Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 03:06:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Platformu UPC Direct zřejmě čeká na podzim stěhování

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 18.06.2008


Abonenty satelitní placené televize UPC Direct v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a v Rumunsku čeká na podzim s velkou pravděpodobností přetáčení parabol. Podle informací, které má server satCentrum potvrzené z několika zdrojů, končí na podzim smlouva o pronájmu pěti transponderů, které tato placená televize pro DTH příjem obsazuje na satelitech Astra 1KR a Astra 1G, umístěných na orbitální pozici 19,2 stupňů východně.

Vzhledem k tomu, že na stávající pozici je velký nedostatek transponderové kapacity, zapříčiněný jednak velkou poptávkou, dále přechodem francouzské platformy TPS z Hot Birdu a v neposlední řadě i blokací čtyř desítek (!) transponderů analogovým vysíláním, převážně pro německého zákazníka, vyvíjí společnost SES Astra velké úsilí na vlastníka - Liberty Global, Inc., aby přešel na sousední pozici 23,5 stupňů východně.

Zde jsou k dispozici volné transpondery na Astře 1E, a navíc bude flotila posílena v příštím roce o Astru 3B, která zaparkuje právě na této pozici. Také jsou zde už čtyři transpondery s digitálními pakety českých a slovenských rádií. A bylo by možné tedy využít distribuční signál všech veřejnoprávních a řady soukromých stanic i pro abonenty platformy UPC Direct a „svou“ transponderovou kapacitu využít pro nabídku tematických kanálů, které na pozici 23,5 ve stávajících paketech chybí. A ty pak případně nabídnout i abonentům dalších platforem.

Ovšem ve hře není jen tato jedna pozice, svou kapacitu nabízí i provider Telenor, který má na orbitální pozici jednoho stupně západně k dispozici nový satelit Thor 5. Tato orbitální pozice je tentokráte atraktivní nejen pro českého a slovenského diváka, ale také pro maďarské a rumunské abonenty, protože zde na sousedním satelitu Intelsat 10-02 má společnost RCS pronajaté transpondery pro platformu DIGI TV. Přestože se jedná o přímého (a v počtu abonentů dá se říci i výrazně úspěšnějšího) konkurenta, i zde by jistě bylo místo pro spolupráci se společným sdílením některých programů a rozšířením tak nabídky pro obě platformy. Telenor je také levnější, jak Astra či Eutelsat.

Samozřejmě jsou zde i další možnosti, kam platformu UPC Direct přestěhovat, ve hře jsou například satelity společnosti Eutelsat na pozicích 16 či 9 stupňů východně (Eutelsat W2 a Eurobird 9). O Hotbirdech na hlavní pozice 13 stupňů východně se asi nebude uvažovat, trpí stejným nedostatkem kapacity a navíc zde došlo k výraznému zdražení ceny za pronájem.

Anebo se podaří domluvit to, že se UPC Direct z Astry 1 nakonec nepřestěhuje. V tomto případě ale hrozí, pokud by nebylo umožněno přikoupení dalšího transponderu, zakonzervování ne zrovna dobrého stavu zaplnění stávajících transponderů bez možnosti rozšíření nabídky o nové stanice. To jak jsou „přeplněné“ současné transpondery a snižuje se tím datový tok a tedy výsledná obrazová kvalita je vidět z následujícího přehledu:

UPC Direct dnes používá pro svou DTH platformu pět transponderů:

Astra 1KR, tp. 63, frq. 10,921 H, SR 22000, FEC 5/6 – 13 programů
Astra 1KR, tp. 31, frq. 11,671 H, SR 22000, FEC 5/6 – 12 programů + 3 rádia
Astra 1G, tp. 79, frq. 11,992 H, SR 27500, FEC 3/4 – 14 programů
Astra 1G, tp. 95, frq. 12,304 H, SR 27500, FEC 3/4 – 11 programů + EPG a hry
Astra 1G, tp. 99, frq. 12,382 H, SR 27500, FEC 3/4 – 13 programů


Dále přebírá hudební stanice MTV a VH1 ze dvou transponderů Viacom a MTV Networks:

Astra 1G, tp. 66, frq. 11,739 V, SR 27500, FEC 3/4
Astra 1G, tp. 78, frq. 11,973 V, SR 27500, FEC 3/4


Sportovní program Eurosport přebírá z platformy Canal Digitaal Satelliet:

Astra 1H, tp. 97, frq. 12,344 H, SR 27500, FEC 3/4


a sportovní kanál NASN Europe zase z platformy ORF Digital:

Astra 1H, tp. 115, frq. 12,663 H, SR 22000, FEC 5/6


Jak se vše nakonec rozhodne, si ale musíme ještě nějakou dobu počkat. Podle vyjádření tiskového mluvčího společnosti UPC ČR, a.s. Františka Maliny se tento problém neřeší v Praze, Bratislavě, Budapešti či Bukurešti, ale ani v Amsterodamu, ale v Denveru. Společnosti UPC Česká republika, a.s., UPC Broadband Slovakia, s.r.o., UPC Magyarország Kft. a S.C. UPC Romania S.R.L. jsou totiž dceřinými společnostmi Liberty Global, Inc., divize UPC Broadband. Liberty Global dnes poskytuje služby přibližně 16 milionům zákazníků v 17 zemích v Evropě, Japonsku, Chile a Austrálii. Aktivity Liberty Global také zahrnují významné mediální a programové činnosti, jako je např. chellomedia v Evropě.

Záleží tedy na ní, jaké strategické řešení na minimálně dalších 10 let vybere.

Doufejme, že takové, které umožní zlepšení kvality (snížením počtu programů na transponderech) a další perspektivu růstu. Pro čtyřista tisích abonentů UPC Direct ve čtyřech zemích pak možná nastane „horký“ podzim, ale s pomocí stávajících proškolených montážníků by nemuselo jít o velký problém.

Podle názoru ředitele Óčka Jiřího Balvína a ředitele televize Z1 Martina Mrnky v odpovědi na dotaz satCentrum na brněnské tiskové konferenci je pozice 23,5 stupňů velmi vhodná, hudební stanice Óčko má s přesunem vlastní zkušenosti. Podle Balvína se pozice 19,2 stupňů východně na satelitu Astra 1 vyhrazuje převážně pro západoevropský trh, naproti tomu se s pozicí 23,5 stupňů východně počítá pro vysílání všech nejvýznamnějších stanic ve střední Evropě. Pokud by sem přešlo UPC Direct, Óčko by se opět objevilo na předvolbách abonentských receiverů, a nechyběla by tam ani zpravodajsko-publicistická televize Z1.

Přitom ani po přechodu na tuto novou pozici by abonenti nemuseli přijít o své oblíbené hudební či sportovní programy, případně volně šířené (FTA) televize a rádia na Astře 1. Řešením je multifeed – společný příjem na dvou orbitálních pozicích. S ním už má dobré zkušenosti i holandský provider Canal Digitaal Satelliet, který také postupně přechází na tuto pozici.

Souběžné vysílání z obou u nás nejpopulárnějších sousedních pozic (pokud by se samozřejmě tato varianta realizovala) by dokonce mohlo přivést k UPC Direct i další zájemce o pestrou programovou nabídku. Nové abonentské receivery už podporují DiSEqC přepínače a na trhu jsou k dispozici LNB monobloky 4,3° vhodné i pro stávající ofsetové paraboly o velikosti 60 cm. Společnost UPC též uvažovala o zařazení stanic, vysílaných v HD kvalitě, na Astře 1 ale pro ně nebylo místo. Přitom už má nový PVR HD receiver s harddiskem, který nedávno rozšířil nabídku pronajímaných abonentských přijímačů.

Závěrem ještě jednou zopakuji názor, že ať už se UPC Direct přestěhuje kamkoliv, mělo by to být vždy s ohledem na perspektivu rozšíření transponderové kapacity a zlepšení poskytované kvality obrazu i zvuku.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 18. 6. 2008, 05:30 hod.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 22   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.06.2008 • Signál digitální televize Z1 byl na hodinu přerušen
09.06.2008 • Představujeme: The History Channel [ 10 ]
09.06.2008 • HBO začalo vysílat ve formátu 16/9, HBO 2 bez maďarských titulků [ 7 ]
06.06.2008 • Nové EuroNews [ 1 ]
05.06.2008 • Finálová série NBA na Galaxii sport
04.06.2008 • EURO 2008 na Eurosportu [ 8 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  upc 

18.06.2008 07:05 • neregistrovaný
ještě je volná pozice 37,5W* tam by to velmi slušelo a byla by i kvalita obrazu
 
 
  Pokud se už musí UPC přesunout, tak osobně bych 

18.06.2008 06:36 • neregistrovaný
Pokud se už musí UPC přesunout, tak osobně bych byl nejradši, kdyby přešlo na pozici 23,5.
 
 
Celkový počet komentářů: 22 / zobrazují se: 21 ... 22

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist