Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 07:08:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Nejlepší film letošního Cannes Zloději přichází do českých kin ukrást divákovo srdce

  Autor: Film Europe Media Company , e-mail: info@filmeurope.cz Přidané: 02.10.2018



Ve čtvrtek 11. října vstoupí do českých kin vítězný film letošního festivalu v Cannes Zloději japonského klasika a mistra rodinných drobnokreseb Hirokazu Koreedy. Snímek, který dojal festivalovou porotu, ukradne srdce milovníkům artu i mainstreamu.


Dojemný portrét rodiny drobných zlodějíčků žijících na okraji společnosti odhaluje současné Japonsko jako zemi tradičních silných rodinných vazeb, ale i hlubokých sociálních propastí. Jemná rodinná freska slavnostně zahájí 3. října v kině Lucerna přehlídku festivalového filmu z Berlína, Benátek a Cannes Be2Can.


Osamu je gastarbajtr, který si přivydělává kradením v obchodech. Do řemesla zasvěcuje i svého syna. Oba žijí v provizorním domě na periferii a s dalšími členy domácnosti tvoří rodinu, na které je podivné mnohem více než jen způsob obživy. Do rutiny krádeží zasáhne holčička, která si osaměle hraje v mrazu na balkoně. Osamu se rozhodne, že vzít si dítě, které rodiče zanedbávají, není zločin. Jeho čin vede k odhalení tajemství uvnitř rodiny zlodějů a zpochybnění toho, co vlastně pod pojmem rodina rozumíme.

Hirokazu Koreeda se znovu táže, jak rodiče ovlivňují své děti, a s neobyčejnou elegancí vykresluje mozaiku často problematických charakterů, které pojí nevšední a neotřelá forma přátelství a sounáležitosti. Jeho film je citlivým, vrstevnatým a rafinovaným dramatem o bezpodmínečné lásce a důstojnosti chudých. V čase rozpadu mezilidských i rodinných vazeb s humorem a citem pro detail zachycuje nepravděpodobný ostrůvek lidství na okraji městské džungle.

K vytvoření příběhu ho inspirovalo mnoho motivů. “Zajímalo mě, jestli lze vystavět rodinnou vazbu zcela mimo pokrevní svazky. Takže jsem zvolil pár, muže a ženu, kteří chtějí být otcem a matkou, ale ve skutečnosti nemají děti, tak si je nějak opatří – jak funguje taková rodina? To byla výchozí otázka filmu,” vysvětluje režisér Hirokazu Koreeda. “A jak jsem to téma promýšlel a hledal případy ze současného Japonska, objevil jsem v novinách náhodou kauzu velmi chudé rodiny, která po smrti babičky její úmrtí před úřady zatajovala, protože byla závislá na její penzi, což byl jediný stálý příjem v té nuzné domácnosti. Aby za svých těžkých existenčních podmínek ti lidé mohli žít jako rodina, aby vůbec přežili, museli se uchýlit k drobným krádežím v obchodech. A z téhle situace jsem postavil základní model toho filmu,” dodává.

Film Europe Media Company byl první český distributor, který si do českých kin troufl přinést filmy muže, který v Japonsku úspěšně spojuje hlavní proud a umělecky ambiciózní kinematografii. Naše malá sestra a Po bouři představily Hirokazu Koreedu tuzemskému publiku jako mistra nevtíravé melancholie, jemného humoru a hlubokých portrétů obyčejných lidí. Zloději přinášejí další odstín – naléhavý sociální podtext, který je nejvýraznější od dob mistrova snímku Nikdo to neví. “My jsme věděli celkem rychle, že tenhle Koreeda je opět výjimečný. Umí totiž dosáhnout soucitu bez vydírání a společenské závažného sdělení bez modelových příběhů. Zloději jsou dojemní, přesní, soustředění a nezapomenutelní. Málokterý filmař si Zlatou palmu z Cannes zasloužil víc než Hirokazu Koreeda,” říká distributor Vít Schmarc.


Profil režiséra

Japonský klasik a mistr rodinných drobnokreseb Hirokazu Koreeda (*1962) začínal jako tvůrce autorských dokumentů. Mezi jeho klíčové hrané tituly patří drama Nikdo to neví (2004), v němž Koreeda prokázal, že je jedním z nejzručnějších tvůrců koncepčně pracujících s dětskými herci, a v Cannes oceněný snímek Jaký otec, takový syn (2013). Subtilní a mimořádně komplexní film je, podobně jako Koreedův nejnovější pokorný triumf Zloději, úvahou nad vztahem lásky, výchovy a genetické příslušnosti.


Be2Can

Oceněné japonské drama otevře již pátý ročník přehlídky festivalového filmu z Berlína, Benátek a Cannes Be2Can, který se uskuteční od 3. - 9. října v pražských kinech Lucerna, Evald, Atlas a Pilotů a v dalších 19 městech ČR. Detailní program festivalu na www.be2can.eu.


Ohlasy z médií

➤ „Dílo emoční jemnosti a formální skromnosti.” (Justin Chang, Los Angeles Times)
➤ „Soucitné, společensky uvědomělé, pronikavě inteligentní.” (Robbie Collin, The Telegraph)
➤ „Ukradne srdce milovníkům artu i mainstreamu.” (Maggie Lee, Variety)
➤ „Co mu chybí v inovativnosti, vynahrazuje čistou lidskostí.” (David Ehrlich, indieWire)
➤ „Nenápadný, ale šokující portrét rodiny a zlodějů v současném Japonsku.” (John Bleasdale, Cinevue)


Webové stránky: https://www.be2can.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/Be2CanDistribution/


Adéla Brabcová, PR & Marketing, Film Europe


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.10.2018 • Vychutnajte si koncerty 90. sezóny SOSR s abonentkou
30.09.2018 • Ostravský Dům umění vystavuje skvosty první republiky
28.09.2018 • Časopis Prima ZOOM tentokrát zaostřuje na Karla Gotta. Přibližuje tajemství z jeho kariéry i ze zákulisí politiky
27.09.2018 • Tlačová informácia zo zasadnutí RVR dňa 26. 9. 2018
27.09.2018 • RTVS odštartovala spoluprácu s EBU Academy
25.09.2018 • Intimní portrét tvůrce West Side Story zvítězil na mezinárodním festivalu Zlatá Praha

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist