Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 00:47:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Velké výpravy za poznáním na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 30.08.2020


Procestujeme Arábii i Měsíc, projedeme se vlakem, potopíme se na dno, zavítáme do starého Egypta, prozkoumáme svět matematiky a odhalíme další záhady o UFO. Prima ZOOM nabízí nejširší paletu poznání. Dokumentární skvosty pro vás: vydáme se do Arábie s Levisonem Woodem; představíme Nejslavnější evropská nádraží; prozkoumáme šest miliónů tun – Šifra velké pyramidy; budeme odhalovat tajemství v seriálu UFO: Ztracené důkazy a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

31. 8., 21.00 hod. – Arábie s Levisonem Woodem (Bitevní pole)

Spisovatel Levison Wood vyrazil prozkoumat Arabský poloostrov. V pětidílné mini sérii ho čeká velké dobrodružství. Seznamuje se s místními obyvateli a poznává jejich profese. Jeho výprava začíná na syrsko-irácké hranici, kde se hned ze začátku musí vyrovnat s celou řadu problémů, včetně neustálé hrozby útoku Islámského státu. Když si zblízka prohlédne jednu z největších pouští světa, překročí pohoří Dhofar v Ománu a zamíří do válkou zmítaného Jemenu a dále do Jordánska a přes jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť do Betléma a Jeruzaléma, a nakonec do Libanonu.


31. 8., 22.00 hod. – Zajatci Měsíce

Arthur Rudolph se stal klíčovou osobností projektu prvního přistání člověka na Měsíci. Ale co když měl také prsty ve válečných zločinech, které během druhé světové války připravily o život 20 tisíc nuceně nasazených? Rudolph byl původně jedním z více než stovky nacistických vědců, kteří pracovali na projektu raket V2 a na konci války byli tajně převezeni do Spojených států amerických. Proč? Aby se během studené války podíleli na raketovém programu. Začal pracovat pro NASA a postupně se zařadil mezi nejdůležitější jména „vesmírného závodu“. Jenže v roce 1990 byl zatčen v Torontu kvůli podezření, že má za sebou minulost válečného zločince. V tomto šokujícím snímku nechybí dříve nezveřejněné soudní protokoly, archivní záběry, výpovědi expertů ani svědectví Jeana Michela, nuceně nasazeného dělníka v podzemní válečné továrně na rakety V2. Toto je příběh o zoufalé snaze Američanů za každou cenu předstihnout Sovětský svaz v cestě na Měsíc. A také o několik desetiletí dlouhé snaze postavit před soud válečné zločince, kteří zavinili smrt mnoha tisíců nuceně nasazených v nacistické továrně a jejím koncentračním táboře.


1. 9., 20.00 hod. – Nejslavnější evropská nádraží (Milán)

Navštivte pět nejslavnějších evropských nádraží v Miláně, Londýně, Antverpách, Budapešti a Paříži, která byla postavena už v 19. století, ale dodnes zůstávají významnými prvky městské architektury. Tyto katedrály industriálního věku mají před sebou budoucnost plnou kosmetických úprav. Jejich prostory jsou zároveň plné úžasných příběhů o architektonických a mechanických inovacích v dobách, kdy Evropu spojovaly především parní lokomotivy. Vychutnejte si krásy skvostných budov a odhalte tajemství, která ukrývají.


1. 9., 21.00 hod. – Šifra velké pyramidy

Šest miliónů tun těžká Velká pyramida v Gíze je posledním přeživším zázrakem starověkého světa. Jak je možné, že se dávným Egypťanům podařilo postavit hrobku mocného faraóna Chufua s takovou precizností, když se nemohli spolehnout na žádné z dnešních nástrojů a moderních přístrojů? A odkud přišly tisíce dělníků, které se dřely na masivních kamenných kvádrech do úmoru? Byli to otroci, nebo dobrovolníci, a kde bydleli, čím je živili, jak byli organizováni? Film Šifra velké pyramidy odhaluje nejnovější důležité nálezy z archeologických výzkumů, díky nimž se mění náš pohled na nejambicióznější stavbařský projekt starověku. Odhalte „ztracené město“ a nejintimnější podrobnosti o životech dělníků i úředníků, kteří pracovali na pyramidě. Nedávno se francouzským archeologům dokonce podařilo najít každodenní záznamy pracovního týmu, jenž dovážel na stavbu vápencové bloky. Sledujte, jak náročná stavba pyramidy sjednotila celý národ ve snaze vybudovat věčný památník jednoho panovníka a zajistit štěstí pro všechny v tomto i příštím životě.


2. 9., 21.00 hod. – Návrat do divočiny

Právě teď stojíme na utajeném místě v srdci Číny – v údolí velkých pand. Přímo tady bude po mnoha měsících dlouhých příprav vypuštěna do divoké přírody skupina pand. Muž, kterému za to můžeme poděkovat, se jmenuje Eric Bairao Ruivo. Vede totiž nadaci Beauval Nature, jež působí po celém světě a zaměřuje se na navracení vzácných a ohrožených druhů zpátky do divočiny. Připojte se k Erikovi, sledujte jeho celosvětovou misi a odhalte zákulisí práce ochránců přírody. Příští zastávka: teritorium goril v Gabonu, kde probíhá jedinečný projekt adaptace gorilích mláďat, jejichž rodiče zabili pytláci. Na druhé straně oceánu, v Argentině, se Eric přidává k týmu odhodlaně pracujícím na vypuštění kondorů andských – majestátních ptáků, kteří z této oblasti vymizeli, ale nyní se vrací do míst, kde žili po tisíciletí. Ta nejtěžší mise však na Erika teprve čeká na indonéském ostrově Jáva. Poprvé vypouští do přírody dva hulmany vychované v zoo. Jenže budou Samui a Indah vědět, co si v divočině počít?


3. 9., 23.00 hod. – Neznámé krajiny II (Island: Země ohně)

Daleko od důvěrně známých městských oblastí, kde bydlí většina z nás, leží neznámé krajiny: ohnivé sopky, zmrzlé ledovce, hluboké džungle a spalující pouště. Jsou to nejdivočejší místa na naší planetě, na kterých se ukrývají tajemství minulosti i budoucnosti Země. Díky pokračování seriálu Neznámé krajiny uvidíte další nejkrásnější nejméně přístupné lokace na světě. Tentokrát se vydáme na Island, pod jehož povrchem stále bublá žhavé magma, zatímco gejzíry horké vody tryskají vysoko do chladného vzduchu. Další na programu je Wales, kde najdeme nejdelší pobřežní stezku, která se klene okolo útesů ohlodaných nezměrnou silou Atlantského oceánu. A nakonec nás čeká záliv Fundy na východním pobřeží Kanady. Během jediného dne tudy proteče více vody než slavnými Niagarskými vodopády.


4. 9., 20.00 hod. – V říši obřích hlavonožců

Chobotnice a kalamáry jsou vším možným, jen ne přítulnými mazlíčky. Nemají nohy ani ploutve. Místo toho disponují hadům podobnými končetinami pokrytými přísavkami. Mívají jich šest nebo osm. Nebezpečná chapadla jim vyrůstají přímo z hlavy. Jako by toho už tak nebylo dost, hlavonožci mají bizarní vzhled měkkého pytle bez kostí. Když se ocitnou v ohrožení, vypouští páchnoucí inkoustovou kapalinu. Jejich původ sahá až do dob, kdy lidé ještě nebyli. Zažili pravěkou éru předtím, než se v oceánech objevily ryby. Těžko se tedy divit tomu, že nám připadají tak zvláštní a záhadní. Tvůrci dokumentárního filmu V říši obřích hlavonožců vyrazili k ostrovu Socorro v Kalifornském zálivu, aby se tam pokusili vypátrat legendární obří Humboldtovu chobotnici a natočili její noční hon za kořistí. Přitom se setkali s rejnoky, žraloky spanilými, lachtany i delfíny. A před očekávaným rande s obří chobotnicí se jim dokonce podařilo natočit rafinované techniky lovu mečouna nebo islandského sokola.


4. 9., 22.00 hod. – UFO: Ztracené důkazy (Oblast 52)

Mrazivá svědectví bývalých i současných vládních představitelů, pilotů, astronautů a astrofyziků odhalují nové důkazy o kontaktu s UFO, ke kterým došlo na různých místech od hlubokého vesmíru až po hloubky našich oceánů. Fascinující a tajuplný dokumentární seriál UFO: Ztracené důkazy odhaluje pravdu o skutečně zneklidňující myšlence, že ke kontaktům člověka s UFO dochází častěji a pravidelněji, než jsme si vůbec dokázali představit. Proč jsou tady? O co jim jde?


5. 9., 20.00 hod. – Velcí masožraví netopýři

Kameraman a badatel Anand Varma, který pracuje pro National Geographic, spojil síly se světoznámým ekologem dr. Rodrigem Medellinem, aby společně našli dva vzácné druhy velkých masožravých netopýrů Vampyrum spectrum a Chrotopterus auritus. Jak se jim bude dařit v srdci starověké mayské říše v jižním Mexiku?


5. 9., 23.00 hod. – Poklady Británie: Odhalená bojiště (Bitva u Waterloo a poklad z Lenborough)

Doktorka Alice Robertsová představuje důležitá odhalení, ke kterým došlo během několika let archeologických výzkumů britských dějin. Navštěvuje „místa činu“ a sleduje, jak jí dějiny ožívají přímo před očima. V Belgii se vrhne na vykopávky na bývalém bojišti u Waterloo, aby zjistila, jak se armádě vévody z Wellingtonu podařilo proti vší pravděpodobnosti porazit mnohem početnější Napoleonovy oddíly. Je u toho, když dělníci během stavby nové železniční trati narazí na hrůzný objev, který odhaluje brutalitu římské nadvlády v Británii. Nechybí ani u prohledávání vraku lodi Královského námořnictva ze 17. století, jež se kvůli tajuplné explozi potopila na dno Temže. Nebo když hledači pokladů narazí v Lenborough na vikingskou truhlu v hodnotě jednoho milionu liber.


6. 9., 23.00 hod. – Záhadný svět matematiky (Božská čísla)

Doktorka Hannah Fryová se vrací s dalším fascinujícím seriálem, ve kterém tentokrát podniká výpravu napříč evolucí záhadného světa matematiky. Podívejte se, jak se matematika vyvíjela od svých filozofických počátků až ke statutu univerzálního jazyka a základnímu stavebnímu kameni všech věd. Seznámíme se s velkými mysliteli, jejichž přelomové objevy změnily jazyk matematiky i způsob, jakým člověk pohlíží na svět. Cestou z minulosti vstříc budoucnosti zjistíme, že tento jazyk není ani zdaleka dokončený a hledáme odpovědi na jedny z největších vědeckých otázek: odkud se vzala matematika – byla vymyšlena, nebo spíš objevena?


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 30. 8. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.08.2020 • Karel Hanika v barvách týmu Yart na 24 hodin Le Mans
28.08.2020 • Tour de France 2020: Na startu Hirt, Kreuziger, Štybar a Sagan
27.08.2020 • Deset let přímých přenosů Tour de France v České televizi: nový ročník startuje již tuto sobotu
25.08.2020 • Sledujte živě tenis ATP Cincinnati 2020 na Telly
24.08.2020 • Vysílání Eurosportu z ME v silniční cyklistice - v Bretani se dnes představí i čeští reprezentanti
23.08.2020 • Prima ZOOM vás vždy něčím překvapí

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist