Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 19:30:30   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Nervozita dolehla i na Formuli 1

  Autor: PR.Konektor , e-mail: info@prkonektor.cz Přidané: 12.03.2020


Klišé „Sezona formule 1 se rozjíždí v plném proudu“ tentokrát asi nelze použít. Ano, vše potřebné (pneumatiky, benzin, počítače, komunikační a datové prostředky a samozřejmě samotné vozy F1) už je v Austrálii a členové deseti týmů jsou v těchto chvílích na cestě do Melbourne. Přípravy ale probíhají v nervózní atmosféře různých opatření a zákazů v důsledků globálně šířícího se nového typu viru. Jednou z významně postižených oblastí je sever Itálie, kde sídlí rovnou pětina týmů. Jmenovitě Ferrari a Toro Rosso, které se od letošního roku jmenuje Alpha Tauri.


A zatímco jsou rušeny společenské a sportovní akce jedna za druhou a vlády jednotlivých zemích zavádějí zákazy cestování a karantény, formule 1 se zdá mít sílu pro to trochu rozpoltit mínění vlivných úřadů. To má za následek to, že se zatím s výjimkou Velké ceny Číny žádný další závod zatím nezrušil nebo neodsunul, jelikož se v zákulisí hledají všemožné způsoby, jak velké ceny odjet, byť bez diváků, jako například Velká cena Bahrajnu. Nakonec: peníze z prodeje televizních práv a licencí na pořádání velkých cen jsou pro F1 životně důležité, zatímco příjmy z prodeje vstupenek přímo na okruh jsou problémem samotného promotéra jednotlivé velké ceny. S takovou neplánovanou dotací asi nebude mít Bahrajn problém.


Problematická sezona

Téma nového typu viru zcela zastínilo přípravy na novou sezonu v podobě šesti dní oficiálních testů na španělském okruhu u Barcelony. Kdyby to ale byl jediný problém! Mezinárodní automobilová federace (FIA) vyrobila další, který cloumá emocemi fanoušků napříč celým spektrem: dvouleté podezřívání a ověřování toho, jestli je, nebo není pohonná jednotka Ferrari v souladu s pravidly, skončilo „důvěrnou dohodou“ mezi oběma stranami. Tedy dohodou, jejíž detaily nejsou známé ani veřejnosti, ani soupeřům Ferrari, kteří by potenciální nekalostí Ferrari byli okradeni na výsledku, a tím pádem penězích. Situaci nepomohl ani pokus FIA uklidnit vášně, když řekla, že má pochybnosti o legálnosti pohonné jednotky Ferrari, ale že další prošetřování komplexního problému by jednoznačné důkazy stejně nepřineslo.

No… normální svět pro takové případy myslí na presumpci neviny, ale kroky FIA místo toho jen posílily přesvědčení soupeřů a široké části veřejnosti, že si Ferrari počínalo nesportovně. Sedm týmů využívajících motory jiné, než Ferrari vyrazilo do boje s FIA s cílem odhalit pravdu. Nakonec, aby to nebyl ten nejintenzivnější souboj letošního roku. To by byla obrovská škoda.


No a co ty šestidenní testy?

Dá se říci, kdo je na tom dobře, a kdo méně? Trochu ano, ale s tou podmínkou, že se situace může změnit už s prvním závodem sezony v Melbourne. Výsledky oficiálních testů s sebou nesou jeden paradox: nejméně relevantní je právě ona výsledková listina na konci jízd. Piloti jezdí s různým množstvím paliva na různých sadách pneumatik a s různým programem. Výsledky pak s sebou nesou pomyslné srovnání jablek a hrušek. Ale to neznamená, že se nedá vyčíst, kdo je na tom dobře a kdo hůře. Formule 1 je mimo jiné hodně analytická věda, a té se dá využít pro odkrytí potenciálu jednotlivých stájí.

Tak například množství paliva (nebo nejmenší množství paliva) není zas až tak neznámou věcí. Dají se aplikovat korekce související s extra váhou auta v důsledku většího množství benzinu. Známé jsou také časové rozdíly mezi jednotlivými specifikacemi tvrdosti pneumatik tak, jak je analyzuje samotný dodavatel Pirelli. Dá se odhalit, kdo absolvoval závodní simulaci a na jaký počet kol. Dokáže se přijít také na to, alespoň přibližně, kdo používal motor v jakém výkonnostním režimu.


Použitím dalších srovnávacích a převodních metod se pak dá dojít k výsledku, který by mohl být dobře reflektujícím rozložením sil na konci oficiálních testů:

1. Mercedes
2. Ferrari
3. Red Bull
4. Racing Point
5. McLaren
6. Renault
7. Alpha Tauri
8. Alfa Romeo
9. Williams
10. Haas

V platnosti je při tom tradiční obrázek typický pro poslední léta: první tři týmy na špici (Mercedes, Ferrari a Red Bull) hodně blízko sobě. Zbytek světa pak s odstupem bude bojovat o zbývající bodované pozice. A zdá se, že Williams se konečně odrazil ode dna. Nebo na něj naopak spadl Haas.


Sylvie Micková, Account Executive, PR.Konektor


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.03.2020 • Epic Drama: Projekt Modrá kniha - odhal lež a zjisti pravdu o blízkých setkáních!
08.03.2020 • Dokumenty, dokumenty, dokumenty na Prima ZOOM
06.03.2020 • Historie osídlení amerického kontinentu je delší, než jsme si mysleli!
01.03.2020 • Březnová dokumentární jízda na Prima ZOOM
29.02.2020 • Prežiť hodinu môže byť masaker: Film+ prináša kultové tínedžerské horory
28.02.2020 • Omloop Het Nieuwsblad: „Heren vertrekt!“

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist