Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 12:18:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Reportéři ČT uspěli na Czech Press Photo, dvě reportáže zvítězily ve video kategoriích

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 22.11.2018


Dvacátý čtvrtý ročník soutěže Czech Press Photo zná vítěze. Česká televize zaujala mezinárodní porotu hned ve dvou kategoriích. Poprvé redaktorka Silvie Kleková v sekci feature s reportáží Příliš drahá naděje, podruhé pak Lenka Klicperová a Markéta Kutilová za Královny chalífátu. Obě reportáže vznikly pro pořad Reportéři ČT.


„Jsem rád, že nejvyšší ocenění získaly na Czech Press Photo ve dvou kategoriích hned dvě reportáže Reportérů ČT. I s cenou z Jihlavského festivalu to dokazuje, že Reportéři ČT odvádí tu nejlepší práci a bodují na prestižních soutěžích v České republice. Je to možná i ta nejlepší odpověď na útoky, které na nás občas míří,“ říká šéfredaktor reportážní publicistiky Marek Wollner.

Redaktorka Silvie Kleková se v reportáži nazvané Příliš drahá naděje věnuje pacientům s nevyléčitelnou rakovinou, kteří by mohli mít šanci na prodloužení života. Na trhu existují biologické léky, které mají méně vedlejších účinků a pacienti s nimi mohou normálně fungovat a třeba i pracovat. Jenže jsou drahé. „Ocenění v soutěži Czech Press Photo si velmi vážím. Je to samozřejmě ocenění i pro mé spolupracovníky a pro celý pořad Reportéři ČT,“ vysvětluje Silvie Kleková a dodává: „V reportáži Příliš drahá naděje jsme se věnovali osudům lidí, kteří onemocněli velmi těžkou či zcela nevyléčitelnou nemocí, a pak se dozvěděli, že jim jejich zdravotní pojišťovna nezaplatí drahou moderní léčbu. V té viděli jedinou naději, jak nemoc zpomalit, a například zůstat co nejdéle se svými dětmi. Tito pacienti se nevzdali a o léčbu, kterou jiné zdravotní pojišťovny jiným pacientům s totožnou diagnózou uhradily, bojovali ze všech sil. Někteří v této extrémně složité životní situaci, sháněli peníze a drahé léky si platili sami. Ocenění patří i jim.“

I ve video kategorii Investigation zvítězily reportérky České televize. Ze série investigativních reportáží autorek Lenky Klicperové a Markéty Kutilové porotu nejvíce zaujalo video nazvané Královny chalífátu. „Autorky citlivě poukazují na opomíjené, častokrát i kontroverzní účastnice válečného konfliktu - vdovy, opuštěné manželky bojovníků Islámského státu a jejich děti. Reportáže získávají ocenění jako celek,“ vysvětlila výběr porota.

Reportáž Královny chalífátu ukazuje, jak stovky manželek džihádistů vzpomínají na život v chalífátu a co plánují dělat. Na sklonku roku 2017 bylo osvobozeno hlavní město Islámského státu v Sýrii – Rakká, a z útrob zničeného města utekly desítky tisíc civilistů, ale také stovky manželek džihádistů a jejich děti, které jsou nyní v uprchlickém táboře na severu Sýrie, kde se setkávají s odporem a nepřátelstvím. Jejich manželé jsou buď mrtví, nebo na útěku.

Porota letos hodnotila práce 430 fotografů, kteří přihlásili 6456 fotografií. Do kategorie video přispělo 26 autorů s celkovým počtem 41 videí. Ceny se předávaly na Staroměstské radnici, kde od středy 21. listopadu potrvá až do 30. ledna výstava vítězných a dalších vybraných fotografií a videí.


Karolína Blinková, tisková mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.11.2018 • Tisková zpráva z 19. zasedání RRTV, konaného dne 20. 11. 2018
22.11.2018 • TV Nova odmítá rozhodnutí RRTV ve věci předvolebního duelu Andreje Babiše a Lubomíra Zaorálka
22.11.2018 • Tlačová informácia zo zasadnutí RVR dňa 21. 11. 2018
19.11.2018 • Slovensko lídrom diskusie o budúcnosti regulácie médií a sociálnych sietí
19.11.2018 • Rozhlasová rozprávková hra RTVS Dobrý sluha, zlý pán zvíťazila na medzinárodnom festivale
12.11.2018 • ČAEK uspořádala 1. listopadu slavnostní setkání v Ivančicích

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist