Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 16:29:12   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Pestrá paleta dokumentů na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 27.05.2018


Vyberte si! Baví vás příroda, podmořský život, historie, války, věda a techniky, vesmír, cestování, záhady nebo dramata ze skutečného života? Pro to všechno, a mnohem víc, je tu Prima ZOOM! Dokumentární skvosty pro vás: podíváme se na Madagaskar osobně a zblízka; pátrání po obyvatelných světech začneme na Proxima Centauri: Nová naděje; přemýšleli jste někdy nad tím, co se stane se starými letadly – od toho je tu Demoliční plán; v další sérii se vydáme na Extrémní železnice s Chrisem Tarrantem a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

28. 5., 21.00 – Madagaskar osobně a zblízka (1. část)

Čtvrtý největší ostrov na světě, Madagaskar, bývá pro svoji izolovanost označován jako „Konec světa“. Život na něm je naprosto odlišný od toho, co známe z našeho „moderního“ světa. Země tisíců kilometrů dlouhého pobřeží, pláží a rozervaných skalisek. Minulost se zrcadlí v přítomnosti a nadpřirozeno je samozřejmou součástí života. Tradice a magie jsou všudypřítomné. Přestože se mnoho rituálů a tradic doposud udržuje, otázkou je, jak dlouho ještě. Záměrem tvůrce bylo přispět svým dílem k zachování těchto tradic a alespoň těch zbytků unikátní původní přírody, které na ostrově zbyly. Vydejte se na tento fascinující ostrov v českém dokumentu. Okouzlil i českého cestovatele a dokumentaristu Miloše Brunnera, který během tří let podnikl šest dlouhých cest na Madagaskar, a dokonce si tam našel ženu. Během té doby se na Madagaskaru změnila vláda, přes ostrov se přehnalo několik hurikánů, povodní i náletů sarančat. Sledujte jedinečný film, který odhaluje skutečnou tvář exotického a přitom veskrze prostého ostrova.


28. 5., 22.00 – Proxima Centauri: Nová naděje

Pátrání po obyvatelných světech za hranicemi naší sluneční soustavy přineslo historický výsledek: našla se planeta o něco větší než Země, která obíhá kolem hvězdy Proxima Centauri. Náš nejbližší hvězdný soused se nachází pouhých 40 triliónů kilometrů od Slunce. Existuje na nově objevené planetě klima, nebo dokonce život? A co je potřeba k tomu, aby se na ni mohlo lidstvo podívat z blízka? Aby odstartovala naše první mezihvězdná výprava k „Bledě rudé tečce“?


29. 5., 20.00 – Operace Torch

Dne 8. listopadu roku 1942 americké a anglické oddíly z Gibraltaru dorazily na africké pobřeží. Obsazení Alžíru se povedlo díky malé skupince neohrožených bojovníků. Jejich operace Torch se stala stejně významným mezníkem ve vývoji druhé světové války jako bitva o Stalingrad. Stejnojmenný snímek zachycuje složité politikaření, se kterým se Spojenci v Alžíru museli vyrovnat, zatímco v Libyi a Tunisu nadále zuřila válka. Tři měsíce vichystické nadvlády ukončila vražda admirála Francoise Darlana. Alžír se stal sídlem dočasné francouzské vlády a až do roku 1944 dokonce hlavním městem Francie.


30. 5., 21.00 – Monzunové hory

Vysoko v tajuplném indickém pohoří Západní Gháty leží podivný, neznámý a neskutečně magický svět, kde žije celá řada vzácných zvířat. Fotograf a přírodovědec Sandesh Kadur vyrazil na osobní výpravu do prakticky neznámé říše, aby tam zdokumentoval neuvěřitelnou rozmanitost matky přírody. Dřív než zmizí navždy.


30. 5., 22.00 a 22.30 – Demoliční plán (Dobrou noc, Marcu; Zpracování šrotu)

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se stane se starými letadly nebo s těmi, se kterými už se prostě nedá dál létat? Díky dokuseriálu Demoliční plán získáte bezkonkurenční přístup do světa, o kterém má málokdo tušení. Svérázný tým drsných mužů pohřbívá dávno ztracenou slávu v nesnesitelném vedru pod širým nebem, obklopený jedovatými výpary. Podívejte se, jak se rozebírají některá z nejopotřebovanějších letadel na světě. Pořádnou demolici letadel uvidíte jen na Prima ZOOM.


31. 5., 22.00 – V zemi primátů II (Paviáni z laguny)

Seriál v zemi primátů pokračuje dalším putováním Afrikou, která je domovem největšího počtu primátů na světě. Tentokrát se podíváme za paviány čakma, kterým se dobře vede na březích třpytivé laguny v jižním výběžku jihoafrické přírodní rezervace De Hoop. Přespávají na nedalekých útesech, prohánější se po pláních a v klidu vychovávají své mladé. V Africe žije pět druhů paviánů. Každý může vypadat úplně jinak, ale geneticky jsou si vzájemně více než podobní. Dokonce natolik, že se můžou mezi sebou pářit. Zatímco paviáni čakma si poradí i v městských ulicích, dželady šplhají vysoko po horách. V každém případě se umí perfektně přizpůsobit. Podíváme se také za zanzibarskými jedovatými opicemi. Neprávem si vysloužily tak špatnou reputaci, že byly málem vyhubeny. O to zajímavější je sledovat první životní dobrodružství malého mláděte, které se ztratilo a musí si poradit nejen s hladovými dravci, ale i mnoha dalšími těžkostmi.


31. 5., 23.00 – Africké šelmy (Hladová levhartice)

Navštivte údolí Luangwa v Zambii, kde se zrovna zrodili noví vůdcové smečky. Neohrožená tříletá samice leoparda si poprvé vybojovala vlastní území. A hned si ho musí bránit před nemilosrdnými rivaly. Jedno podivuhodné lvíče si mezitím našlo místo ve smečce a spřátelilo se s naivním kamarádem, který musí dokázat to samé. A na druhém konci údolí má mládě hyeny potíže udržet si výsostné postavení, které zdědilo po rodičích.


2. 6., 20.00 – David Attenborough a obří dinosaurus

V roce 2014 obletěla celý svět senzační zpráva, že v argentinské poušti objevili obrovskou zkamenělou kost. Už v té době se předpokládalo, že kost patří největšímu dinosaurovi, který kráčel po Zemi. Příběh zaujal mnoho lidí ze všech koutů naší planety, včetně legendárního moderátora Davida Attenborougha. Film tedy kráčí ve stopách moderátora, který vyrazil do Patagonie, aby se setkal s vědci, kteří fosilii objevili. Tvůrci po dobu dvou let sledovali práci vědeckého týmu a zachytili, jak kousek po kousku z celkového počtu více než 220 částí skládá dohromady impozantní 37metrovou kostru. Díky špičkové digitální animaci také uvidíte, jak takový obří dinosaurus žil, a možná se nakonec i dozvíme, i proč jeho druh vymřel.


2. 6., 21.00 – Šakalové písečných pláží

Šakal čabrakový žije v neustálém ohrožení. Nebezpečí mu hrozí hlavně ze strany dobře vyzbrojených jihoafrických farmářů. Někteří šakalové si proto našli nové útočiště v nepřístupné suché oblásti. Uchýlili se na namibijské Pobřeží koster. Tady se přizpůsobují novému životnímu stylu. Učí se, jak lovit místní kořist, a jak vzájemně spolupracovat, aby dostali i větší úlovek – třeba lachtana. Mezi šakaly to není zrovna obvyklé. Rozvíjet musí i společenské a komunikační schopnosti. Některým se to daří. Jiným ne a stávají se z nich mrchožrouti nebo je čeká smrt. Tvůrci dokumentu Šakalové písečných pláží sledovali několik výjimečně schopných jedinců po dobu více než čtyř let a podařilo se jim zachytit nevídané chování v prostředí, které se neuvěřitelně rychle vyvíjí.


3. 6., 20.00 – Váleční kšeftaři: Druhá světová z druhé ruky III (Špionské vychytávky)

Bruce Crompton obchoduje se starým vojenským vybavením. Cestuje po skladištích a bitevních polích v celé Evropě a bývalém východním bloku, kde pátrá po čemkoliv, co má pro něho nějakou hodnotu. Můžou to být vyřazené vysílačky. Nebo narezivělé tanky, které přežily druhou světovou válku. Ve snaze získat to pravé, samozřejmě za tu správnou cenu, se Bruce nezastaví před ničím. Ví totiž, jak na tom vydělat. V pokračování seriálu Váleční kšeftaři se polozapomenutý armádní kovošrot mění ve zlato. Ve třetí řadě Bruce zkoumá tajemství špiónů, vyráží do Ruska a Itálie, navštíví britské území v minulosti okupované nacisty, dostane do rukou legendární tank Sherman nebo odhalí utajené hrdiny Dne D a mnoho dalšího.


3. 6., 21.00 – Extrémní železnice s Chrisem Tarrantem III (Vlakem na Aljašku)

Chris Tarrant se vrací a prožívá další zábavná a fascinující dobrodružství na železničních kolejích. V pěti nových epizodách navštíví země, ve kterých rozvoj železnice sehrál klíčovou roli v jejich dějinách. Chris cestuje vlakem na Aljašku, do Patagonie, po jižní Africe, Kavkazu i Skandinávii a cestou nabízí divákům svůj vlastní jedinečný pohled na svět. Ani on není neomylný. V jednu chvíli uvázne uprostřed pouště, dostane se za mříže nebo nepříjemně blízko k jadernému reaktoru z doby studené války. Tento seriál jako obvykle zachycuje překrásnou krajinu, nezaměnitelný půvab místních železnic, nečekané dějové zákruty a zvraty – zkrátka neodolatelnou podívanou.


3. 6., 22.00 – Revoluce v Silicon Valley (Od hippies k prvnímu PC)

V dnešním Silicon Valley sídlí mnoho multimiliardových vývojářských firem. Ale začátky byly jiné: amatérské, pestrobarevné, chaotické a revoluční. Hipíci, fandové fenoménu DIY a prohnaní byznysmeni tady rozjeli neuvěřitelně úspěšnou revoluci. Průkopníci osobních domácích počítačů neměli v úmyslu nic menšího než změnit celý svět a sesadit z trůnu „velkého bratra“. Chtěli počítače dostupné pro všechny. Dva díly dokumentu zachycují úplné začátky osobních počítačů a přináší facinující rozhovory s prvními pionýry PC revoluce.

Co si vyberete na Prima ZOOM?


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.05.2018 • Zlatan Ibrahimović a LA Galaxy opět na Eurosportu
26.05.2018 • French Open na Eurosportu
24.05.2018 • French Open – denně až 20 hodin tenisu ŽIVĚ
20.05.2018 • Přehlídka těch nejlepších dokumentů na Prima ZOOM ve 21. týdnu
18.05.2018 • MLS: Loňský ligový nováček Atlanta vede Východní konferenci
17.05.2018 • E! Živě z červeného koberce: Královská svatba

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist