Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 08:03:03   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Ariane 5 vynesla do kosmu telekomunikační satelity Eutelsat 7C a T-16

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 24.06.2019


Jak bylo dříve oznámeno, dne 20. 6. 2019 ve 23:43 hodin SELČ nosná raketa Ariane 5 při svém druhém startu v tomto roce vynesla telekomunikační satelity T-16 a Eutelsat 7C z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně na geostacionární přechodovou oběžnou dráhu (GTO). Výkon nosné rakety při startu činil 10594 kg (z toho připadlo 9736 kg na oba satelity). Užitečný náklad byl umístěn na oběžnou dráhu, která je skloněná o 6° vůči rovníku.


Eutelsat 7C

Eutelsat 7C je 33. satelitem mezinárodního satelitního provozovatele Eutelsat z Francie, který společnost Arianespace dopravila na oběžnou dráhu. Je vybaven 49 transpondery v pásmu Ku (ekvivalent 36 MHz) a bude k dispozici na orbitální pozici 7° východně. Družici Eutelsat 7C dodala firma Maxar Technologies v Palo Alto (Kalifornie). Z pozice 7° východně vedle satelitů Eutelsat 7B poskytne služby pro trhy v Africe, Evropě, na Blízkém a Středním východě a také v Turecku. Eutelsat 7C po svém zprovoznění posílí zdroje na této důležité orbitální pozici společnosti Eutelsat o 19 transponderů. Satelit Eutelsat 7A, který je dosud provozovaný na této pozici, v rámci optimalizace satelitní flotily společnosti Eutelsat převezme nové úkoly na jiné pozici.


T-16

T-16 je 11. satelitem, který byl vynesen do kosmu firmou Arianespace pro společnost AT & T. Satelit dodala společnost Airbus Defence and Space a nabídne vysoce výkonné vysílací služby v pásmu Ku a Ka. Díky své flexibilitě může být satelit provozován na pěti orbitálních pozicích (od 99 ° západně až po 119 °západně) a pokryje signálem Spojené státy, Aljašku, Havaj a Portoriko.

„Každý úspěch Ariane 5 je triumfem mnoha tisíců techniků a inženýrů, jejichž know-how téměř 40 let právě tak zaručuje úspěch evropských těžkotonážních raket na globálním komerčním trhu, jako náš nezávislý přístup do vesmíru. Nyní, kdy jsme zahájili sériovou produkci prvních čtrnácti raket Ariane 6 a aktivně pracujeme na přechodu od raket Ariane 5 na rakety Ariane 6, je každý úspěch pobídkou, abychom si stanovili ještě ambicióznější cíle ve službách našim klientům“, prohlásil André-Hubert Roussel, generální ředitel společnosti ArianeGroup. Pan Roussel poděkoval pracovním týmům ArianeGroup a Arianespace a také všem obchodním partnerům z průmyslu za úspěšnou společnou práci. „Náš dík patří i evropské kosmické agentuře ESA a francouzskému úřadu pro lety do vesmíru CNES za jejich důvěru a jejich neustálou podporu.“

ArianeGroup je průmyslovým hlavním dodavatelem pro vývoj a provoz nosných raket Ariane 5 a Ariane 6. Společnost je na špici průmyslové sítě, která zahrnuje více než 600 firem (včetně 350 malých a středních závodů) v 13 evropských zemích. ArianeGroup koordinuje celý průmyslový dodavatelský řetězec – od optimalizace výkonu a příslušných studií raket Ariane 5 až k produkci, přes dodání údajů a software specifických pro misi až ke komerčnímu využití nosiče prostřednictvím firmy Arianespace. Tento řetězec zahrnuje vybavení a uspořádání, výrobu motorů, integraci jednotlivých stupňů a integraci nosné rakety ve Francouzské Guyaně.


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.06.2019 • Eutelsat 7C dorazil do Kourou a odstartuje dne 20. 6. 2019
25.05.2019 • Společnost SpaceX dopravila do kosmu prvních 60 satelitů pro globální internet
13.05.2019 • Türksat 5A zamíří na oběžnou dráhu v roce 2020
09.04.2019 • SES vypustil 4 nové komunikační družice O3b do vesmíru
26.02.2019 • Dokument National Geographic Free Solo získal cenu Americké filmové akademie 2019
21.02.2019 • Falcon 9 vynese indonéský satelit PSN 6

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist