Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 08:47:26   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Seznamte se: Golden Interstar S 801 Xpeed Class

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 25.02.2008


Opavská společnost TIPA, která u nás zastupuje výrobce satelitní techniky Golden Interstar, představila loni v dubnu na veletrhu Amper v Praze novou řadu receiverů Xpeed. Ty posunuly populární receivery řady Golden Interstar o stupeň výš použitím velmi rychlého procesoru NEC UPD61217, USB vstupem na čelním panelu pro přehrávání MP3 skladeb, prezentaci fotek a aktualizaci software, funkcí Picture in Picture pro sledování dvou programů na stejném transponderu v reálném čase, vestavěnou flash pamětí pro několikasekundové nahrávky (time-shift) a řadou dalších nových funkcí.

Na podrobné testy jsme do redakce satCentrum dostali zapůjčeny čtyři zástupci této řady – satelitní receivery GI-S770 CR Class, GI-S801 Class a GI-S780 CRCI a combo DVB-S/DVB-T receiver GI- T/S870 CRCI. Poslední receiver jsme si po ukončení testů zakoupili pro budoucí srovnávání příjmových parametrů s dalšími set top boxy pro příjem pozemní digitální televize (DVB-T).

Jako první si dnes přiblížíme nejjednodušší, základní model GI-S 801 Xpeed Class Class, který je určený pro příjem volných stanic (FTA – Free to Air), protože nemá žádný vestavěný dekodér se štěrbinou pro vložení karty podmíněného přístupu, a ani nemá volné sloty CI rozhraní pro vložení modulů (CAM). Na internetu je sice k tomuto (i k dalším receiverům Golden Interstar) dostupný firmware k softwarové emulaci (EMU), která umožní příjem určitých paketů bez zaplaceného předplatného, ale zde je nutné podotknout, že takovýto neautorizovaný příjem je v ČR a SR podle schválených zákonů č. 206/2005 Sb. a č. 646/2005 Z.z. nelegální a samozřejmě i provideři čas od času přistupují ke změnám klíčů, aby takovému sledování televize bez placení zamezili. A tak je již např. znemožněn příjem domácích paketů CS Link a Sky Link, které do loňského léta „chodily“ na řadě FTA receiverů včetně Golden Interstarů.

A tak z „domácích“ stanic na GI-S 801 Xpeed Class naladíme jen volně vysílané programy ČT24, TA3, Óčko, TV Noe, Nautik TV, TV Patriot, CS Link TV, a částečně (mimo večerního a odpoledního filmu) Public TV. Na Astře 1 přenášené kanály 24cz a TOP TV už ukončily vysílání, ovšem v době uzávěrky zde vysílal v platformě UPC Direct na tp. 12,382 H dočasně volně slovenský interaktivní kanál Music Box. Tolik k programové nabídce, vraťme se ale k hardware receiveru.


Vnější provedení:

Receiver GI-S 801 Xpeed se dodává ve dvou provedeních, ve skříňce standardní velikosti a designu dalších receiverů Golden Interstar o rozměru (šířka x hloubka x výška): 340 x 240 x 60 mm anebo v menším provedení Class o rozměrech 260 x 215 x 44 mm. To se liší menším kruhovým rámečkem - ovládacím „prstencem“ uprostřed čelního panelu, kde jsou jen tlačítka pro změnu předvoleb a zapnutí a vypnutí receiveru do a ze stand by režimu, oproti větší skříňce zde chybí dvě tlačítka pro změnu hlasitosti. Jinak se čelní panel u obou provedeních neliší.

Jako novinka u receiverů GI řady Xpeed je vestavěný USB vstup, který najdeme na čelní stěně pod odklopným víčkem. Pomocí tohoto vstupu a USB flash memory (memory stick) můžeme nahrát do přijímače nový firmware během pěti sekund! Z USB memory můžeme přehrávat prostřednictvím receiveru na televizoru také MP3 nahrávky, nebo obrázky a fotografie ve formátu JPG apod.

Na zadní panel receiveru přibyly konektory komponentního výstupu (Y/Pb/Pr) pro LCD a plazmové TV, malá skříňka řady Class má osazený jen jeden konektor SCART (vč. RGB), větší pak má SCARTy dva, jeden pro TV, druhý pro VCR. Audio digitální výstup S/PDIF pro externí zesilovače s Dolby Digital (AC3) je zde jen v provedení TOS link – optický, místo zásuvky CINCH pro koaxiální (elektrický) digitální audio výstup je na zadním panelu v menu programovatelný výstup 0/12 V pro externí přepínače LNB či dekodéry apod. Na zadním panelu je ještě anténní UHF TV vstup a výstup modulátoru, konektor sériového portu RS-232 Canon SUB-9 pro připojení PC k případné aktualizaci settingu a firmware a samozřejmě i „F“ konektor IF Input od LNB, který je schopný dodat proud DiSEqC motoru či přepínači až 500 mA a druhý „F“ konektor smyčky loop through pro další receiver.


Menu a obsluha

Také menu receiverů řady Xpeed doznalo změn. Uživatele určitě zaujme funkce PIP (Picture in Picture – obraz v obraze), kdy můžeme v reálném čase sledovat dva programy z jednoho transponderu. Druhý běží v menším čtverci v rohu obrazovky, jehož umístění můžeme libovolně změnit. Nové jsou i funkce pro korekci obrazu v menu přijímače. Nyní si můžeme individuálně nastavit kontrast i jas obrazu podle okolních světelných podmínek a možností zobrazovací jednotky.

Další „vychytávkou“, se kterými jsme se v jednotunerových satelitních receiverech bez harddisku asi nesetkali, je funkce Time shift, která umožňuje nahrát do vestavěné paměti o velikosti 256 MB cca 15-30 sekundovou sekvenci z právě sledovaného pořadu a tu si pak zpětně přehrát. Tato funkce určitě potěší fotbalové či hokejové fanoušky, kteří si mohou jednoduše nahrát gólovou akci a tu si pak vzápětí přehrávat a rozebírat.

Po prvním zapojení a prvním zapnutí receiveru se objeví na obrazovce nabídka Initial Setup a vybereme si jeden z 18 jazykových mutací menu – nechybí čeština ani slovenština. Poté následuje hlavní menu receiveru – Instalace, Nastavení systému, Uživatelské nastavení a Hry. (U tohoto receiveru, který je určený pro příjem FTA programů samozřejmě nenajdeme položky Podmíněný přístup a Přístupová karta).

V Instalaci (po zadání přístupového hesla – PIN) nastavujeme parametry pro 83 předinstalovaných satelitů s přednastavenými transpondery pro rychlé automatické vyhledávání, můžeme zadávat hodnoty DiSEqC přepínačů či motorový pohon paraboly (DiSEqC 1.2.) včetně velmi dobře fungujícího motorického natáčení s funkcí USALS. Po vstupu na řádek Anténa se dostaneme do menu k nastavení pozice motoru.

Seznam satelitů by bylo vhodné - aspoň u testovaného receiveru - čas od času zaktualizovat, například na pozici jednoho stupně západně již dávno není satelit Intelsat 707, naopak zde chybí Intelsat 10-02 s transpondery platformy DIGI TV (v době zveřejnění testu chodily dokonce i v EMU tohoto FTA receiveru) - bez ručního zadání frekvence aspoň jednoho transponderu (a povolením síťového vyhledávání) v této platformě nic nenaladíme. Astra 3A a Astra 1D (dnes už Astra 1E) mohly být klidně na jedné společné pozici, pohromadě se svými transpondery, toto rozdělení mate řadu laických uživatelů, kteří druhý transponder CS Linku s Novou (11,992 H) budou na Astře 3A hledat marně. Je zde také ještě starý transponder hudebního kanálu Óčko, kde už tento program nevysílá. Naštěstí přidání transponderu i oprava hodnoty je zde snadná záležitost, které tlačítko na ovladači zmáčknout napoví velmi dobrá nápověda v plovoucím řádku na spodní části obrazovky. Malou, spíše optickou chybkou, bylo u testovaného receiveru, uvedení satelitů Astra 1B-1H&2C na pozici 19,2 stupňů, Astra 1B, C, E a Astra 2C jsou již z pozice 19,2 st. východně odsunuté pryč. Ale to není tak podstatné, spíše nám vadily chybějící transpondery či v některých případech i nesprávné hodnoty SR. Je ale možné, že u současně distribuovaných receiverů jsou již satelity i transpondery aktualizované.

Vlastní vyhledávání programů na družici je díky použitému procesoru velmi rychlé, celá Astra včetně síťového vyhledávání se načetla za tři a půl minuty, nejpomaleji se nám načetl Hot Bird se zapnutou volbou síťového vyhledávání, a to za sedm minut. Ostatní satelity s menším počtem transponderů a programovou nabídkou se načítají řádově pouze v desítkách sekund. (např. Thor/Intelsat 10-02 za 40 sec a Astra 3A/1E za 45 sec.).


Závěrečné zhodnocení:

GI-S 801 Xpeed je základní receiver řady Xpeed, vybavený mnoha funkcemi, ovšem s omezením příjmu na pouze volné, nekódované programy na orbitu (případně nezaručený příjem se softwarovou emulací, který ale nemá perspektivu delšího trvání beze změn kódů, a který ani není legální). Už jsme se setkali s těmito receivery v některých náboženských komunitách pro příjem religiózního vysílání ze satelitu. Zde vynikne jeho robustní konstrukce, výborný obraz i na velké LCD zobrazovače, dobrá cena a také dobrá podpora dovozcem. Jako bonus navíc je to možnost promítání obrázků JPEG, pořízených v digitálních fotoaparátech a poslech hudby a slova z nahrávek v MP3, v obou případech jednoduše po zasunutí USB sticku (přenosné flash paměti). Někdo možná také ocení funkci PIP (vložené okno s dalším běžícím programem ze stejného transponderu) a krátký Time shift (nahrávání obrazu i zvuku) o délce cca 15-30 sec do vnitřní paměti receiveru.

Receiver lze doporučit i začátečníkům pro jednoduchou obsluhu a korektní češtinu či slovenštinu v menu i v EPG. Společnost TIPA prodává ve svém internetovém obchodu receiver GI-S 801 Xpeed ve standardní velikosti (šířka 34 cm) za cca 2 300 Kč včetně DPH, menší provedení class (šířka 26 cm) je o cca 50 Kč levnější.


Výběr z technických parametrů receiveru GI-S 801 Xpeed Class:

MPEG-2 Digital & plně DVB kompatibilní
Vstupní frekvence 950 ~ 2150 MHz
Vstupní Symbol Rate: 1 – 45 Msymb/s
FEC dekodér:1/2, 2/3, 3/4, 5/6 a 7/8
1 LNB vstup (F-Type), průchozí smyčka pro další přijímač
6000 programů TV & Radio
Podpora až 1000 transpondérů
Procesor NEC UPD61217 (32 bit@284 MIPS)
DDR S-DRAM: 32 MB
Flash Memory: 2MB
Super rychlé přepínání mezi programy
Super rychlé vyhledávání kanálů ze satelitu
Jednoduchá a rychlá instalace
EPG pro obrazové informace o pořadech s korektní češtinou a slovenštinou
Titulky & Teletext podpora v OSD & VBI
Rodičovský zámek a programování časování programů
Multijazyčné menum včetně češtiny a slovenštiny
Zoom
Multipicture (zobrazení až 16 programů naráz)
PIP v reálném čase (programy na jednom transponderu)
Time shift (cca 15-30 s)
Podpora natáčecích zařízení s DiSEqC 1.0 & 1.2, 1.3 (USALS) kompatibilní
Upgrade firmware přes konektor RS232 z PC do přijímače, nebo z přijímače do přijímače
Upgrade firmware přes konektor USB
Uživatelsky jednoduché a přívětivé menu na obrazovce
A/V výstupy: 2 konektory SCART (1 v provedení Class), 2x CINCH Audio a 1x CINCH video výstup, S/PDIF digital audio výstup, komponentní výstup Y/Pb/Pr pro LCD a plazmové TV, RF modulátor (21.-69.k PAL G/I/K, NTSC M)
Výstup 0/12 V pro externí přepínání, nastavitelný v menu přijímače
Hry (Miny, Pacman, Sudoku), Kalendář
Rozměry (š x hl x v): 340 x 240 x 60 mm anebo 260 x 215 x 44 mm (Class)
Hmotnost: do 2 kg
Spotřeba: max 25 W, v pohotovostním (Stand By) režimu do 8W

Receivery řady Xpeed i ostatní přijímače pro satelitní a digitální terestrický příjem, konvertory, motory, DiSEqC přepínače a další příslušenství značky Golden Intrestar dováží, servisuje a malo i velkoobchodně prodává TIPA, spol. s.r.o. v Opavě, www.tipa.eu.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 24. 2. 2008


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.12.2007 • Seznamte se – receiver DVB-T SEG DTR-720
18.12.2007 • Seznamte se – Kompaktní satelitní anténa SelfSat-H10D [ 5 ]
02.10.2007 • Global Communications, Invacom, a ERA Technology vítězí v inovační soutěži SES ASTRA
11.07.2007 • Upozornění společnosti TRADE and TECHNOLOGY a.s. [ 7 ]
28.06.2007 • Seznamte se: Nová řada Xpeed receiverů Golden Interstar [ 6 ]
15.06.2007 • Seznamte se: Nová parabolická satelitní anténa Emme Esse 8085M [ 15 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Jpeg 

25.02.2008 17:27 • neregistrovaný
Jak je to s obrazky JPEG, na S870 mi Jpegy jdou orezany, bude update softu se zmenou velikosti Jpegu?
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist