Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 08:36:38   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Viasat History: Skutečný a mrazivý příběh čarodějek ze Salemu má nové zpracování

  Autor: CHILLICOM/Viasat History , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 21.05.2020


Příběh čarodějnických procesů z massachusettského Salemu se od svého románového zpracování Arthurem Millerem z 50. let 20. století dočkal spousty adaptací včetně divadelních a filmových. Nejspíš nejznámější filmová verze, dvakrát nominovaná na Oscara, pochází z roku 1996. Teď však máme možnost sledovat tento horor s reálnými základy a o něco dokumentárnější a syrovější verzi na televizním kanálu Viasat History každý večer počínaje 25. květnem od 22:00 hod.


Dokumentární dramatický seriál vypráví příběh puritánské komunity evropských přistěhovalců v USA konce 17. století, kde několik malých dívek vykazuje zvláštní znaky chování, identifikované později „odborníky“ jako posedlost démony. Pod tlakem dospělých pak tyto dívky identifikují zdroje svých uřknutí, načež nastává skutečný hon na čarodějnice.

Ten si v salemské komunitě nakonec vyžádal 19 obětí, z nichž většina byla oběšena. Prakticky bez soudu a bez možnosti jakékoliv obhajoby. Celkově bylo bez důkazů uvězněno okolo dvou set místních obyvatel a vytvořena byla atmosféra strachu, ve které se o život musel bát úplně každý. V Americe přitom šlo (na rozdíl od tehdejšího území Evropy včetně českých zemí) o naprosto ojedinělý případ, kterému musel učinit přítrž až zásah zvenčí.

Za uvězněné se postavil guvernér státu Massachusetts William Phipps i Nejvyšší soud, který zmatečné a jednostranné rozsudky salemského soudu zrušil.

Série Witches of Salem staví svůj příběh i jednotlivé dialogy na dobře zdokumentovaných soudních procesech, ze kterých jen málokdo vyšel živý. Svérázný výklad práva totiž neumožňoval použití rozumu a rozsudky byly založeny spíše na emocích a tlaku vystrašených členů komunity a fanatických „honců“ čarodějnic.

Velkou měrou se na tom podílel tzv. Výbor pro neamerickou činnost senátora Josepha McCarthyho, jež fungoval ve Spojených státech v 50. letech, a který v každém, kdo se názorově odlišoval, viděl komunistu a nepřítele státu. Jedním z cílů Výboru byl právě samotný Arthur Miller, jehož původní dílo bylo kritikou stávající situace. Dílo je úžasným dokumentem v tom smyslu, že varuje před rychlými a emotivně zabarvenými úsudky a hodí se tak i na dnešní dobu. Právě zdůrazňování historické zkušenosti by nás jako společnost mělo varovat před opakováním chyb z minulosti a neopomíjet rozum při hodnocení ostatních.

Na dokumentární seriál Čarodějky ze Salemu, natočený americkým režisérem Stephenem Kempem, se můžete podívat na televizním kanálu Viasat History každý večer počínaje 25. květnem od 22:00 hod. Upoutávka na https://youtu.be/cF6mhl8iKhA.


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 21. 5. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.05.2020 • Zábavné sportovní disciplíny na Sport1 a Sport2
22.05.2020 • Bundesliga zrychluje tempo - na Telly uvidíte všechna utkání, i zápas favoritů na titul mezi Bayernem a Dortmundem
21.05.2020 • TLC uvádí limitovanou sérii oblíbeného pořadu 90denní snoubenci, která zobrazuje její účastníky v době koronavirové pandemie
18.05.2020 • Vyberte si z široké palety dokumentů na Prima ZOOM
15.05.2020 • Restart sezóny - Bundesliga pokračuje už o víkendu a přímé přenosy z velkého fotbalu uvidí diváci na Telly
14.05.2020 • Epic Drama: německá Ponorka se vrací na scénu!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist