Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 14:18:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Vojevůdce Attila, jeho jméno rezonuje dodnes, přesto je zahalen tajemstvím

  Autor: CHILLICOM/Viasat History , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 12.09.2020


Attila, Bič Boží. Vojevůdce a vládce Hunů, tajemného národa, o kterém toho v dnešní době příliš nevíme a musíme se tak spoléhat spíše na historické střípky a spekulace. Tajemství Hunů se nyní pokouší alespoň trochu poodhalit nový francouzský dvoudílný dokumentární seriál, který má premiéru 14. září ve 22:00 hod. na kanálu Viasat History.


Říkalo se, že kudy Attila projel na koni, tam roky tráva nerostla. Přesto jsme až donedávna znali jen jeho jméno. Kdo byli Hunové, kterým vládl – odkud přišli a kam zmizeli? To nám může pomoci rozkrýt relativně nedávný archeologický objev z naleziště Altynkazgan skrytého hluboko ve stepích Kazachstánu, kde operují odborníci z Ruska.

Ti zde už od roku 2014 postupně odkrývají hunské poklady, jež by nám mohly dát vodítka ohledně původu jednoho z nejvíce fascinujících národů starověku, u nějž je nám záhadou dokonce i jeho jazyk. Zajímavé je, že „Altynkazgan“ v kazaštině znamená „místo, kde je pohřbeno zlato“. A navzdory všem předpokladům se zde skutečně našla spousta historických cenností spojených s Huny. Možná, že i kazašský název naleziště je jedním z pojítek se starověkým světem střední Asie.

Prakticky vše, co víme o Attilovi, pochází z římských kronik jeho doby. Zkazky o obávaném válečníkovi se totiž dostaly i do centra tehdy nejmocnější říše.

Attila se narodil roku 395 n.l. někde ve střední Asii náčelníkovi Mundžukovi a zemřel o 58 let později, což znamená, že se na svou dobu dožil relativně vysokého věku. Zajímavé je, že místo jeho smrti známo není. Sice se občas uvádí všeobecně „Maďarsko“, ale na druhou stranu je klidně možné, že to bylo i u nás. Záhadolog Arnošt Vašíček dokonce tvrdí, že podle všech dostupných indicií je Attila u nás i pohřben, a to konkrétně někde u Frýdku-Místku.

Osud Hunů po Attilově smrti přitom není znám a po dvaceti letech se zbylí členové národa rozplynuli kdesi v Evropě. Je tak klidně možné, že některým z nás kolují v krvi jejich geny.

Ještě předtím, než zemřel, se však vojevůdce pokusil dobýt Řím a nepovedlo se mu to jen kvůli tomu, že jeho vojáky zasáhla neznámá infekce. Proto odtáhli na sever, kde si Attila vzal svou již 17. manželku, údajně Germánku jménem Ildikó, které je mimochodem v Maďarsku dodnes oblíbené (ostatně stejně jako Attila).

Po svatební noci byl ovšem král Attila nalezen mrtev, a jeho smrt je dodnes stejnou záhadou jako jeho život. Někteří historici tvrdí, že ho zabila Ildikó, jiní mají prozaičtější vysvětlení, a sice že se udusil po masivním krvácení z nosu.

Attila a Hunové lákají historiky, archeology i milovníky záhad také v dnešní době – na jejich nejnovější závěry se můžete podívat ve zmíněném dokumentárním seriálu Ve stopách Attily, krále Hunů, jenž má premiéru 14. září ve 22:00 hod. na kanálu Viasat History.

Trailer: https://youtu.be/Uk1IP7TB_Nc


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 10. 9. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.09.2020 • Epic Drama: Slečna Scarletová, detektiv v sukních vyřeší každý případ
13.09.2020 • Věděli jste, že… Prima ZOOM
11.09.2020 • Nová sezona anglické Premier League a španělské LaLigy začíná o víkendu
11.09.2020 • Viasat Nature: Nespoutaný Nil spoluvytváří krajinu plnou kontrastů
09.09.2020 • Nový seriál VLAST bude mít premiéru na HBO a HBO GO v neděli 27. září
08.09.2020 • Nejsledovanější zámořská soutěž se stěhuje na Premier Sport - čeští i slovenští diváci se mohou těšit na slavnou NFL

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist