S podstavcem s motorickým natáčením a pozicionerem HDP 160 pak dohromady váží 13,9 kg. Při natáčení může dojít ke krátkodobému maximálnímu proudovému zatížení až 12 A.

K vlastnímu příjmu programů pak Kathrein dodává několik typů receiverů s bateriovým napájením.

Prvním typem je analogový receiver UFD 345 s pamětí pro 200 televizních a 99 rozhlasových stanic. Je napájený stejnosměrným napětím 12-24 V a lze jej též v případě možnosti v kempu připojit i na „klasickou“ síť 230 V o kmitočtu 50 Hz. Je vybavený low treshold tunerem pro příjem i slabých signálů a zvládá spínání více konvertorů pomocí povelů DiSEqC 1.0 a Tone Burst. Na zadní straně receiveru jsou tři konektory SCART pro připojení TV, VCR a případně dekodéru. Zajímavým doplňkem je pak možnost vyvedení sensoru přijímače dálkového ovládání po kabelu mimo místnost, kde je receiver umístěný. Napadá mě možnost sledování TV na kempinkových lehátkách před karavanem či na horní palubě lodi, aniž by se musel přijímač přemisťovat. Tedy nebývalé pohodlí pro velmi závislé televizní maniaky!

Dalším receiverem je typ UFD 346, který má stejné vlastnosti, ale obsahuje navíc díl pro příjem ADR (Astra Digital Radios) audio vysílání v normě MPEG-1 na podnosných analogových televizí, které je v Německu oblíbené. Celkem lze uložit do paměti až 250 ADR stanic.

Typ UFD 347 je zcela identickým analogovým receiverem jako první popisovaný UFD 345, liší se jen použitím dvou konektorů SCART, a má navíc PLL modulátor pro 21.-69. kanál - umožňuje tak připojit i televizní přijímač bez A/V vstupních konektorů. Všechny receivery jsou velmi malých rozměrů 27x5x15 cm.

Ale o dovolené se nemusíme spokojovat jen s omezenou nabídkou analogových stanic, pokud požadujeme i digitální příjem, má pro nás v nabídce firma Kathrein receiver UFD 545. Ten má v sobě integrován stejný analogový díl, jak výše popsané přijímače trojkové řady a navíc má digitální část pro příjem DVB-S kanálů v normě MPEG-2. Celkem lze načíst až 1800 SCPC či MCPC kanálů. Základní typ neobsahuje CI rozhraní, ani vestavěný dekodér, je možný tedy jen příjem volných, nekódovaných stanic (FTA). V katalogu Kathreinu jsou ale již nabízeny i typy s CI či dekodéry. Jinak je to přes bateriové napájení (samozřejmě lze i střídavé 230 V) plnohodnotný „dospělý“ receiver - s propracovaným menu v devíti jazycích, EPG, generátorem teletextu, výstupním F konektorem (loop through) pro připojení dalšího receiveru a sériovým konektorem RS 232 pro připojení počítače. Příjemně jsem byl překvapen výstupem digitálního SPDIF audio signálu s Dolby Digital 5.1. Receiver zvládá DiSEqC 1.1, také u něj lze „vytáhnout“ po kabelu senzor IR a navíc lze přepínat dva kódy IR, aby nedocházelo k rušení povely druhého receiveru stejného výrobce, umístěného v nejbližším okolí.

Tolik aspoň letmé seznámení a případný tip, čím dovybavit váš karavan, obytný automobil, houseboat či jachtu před letní dovolenkovou sezónou. Pokud na to máte, mohu zařízení doporučit. Viděl jsem, že se jedná o robustní konstrukci, která je konstruovaná tak, abyste s ní neměli během prázdnin žádné starosti. O pečlivosti rosenheimského výrobce svědčí i podrobná instruktážní dokumentace, kde najdete i tabulky a mapky s hodnocením kvality a možnosti příjmu v některých evropských místech a středomořských letoviscích. Přeji vám příjemnou dovolenou s televizními a rozhlasovými stanicemi z orbitu.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.03.2002 • HUMAX IRCI 5400Z - multitalent v praxi [ 18 ]
01.03.2002 • Praktické skúsenosti s príjmom kruhovo polarizovaných vĺn [ 1 ]
31.01.2002 • Ďalšia verzia modelu Humax 5400Z [ 8 ]
25.01.2002 • Prijímač s 6in1 - tentokrát aj s Conaxom [ 5 ]
27.12.2001 • Seznamte se – světový přijímač s digitálním rádiem WorldSpace – Hitachi KH-WS1
11.12.2001 • Hyundai HSS-1000IR sa dá tiež patchnúť

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Pěkné 

06.04.2002 15:43 • JPA
Ale opravdu by to každopádně chtělo,k tomuto vysoce serioznímu článku připsat alespoň základní orientační cenu (s upřesněním cca 500-600 Sk-Kč.)!!!
 
 
  pekný článok 

27.03.2002 01:18 • maniak
Zaujímavé. Ešte by ma zaujímali približné ceny. Vďaka za info.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist