Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 19:45:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Příběhy, které stojí za pozornost za Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 02.04.2018



Provedeme vás příběhy naší Evropy i vás zavedeme za tajemstvími daleké Číny. Budeme se věnovat záchraně vzácných nosorožců s výraznou českou stopou. Prima ZOOM přináší fascinující příběhy z celého světa.


Pojďte to prožít:

3. 4. ve 20.00 hod. – Příběh Evropy
3. 4. ve 21.10 hod. – Příběh Číny
4. 4. ve 20.00 hod. – Naděje pro severní bílé nosorožce


Příběh Evropy (6 dílů, opakování pátek v 13.10)

Tento vynikající seriál se zaměřuje na různé kapitoly z bohaté historie vývoje Evropy. Jako takový je velkolepou výpravou napříč prostorem i časem od počátků formování kontinentu až po příchod prvních osadníků. Evropa je už několik tisíc let ve středu celosvětového dění. Právě díky Evropě také po celém světě vznikly základy většiny moderních společenství. Podobu kontinentu navíc významně ovlivnily takové faktory jako neustále se proměňující krajina, klima, fauna a flóra. Sledujte společně s námi, jak se vyvíjela evropská kultura, náboženství a jak postupně docházelo k historickým průlomům v průzkumu dosud neznámých částí krajiny, vynalézání nových technologií nebo prosazování politických cílů. Nebude chybět ani odvážný pohled na současnost Evropy a to, co náš kontinent může čekat v budoucnosti.

3. 4. – Prameny evropské historie
10. 4. – Mezi nebem a peklem
17. 4. – Světlo a stín
24. 4. – Evropa vládne světu
1. 5. – Věk revolucí
8. 5. – Válka a mír


Příběh Číny (6 dílů, opakování pátek v 14.25)

Při svátku světel milióny Číňanů uctívají své předky. Nejdůležitější hodnotou pro obyvatele Číny je jejich rodina. Vrací se ke svým předkům a zajímají se, odkud pochází. Když je spokojená a harmonická rodina, je celý stát spokojený a prosperující. Michael Wood se zúčastní slavnosti, která je věnována dvěma bohům čínské mytologie. Dvěma sourozencům, kteří pomocí bahna a krve stvořili člověka. Žlutá řeka byla základem pro vytvoření říše. V této oblasti bylo vše potřebné. Když ale došlo na záplavy, přišlo spoustu lidí o život. O záchranu některých lidí se postaral tehdejší král, který pomocí žlutého draka a černé želvy zabránil dalším povodním.

Dynastie Shang byla 1 500 let př. n. l. první historicky doloženou dynastií. Od této dynastie mají Číňané své písmo. Už předkové, kteří věštili budoucnost z kostí, používali písmo podobné tomu dnešnímu. Pro předky byly také důležité rituály, kdy z hvězd vykládali náklonnost bohů. Poslední vládce z dynastie Shang byl krutý. Proto byl po znamení nebes a velkého ptáka svržen. Další dynastií byla Zhou. Přinesla harmonii mezi státem a vesmírem. Jenže jejich vláda poté skončila a nastaly kruté boje. Konfucius žil v době kulturní a politické krize. Hlásal, že pokud panovník vládne pomocí práva a trestů, hříšníci nemají žádný stud. Pokud ale vládne pomocí ctnosti či morálky, lidé při zločinu mají pocit studu. Jenže v průběhu svého života tento způsob vlády nikomu nevnutil. Ještě dvě stě let po jeho smrti probíhaly války.

Michael se podívá také na restaurování terakotových soch. První císař postupně dobýval území a vytvořil Vekou čínskou zeď a první silniční síť. Dynastie Qin je původcem názvu dnešní Číny. Po smrti císaře se lid vzbouřil. V čele s Liu Bangem došlo k založení nové dynastie Han. Ta vydržela po dobu čtyři sta let. A další zajímavé příběhy velkolepé Číny vás čekají v tomto seriálu.

3. 4. – Předkové
10. 4. – Hedvábné cesty a čísnské lodě
17. 4. – Zlatý věk
24. 4. – Dynastie Ming
1. 5. – Poslední říše
8. 5. – Věk povstání


Naděje pro severní bílé nosorožce (repríza sobota 7. dubna v 15.35)

Existuje ještě naděje na přežití tohoto vzácného druhu? Severní bílý nosorožec je jedním z nejohroženějších zvířat planety. Královédvorská zoo je jako jediná na světě rozmnožila. Mezitím však pytláci v Africe stavy těchto zvířat rychle decimovali. Nejen kvůli bezpečnosti, ale především kvůli zvýšení šancí na záchranu tohoto mimořádně ohroženého druhu se v osmdesátých letech rozhodla královédvorská zoo poskytnout část svých zvířat zkušenému chovateli v zoologické zahradě v San Diegu. Bohužel v San Diegu se žádné mládě nenarodilo a jediná čtyři mláďata narozená v péči člověka v naší královédvorské zoo nestačila pokrývat ztráty a nad osudem druhu se stahovala mračna. Od roku 2000 se vlastně přestala ta zvířata množit úplně, a tak se vedení zoo rozhodlo dát poslední šanci na přirozený odchov a zoo převezla čtyři z posledních zvířat na planetě do rezervace v keňské Ol Pejetě. Právě přirozené prostředí africké přírody mělo pomoci samicím Fatu a Nájin zlepšit hormonální cykly a ve společnosti samců Suniho a Sudána dát šanci pro narození vzácných potomků. Nosorožec tuponosý severní je jedním ze dvou poddruhů nosorožce tuponosého. Žil na pastvinách a savanách. Poslední jedinci ve volné přírodě žili v národním parku Garamba v Demokratické republice Kongo. V zajetí již nežije, posledním nosorožcem tuponosým severním žijícím v Evropě byla samice Nabiré v zoo Dvůr Králové. Ta uhynula 27. 7. 2015 na následky prasklé cysty. Posledním jedincem žijícím v zajetí pak zůstala pouze samice Nola v zoo San Diego v Kalifornii v USA, ta však musela být kvůli zdravotním problémům utracena. Stalo se tak 22. 11. 2015. A po nedávném úmrtí samce Sudana už nyní zbývají poslední dva kusy, samice Najin a Fatu žijící v keňské rezervaci Ol Pejeta. Všichni jsou majetkem královédvorské zoo.


Skutečné příběhy na Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní online magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.04.2018 • Máslo a lithium do každé rodiny - Prezident Blaník rozjede kampaň i na ČT
02.04.2018 • Zjistěte, co mají společného Da Vinci a velikonoční zajíček na Prima Comedy Central!
02.04.2018 • Tátové na rodičovské v docusoapu Čtyři v tom
01.04.2018 • Show Jana Krause – 4. 4. 2018
30.03.2018 • V.I.P. vraždy jsou zpět
30.03.2018 • Přípravy na natáčení premiérových dílů seriálu Policie Modrava jsou v plném proudu!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist