Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:08:54   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

O koronaviru u nás i ve světě - dokumenty ČT zachytily, jak škodila pandemie

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 05.06.2020


Jak vypadá pandemie v jedné z největších metropolí, která byla nákazou koronavirem zasažena nejvíce? A jak se se situací u nás vypořádali čtyři živnostníci, kteří přes nepříznivé okolnosti chtějí zachránit svá dlouho budovaná podnikání? Na tyto otázky odpovídají dva krátké dokumenty: New York v čase korony od Terezy Nvotové a Živnostníci v karanténě aneb holé zadky? od Markéty Ekrt Válkové, které diváci uvidí na ČT2 v pondělí 8. června od 21.00 hodin.


Pandemie covidu-19 v jarních měsících ochromila New York: denně umíraly stovky lidí, ulice se vyprázdnily, nemocnice nestíhaly a obyvatelé čelili těžké zkoušce, která je spojovala i rozdělovala. „Dokument vznikl velmi spontánním způsobem. Zasekla jsem se v New Yorku na začátku března, kdy jsem šla navštívit svého amerického partnera. Netušila jsem však, že přijde korona a udeří takhle silně zrovna na toto město. Zrušili mi lety a já se ocitla uprostřed světového epicentra nákazy,“ nastiňuje vznik dokumentu New York v čase korony jeho režisérka Tereza Nvotová a pokračuje v popisu následujících událostí: „Nejprve jsme skoro nevycházeli z domu, ale když jsem si přečetla to množství českých článků, kde přirovnávali koronu k sezónní chřipce a volali po promoření populace, řekla jsem si, že Česko potřebuje svědectví z města, kde takové promoření stálo tisíce životů.“

Atmosféru velkoměsta z přelomu dubna a května zachytila režisérka prostřednictvím rozhovorů s místními lidmi, kterým epidemie naprosto změnila životy a také skrze svůj videodeník, v němž popisuje pocity a strach cizinky, jež se nemůže vrátit zpátky domů.


Jak zachránit svou živnost?

Na situaci u nás se rozhodla zaměřit dokumentaristka Markéta Ekrt Válková, která sledovala osudy čtyř živnostníků napříč republikou i profesemi. Snímek Živnostníci v karanténě aneb holé zadky? zachycuje dva měsíce jejich boje za záchranu vlastního podnikání a hledá odpovědi na otázku, zda stačí k přežití pomoc od státu, nebo to bez vlastní invence a štěstí nejde.

„Měla jsem v úmyslu zachytit vývoj v příbězích, tudíž bylo nutné navštívit naše hrdiny vícekrát,“ říká režisérka snímku Markéta Ekrt Válková. „Ve filmu jsem chtěla ukázat silné povahy, které si své nezávislosti váží i za cenu nejistoty, jež svobodná povolání často provází. Jejich příběh ovšem zdaleka nekončí a bylo by zajímavé sledovat ještě minimálně půl roku jejich boj s následky korona času,“ dodává.

Na obou dokumentech se jako kreativní producentka podílela Rebeka Bartůňková, která k New Yorku v čase korony uvádí: „Během krátké doby vzniklo unikátní svědectví umně kombinované s režisérčiným osobním pohledem na ochromenou metropoli. Věřím, že diváky zaujme, i když už mohou být koronavirovou krizí poněkud unavení.“ K snímku Živnostníci v karanténě aneb holé zadky? následně dodává: „Také téma dalšího dokumentu vychází ze současné situace, ale má nadčasový rozměr. Příběhy čtyř protagonistů různých profesí rámují neustále se měnící a dost nepřehlednou situaci, v níž se ocitlo zhruba milion a půl živnostníků. Je dobře vidět, že prvotní šok a obavy rychle střídá schopnost postarat se o sebe i své zaměstnance navzdory nejisté budoucnosti a mnohdy planým vládním slibům.“


New York v čase korony

scénář a režie: Tereza Nvotová
dramaturgie: Jakub Režný
výkonný producent: Roman Blaas
kreativní producentka: Rebeka Bartůňková


Živnostníci v karanténě aneb holé zadky?

scénář a režie: Markéta Ekrt Válková
dramaturgie: Jakub Režný
vedoucí produkce: Tereza Podlipná
kreativní producentka: Rebeka Bartůňková


Tiskové oddělení České televize, 4. 6. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.06.2020 • Spravodajstvo a Chart Show na čele rebríčka sledovanosti
04.06.2020 • Velké premiérové prázdniny na Primě
04.06.2020 • Prejav prezidentky SR odvysiela RTVS naživo na viacerých platformách
02.06.2020 • Vesmírna misia Demo-2 tohtoročným najsledovanejším programom Dvojky
02.06.2020 • Veľkolepé superfinále SuperStar si vychutnalo rekordných 678-tisíc divákov
01.06.2020 • Show Jana Krause – 3. 6. 2020

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist