Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 08:03:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

ČAEK přivítala novelu zákona o urychlení výstavby

  Autor: ČAEK , e-mail: info@cacc.cz Přidané: 25.08.2018


Dne 16. srpna 2018 byl ve Sbírce zákonů, částce 86, zveřejněn zákon č. 169/2018 Sb., kterým se mění zákon č. 416/2009 Sb., o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Česká asociace elektronických komunikací z. s., která sdružuje operátory podnikající v sektoru elektronických komunikacích a souvisejících oborech, přijetí zákona uvítala.


Zákon o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací obsahuje jako jednu ze svých podstatných částí speciální úpravu povolovacích procesů a postupů při získávání potřebných práv nutných nejen pro výstavbu dopravní, vodní a energetické infrastruktury, ale také infrastruktury elektronických komunikací. Změnou zákona, jehož návrh předložila skupina poslanců pod vedením poslance Martina Kolovratníka, snižuje byrokracii spojenou s výstavbou podzemních sítí elektronických komunikací a zkracuje tak dobu potřebnou pro získání nezbytných povolení k stavbě sítě a jejímu odpovídajícímu využívání.

„Navrženou změnu zákona považujeme za výrazný krok správným směrem“, uvedl místopředseda ČAEK Petr Josefi. „Zrychlení výstavby vysokorychlostních sítí elektronických komunikací je totiž nezbytným předpokladem pro digitalizaci veřejné i soukromé sféry a zachování konkurenceschopnosti České republiky, proto vítáme její schválení oběma komorami Parlamentu a vyhlášení ve Sbírce zákonů,“ dodává Petr Josefi.

O návrhu změny zákona byla vedena podrobná a zasvěcená diskuze, na níž se Česká asociace elektronických komunikací (ČAEK) aktivně podílela. ČAEK oceňuje zejména pragmatický přístup předkladatelů návrhu novely a odbornost s jakou bylo projednávání změny zákona vedeno. Nová úprava vychází z obecné úpravy obsažené zejména ve stavebním zákoně, zákoně o vyvlastnění a dalších právních předpisech. Přestože tyto obecné předpisy byly v poslední době novelizovány s cílem zefektivnit postupy správních úřadů tak, aby získání potřebných povolení pro výstavbu bylo jednodušší, rychlejší a zbytečně nezatěžovalo žadatele ani samotné správní úřady, problematika výstavby dopravní infrastruktury je natolik specifická, že ani stávající úprava v zákoně č. 416/2009 Sb., ani nově zaváděné či upravené instituty v obecné právní úpravě, zejména ve stavebním zákoně, nevedou k takové optimalizaci povolování a majetkoprávní přípravy staveb, aby došlo k jejich dostatečnému urychlení.

Další oblastí, která v praxi vede ke zbytečné administrativní zátěži, je zřizování, změna nebo zrušení práv odpovídajících věcným břemenům nebo práv stavby potřebným pro výstavbu infrastruktury, a to zejména postup, který vede k určení úplaty za tato práva.

„Smyslem nové právní úpravy je celkové zefektivnění procesu povolovacího řízení k nejvýznamnějším stavbám dopravní infrastruktury a infrastruktury elektronických komunikací se současným zachováním adekvátní možnosti obhájit své zájmy všem dotčeným subjektům“, vysvětluje Michal Frankl, člen představenstva ČAEK.

Novela zákona nabývá účinnosti patnáctým dnem po jeho vyhlášení.


Česká asociace elektronických komunikací z. s.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.08.2018 • TV Markíza aj tento rok otvára dvere svojim divákom, prídu Oteckovia, Susedia aj telenovelová megahviezda!
20.08.2018 • Tisková zpráva z 13. zasedání RRTV, konaného dne 14. 8. 2018
15.08.2018 • Kozlovo letní kino na nádvoří pivovaru ve Velkých Popovicích uvede film Jedna ruka netleská
06.08.2018 • Od televize se Češi přesouvají na internet; nejvíce sledují reality show
05.08.2018 • Od počítačové hry ke středověkým památkám - Středočeská centrála cestovního ruchu láká do údolí řeky Sázavy
03.08.2018 • Riaditeľ Kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu od 1. 8. predsedá európskym regulátorom

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist