Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 14:03:25   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Dokument National Geographic Free Solo získal cenu Americké filmové akademie 2019

  Autor: Channels , e-mail: info@channels.cz Přidané: 26.02.2019


Navzdory pokusům jeho přátel, milovaných i jeho přítelkyně odradit ho od tohoto nebezpečného výkonu, Alex Honnold, nejzkušenější Free Solo lezec na světě, se připravuje mentálně i fyzicky na své největší dobrodružství: vylézt na 915 metrů vysokou stěnu El Capitan v Yosemitech bez lana, spolulezce nebo jakéhokoli jištění, tedy Free Solo. Pokud uspěje, bude to největší stěna, kterou on - nebo někdo jiný - zdolal bez jakéhokoliv vybavení.


Dokument National Geographic Free Solo právě získal Oscara - cenu Americké filmové akademie 2019 za nejlepší dokumentární film. Premiéra tohoto snímku bude na National Geographic uvedena 17. 3. 2019 ve 22:00 hod. a to bez reklam.

Dokumentární snímek FREE SOLO, nominovaný na ceny Americké filmové akademie a BAFTA, jejž The New York Times označily za “výjimečný dar všem, kteří věří, že hranice lidských možností je stále v nedohlednu”, bude v premiéře uveden 3. března na obrazovkách National Geographic ve Spojených státech a následně ve 172 zemích a 43 jazycích po celém světě. V České republice jej diváci poprvé spatří 17. 3. 2019. Tuto zprávu oznámila výkonná viceprezidentka oddělení hraných a dokumentárních snímků National Gepgraphic Carolyn Bernsteinová během kalifornského turné Asociace televizních kritiků, kterého se rovněž zučastnila ústřední postava filmu Alex Honnold.

Oceňovaná dokumentaristka Elizabeth Chai Vasarhelyiová a uznávaný fotograf a horolezec Jimmy Chin, kteří jsou podepsáni coby režiséři pod úspěšným snímkem “Meru” – v minulosti rovněž nominovaným na Ceny americké filmové akademie, vytvořili působivý portrét Alexe Honnolda, horolezce specializujícího se na sólové výstupy skalních stěn. Ten se chystal uskutečnit svůj celoživotní sen a překonat více než 900 metrů vysokou přední stěnu slavného El Capitan v Yosemitském národním parku, a to bez jištění lanem.

FREE SOLO je směsicí napínavého thrilleru a inspirativního životního příběhu sportovce, který si klade fyzicky i psychicky náročné cíle a snaží se dosáhnout hranice nemožného. V období začátku příprav na obtížný výstup se jeho aura nepřemožitelnosti, kterou si po desetiletí zdařile budoval, nečekaně rozpadá. Vztah s novou přítelkyní znamená též změnu ve vnímání nebezpečí úrazu a nezdarů. Vasarhelyiová a Chin umně a s citem zachycují hluboce lidské okamžiky stejně jako životu nebezpečný výkon, to vše s excelentní, místy až závrať způsobující kamerou. Výsledkem je triumf lidského ducha.


Během uvedení v kinech překonal snímek FREE SOLO mezi dokumentárními filmy hned několik rekordů v tržbách, a to jak v průběhu premiérového víkendu (28. září 2018), tak v rámci měřeného 19. týdne po prvním uvedení. Po 20 týdnech v kinech se v USA jedná o druhý nejvýnosnější dokument roku 2018 a vůbec nejúspěšnější dokumentární film mezi nominovanými na Ceny americké filmové akademie.

Nejvyšších tržeb se mu dostalo i ve Spojeném království a zařadil se do dvacítky komerčně nejúspěšnějsích dokumentů všech dob v USA a Austrálii. Snímek získal mimo jiné 3 ceny amerických filmových kritiků Critics Choice Awards, tři ocenění Cinema Eye Awards, cenu organizace amerických filmových střihačů ACE pro nejlepší dokument i nominaci na ocenění sdružení amerických producentů (PGA) a sdružení amerických režisérů (DGA).

„Během příprav a natáčení tohoto snímku jsme si ani nedokázali představit odezvu, která následovala po jeho uvedení,” vyjádřili se režiséři Elisabeth Chai Vasarhelyiová a Jimmy Chin. „Většina z nás by rozhodně nesnila o sólovém zdolání 900 metrů vysoké skalní stěny, ale Alexův příběh odvahy, odhodlání a naprostého odevzdání se tomuto snu je velmi nakažlivý a musíte jej prožívat s ním. Jsme vděční za spolupráci s National Geographic a Fox Home Entertainment a těší nás, že Alexova výprava bude nadále inspirovat ostatní k tomu mít odvahu a snít.”

Americký týdeník Entertainment Weekly zařadil snímek mezi 10 nejlepších filmových počinů roku. Kritici po celém světě jej komentují slovy “jeden z nejvíce strhujících filmů roku”, “naprosto jedinečný”, “úchvatný” či “obrazově ohromující”.

„Kromě inspirativního sdělení o houževnatosti a odhodlání je FREE SOLO rovněž strhujícím filmovým zážitkem, který poukazuje na krásu a vznešenost našich národních parků,” prohlásila Carolyn Bernsteinová. „Připomíná nám, že je naším úkolem chránit přírodu kolem nás.”


National Geographic Channels International (NGCI)

National Geographic Channels International (NGCI) vyzývá diváky, aby žili se zájmem, a to prostřednictvím chytré a inovativní programové skladby. Ve své náplni si klade otázku, co víme, jak nahlížíme na svět a co nás žene kupředu. Vlastníky společnosti jsou National Geographic Ventures (NGV) a FOX Entertainment Group. NGCI se podílí na závazku společnosti National Geographic Society vůči vědě, ochraně přírody a vzdělávání prostřednictvím svých šesti programů: National Geographic Channel, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild, Nat Geo Wild HD, Nat Geo People a Nat Geo Mundo.

Celosvětově vysílá National Geographic Channel (včetně NGC U.S., což je společný podnik NGV a Fox Cable Networks Group) do více než 440 milionů domácností ve 171 zemích a 45 jazycích.

Pro více informací navštivte www.natgeotv.com/cz.


Kateřina Nehasilová - Channels, zastoupení National Geographic Channel v ČR a SR, 25. 2. 2019


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.02.2019 • Falcon 9 vynese indonéský satelit PSN 6
07.02.2019 • První úspěšný start rakety Ariane 5 v roce 2019
07.02.2019 • Discovery Deutschland se nadále spoléhá na SES a její MX1 při řízení playout služeb
04.02.2019 • První start Ariane 5 v roce 2019 je naplánován na 5. 2. 2019 - na palubě bude Hellas Sat 4/SaudiGeoSat 1 a GSAT-31
21.12.2018 • M7 Group kupuje východoevropské televizní platformy DTH od Liberty Global
11.08.2018 • Horizons 3e má být vynesen do vesmíru dne 7. 9. 2018

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist