Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 06:51:28   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Představujeme: zpravodajsko-publicistická televize Z1

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 01.06.2008


Dnes v 19:00 hodin začíná vysílat nová zpravodajsko-publicistická televize Z1. Generálního ředitele Martina Mrnky jsme se zeptali na další podrobnosti k profilu stanice, a také k satelitnímu šíření, a přinášíme charakteristiku pořadů, v sekci TV download už máme připraveny podrobné týdenní programy na první tři týdny vysílání.


Dnes v 19:00 hodin zahájí hlavním zpravodajským blokem své vysílání nová zpravodajsko-publicistická televize Z1. Bude ji moci sledovat více než 30% populace v ČR v pozemním digitálu (DVB-T) - prostřednictvím set-top-boxů DVB-T si ji mohou naladit diváci v Praze a středních Čechách, na Brněnsku, v Plzni i na Ostravsku, kde Z1 nově vysílá také v multiplexu BTV v Klimkovicích.

„Z1 bude šířená ale všemi digitálními cestami. Prostřednictvím satelitu, kabelu, IPTV a internetu tak budeme dostupní na celém našem území,“ řekl Martin Mrnka, generální ředitel Z1 pro redakci satCentrum na úterní tiskové konferenci v Brně. Té se zúčastnil spolu s vedoucí PR Ivanou Dubášovou a také s ředitelem hudební stanice Óčko Jiřím Balvínem u příležitosti startu Z1, Óčka a Primy v brněnském digitálním multiplexu CDG (k59).

Využili jsme příležitosti a ředitele Mrnky jsme se zeptali na další podrobnosti k profilu stanice a hlavně k satelitnímu vysílání, vedoucí PR Dubášová zase připravila pro naše čtenáře charakteristiky pořadů a zejména žádané úplné týdenní programové přehledy, které si již dnes na 23., 24. a 25. týden můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci TV download.

Máme také přislíbenou účast Martina Mrnky v našem on line chatu, a to na druhou polovinu měsíce června. To už bude mít stanice první vysílací dny za sebou a tak budou moci mít vaše dotazy konkrétnější podobu.


Podle Martina Mrnky model komerční zpravodajské televize jaký Z1 na český televizní trh přináší, odpovídá světovým standardům televizního zpravodajství známým například z americké CNN a Fox News, britské Sky News, německé N24 nebo slovenské TA3. „ Z1 je první česká komerční zpravodajská televize. Obdobné existují téměř ve všech evropských zemích včetně Slovenska, Albánie nebo Rumunska. To, že dosud v České republice vysílala jen veřejnoprávní zpravodajská ČT 24 je téměř evropská rarita.“

Další dotaz satCentra směřoval k satelitnímu šíření. Televizi Z1 v současné době zachytíme pouze na Astře 1E, umístěné na orbitální pozici 23,5 stupňů východně, na transponderu TRI R č. 15, frq. 11,992 H, SR 27500, FEC 3/4, PIDy 2872/2873, vysílání je volné, nekódované.

Proč je Z1 právě tam, a ne například na transponderu Óčka, kde se právě předpokládal start nových digitálních televizí nám vysvětlil Martin Mrnka takto: „Společnost TRI R nám nabídla nejlepší podmínky. Vybírali jsme si z několika nabídek, také přímo Astra nám nabízela určité možnosti, dále společnost CDG a T-Systems, ale nakonec jsme se rozhodli pro TRI R a tak jsme na tomto transponderu.“

A jak to bude s vysíláním v placených platformách na Astře (19,2 st. vých.) a Intelsatu 10-02 (1,0 st. západně)? „S placenou platformou DIGI TV v současné době jednáme, s UPC Direct jsme se zatím dohodli, že se na to podíváme znova za cca 14 dní, ale předpokládáme, že nás zařadí, až uvidí, že je Z1 dělaná dobře. Všude na světě kabeloví operátoři platí stanicím, aby byly u nich. U nás mají pocit, že mohou zneužít své situace, atypické situace, a chtějí po nás, abychom my platili jim za zařazení. Jsme v Čechách…“

Další dotazy směřovaly k technickému zabezpečení a grafice. Z1 bude používat vlastní SNG vůz k mobilnímu zpravodajství, a počítá s pořízením dalšího, podobně jako to má slovenská TA3.

Grafickou podobu Z1 připravilo studio Oficína Lukáše Fišárka a Marka Cimbálníka, obrazovou a zvukovou postprodukci zajistili Avion Film a Avion Sound. Hudbu složil Jan Čechtický. Znělky Z1 jsou složeny z reálných záběrů nejrůznějších motivů doplněných animacemi. Infografika je inspirována světovým standardem komerčních zpravodajských stanic. „Forma sdělovaných informací je stejně důležitá jako jejich obsah. Divák by měl vnímat informace jako celek, včetně všech jejich součástí. Připravili jsme znělky dynamické, moderní, odpovídající charakteru komerční zpravodajsko-publicistické televize,“ dodal ředitel.


A jaký bude první vysílací večer?

Program odstartují v 19:00 hod. Zprávy s moderátorskou dvojicí Veronika Sedláčková a Jan Němec, které vystřídá premiérový dokument známého francouzského fotografa Yanna Arthuse-Bertranda Earth from Above („Země krásná neznámá“). „Earth from Above je ojedinělý dokument, jaký žádná z českých televizí dosud nenabídla. Autor se v úchvatném, emocemi nabitém portrétu Země zamýšlí nad otazníky budoucnosti. Biodiverzita, globální oteplování, pitná voda, energie a společné soužití jsou jen některými z nich. Pro naše diváky jsme připravili osm hodinových dokumentů na čtyři hlavní témata,“ uvedla k tomuto pořadu konzultantka pro akvizice Z1 í Denisa Dufková.

Pět minut po půl desáté večer se na obrazovkách představí Bára Tachecí ve svém pořadu Interview B.T. Prvním hostem, který přijal pozvání do studia bude 1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Formát tzv. hard talk uvidí diváci na českých televizních obrazovkách vůbec poprvé. Bára Tachecí bude ve studiu zpovídat uznávané osobnosti od politiků, šéfů významných společností až po osobnosti ze společenského nebo vědeckého života.

Na další dny jsou pak na Z1 nachystané další moderované pořady, jako například 18 minut Haliny Pawlovské, Milana Knížáka, Igora Chauna, Eugena Kordy či Petry Procházkové.


Charakteristika pořadů na Z1

To říkáte vy! – Diskusní pořad. Polemika nad nejzajímavějšími událostmi daného dne od pondělí do pátku.
Premiéra: Po-Pá 21:05

18 minut – Diskusní pořad. Pět dní, pět aktuálních témat, pět moderátorů a pět různých pohledů na svět.
Premiéra: Po-Pá 18:35

Z titulní strany - Denní diskusní pořad se šéfredaktory předních novin a časopisů o nejžhavějším tématu jejich periodik.
Premiéra: Po-Ne 22:45

Horké křeslo - Denní interaktivní diskuse s politiky všech kategorií od místních až po členy vlády. Neváhejte a ptejte se svých politiků!
Premiéra: Po –Pá 18:05

Interview B.T. – Diskusní pořad. Velký rozhovor s uznávanými osobnostmi od politiků, přes šéfy nadnárodních firem až po známé umělce a vědce.
Premiéra: Po – Pá 21:30

24 hodin – Dokument. 1 den s významnou osobností z různých oblastí
Premiéra: So 21:05

Runway – Magazín Inspirace pro úspěšné. Nejkvalitnější, nejkrásnější, nejlepší a nejluxusnější věci a zážitky.
Premiéra: So 18:35

Neuvěřitelné! – Magazín ze života slavných a vlivných.
Premiéra: So 22:40

Auto-show - Magazín pro náročné motoristy.
Premiéra: Ne 18:35

BIOgraf – Magazín pro milovníky filmu.
Premiéra: Ne 21:05

Z1 Auto - Ekonomický speciál z automobilového průmyslu
Preméra: Po 22:30

Z1 Marketing – Ekonomický speciál z oblasti marketingu a reklamy
Premiéra: Út 22:30

Z1 Reality – Ekonomický speciál z oblasti realit, stavebnictví, trhů
Premiéra: St 22:30

Z1 Business – Ekonomický speciál z podnikové sféry
Premiéra: Čt 22:30

Z1 Peníze – Ekonomický speciál o financích a burzách
Premiéra: Pá 22:30


Přejeme za satCentrum nové zpravodajsko-publicistické televizi Z1 úspěšný start, a hodně spokojených diváků, kteří budou mít v této nové zpravodajsko-publicistické televizi alternativu k stávajícím programům.


Redakce satCentrum, text a foto: Václav Hrubec, 1. 6. 2008, 14:00 hod.


Doplněno v 19:15 hod.

Vysílání nové zpravodajsko-publicistické stanice začalo podle plánu pár vteřin před sedmou večerní, i když to ještě půl hodiny před začátkem nevypadalo vůbec dobře. Krátce po půl šesté odpoledne totiž došlo k výpadku satelitního uplinku v areálu ČT na Kavčích horách, a to i tp. č. 15, frq. 11,992 H na Astře 1E, kde jsme už měli naladěnou televizi Z1. K totálnímu výpadku došlo z důvodu špatného počasí v Praze, bohužel tento výpadek následně ovlivnil i distribuci signálu v dalších kabelových platformách i v DVB-T paketech.

Nakonec ale vše (takřka na poslední chvíli!) dobře dopadlo, kolem 18:30 hod. naskakuje obraz a start Z1 je zachráněn! Inu ukázalo se, že větru a dešti neporučíš, na fyzikálních zákonech ztroskotá i jinak bezproblémový uplink.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.06.2008 • Satelitná TV CENTRAL ponúkne blok relácií z východu [ 10 ]
03.06.2008 • Představujeme: kanál starších českých a slovenských filmů - NOSTALGIA [ 17 ]
30.05.2008 • TV program NOSTALGIA spuštěn [ 17 ]
29.05.2008 • Erik Janiš a Formula 3 Euro Series v přímých přenosech na SPORT 5 [ 2 ]
29.05.2008 • Televize Hallmark dnes slaví desáté narozeniny [ 11 ]
29.05.2008 • Jak se stavíte k české verzi Eurosportu 2? [ 47 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Hele, vy socky, to nemáte na satelit, nebo co? 

02.06.2008 08:42 • neregistrovaný
Hele, vy socky, to nemáte na satelit, nebo co?
 
 
  Ve čtvrt na sedm je jejich internetový server 

01.06.2008 19:27 • satCentrum
Ve čtvrt na sedm je jejich internetový server http://www.z1tv.cz/ funkční ovšem Z1 živě - tedy live stream se stále velmi dlouho načítá, zřejmě došlo v prvních minutách k přetížení z důvodu velkého zájmu o web.
 
 
  NEJAK JIM TO NESLAPE 

01.06.2008 19:13 • neregistrovaný
Tak jsem byl svedkem odpocitavani Z1 na netu (webu). Musim rici efektni az do casu 19:00 hodin, kdy melo najet zahajeni vysilani, to bylo "totalni fijasko". Az po nekolika minutach se obejvil napis, ktery daval nejaky smysl - do te doby jen nejaky stale se opakujici nesouvisly text. A to si pry zkouseli vysilani do zdi. Po kliknuti na LIVE STREAM me to prenese na prazdnou web stranku www.z1tv.cz a stale nic. Opravdu pekny zacatek vysilani, gratuluji Mrnkovi a jeho kolektivu, za tak efektni zahajeni vysilani aspon na internetu. Protoze nemam satelit, ani IPTV a jine ty vymozenosti dnesni doby. Je 19:10 hod. a stale nic se na internetu nedeje a to pry maji internetovou sekci zpravodajstvi. Jdu se divat na live stream CT24, ten aspon na netu funguje bez problemu.
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist