Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 23:29:57   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Týden nabitý dokumentárním dobrodružstvím

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 11.10.2020


Tak široký výběr zajímavostí najdete jen na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: podíváme se jaké to je Na střechách měst I; budeme pokračovat oblíbenými českými seriály – Utajené příběhy českých dějin III a Tatra kolem světa 2; čekají vás portréty zajímavých osobností – Nikita Chruščov: Rudý car nebo Jedinečný Napoleon; odstartujeme druhou řadu záhadologického seriálu UFO: Ztracené důkazy II a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

12. 10., 20.00 hod. – Na střechách měst I (Paříž)

Jak vypadá život na střeše města? Tento cestopisný seriál zdolává výšky, zkoumá bytové domy, mrakodrapy i památníky a odhaluje svět plný nepoznaných krás – přímo na našich střechách. Tak jako se střídá den s nocí, mění se také populace na nejvyšších místech měst. Někteří lidé tady pracují. Jiní tady žijí. A další tady relaxují. Na střechách měst je neustále živo. Přesvědčte se sami v New Yorku, Paříži, Buenos Aires, Barceloně a Tokiu.


13. 10., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin III (Příběh o Bruncvíkovi – ohlas artušovských legend v Čechách)

Film se dotýká keltských kořenů některých českých tradic a mýtů, mapuje příběh o rytíři se lvem, pověsti o blanických rytířích a legendu o zázračném meči a jejich souvislost se středověkou artušovskou literaturou i jejich mravní poselství. V úvodu se seznámíme s legendární postavou rytíře Bruncvíka, hrdiny erbovní pověsti českých králů, a s tradicí o zázračném „Bruncvíkově meči“, který má podle dávných proroctví sehrát zásadní roli v dobách, „až bude národu nejhůře“ a z hory Blaník vyjede očekávané vojsko. V základech české kultury najdeme vlivy slovanské, germánské i keltské. Keltský kmen Bójů je nejstarším známým národem obývajícím naše území. Památkou na něj jsou některé naše dodnes používané geografické názvy řek a vrchů, např. Jizera je původně keltská Izer, Ohře je z keltského Agara i název památné hory Říp je keltského původu. A právě keltský vliv je zřetelný i ve zmíněných tradicích, zejména v pověsti o spícím vojsku v hoře Blaník (sám název hory Blaniak je keltského původu). Keltský základ pověsti o rytířích v hoře známe i ze zpracování J. R. Tolkiena o Bitvě pěti armád z trilogie Pán prstenu. Tento základ ale v české slovesnosti splynul se zprávami o zázračné pomoci svatého Václava českým vojskům v bitvách u Chlumce roku 1126 a u Kressenbrunnu roku 1268. Po zmíněné bitvě u Chlumce nechal vítězný kníže Soběslav dokonce razit minci s obrazem „svatého vojska“, což je nejstarší výtvarné zpodobnění představy o blanických rytířích vůbec.


13. 10., 20.30 hod. – Nikita Chruščov: Rudý car

Přestože byl mnoho let zapáleným stalinistou, stal se Chruščov člověkem, který ukončil hrůzovládu svého předchůdce. Toužil po mírumilovném posílení stávajících politických systémů světového řádu, ale během kubánské raketové krize přivedl svět na pokraj nukleární války. Nechal postavit Berlínskou zeď. Byl reformátorem, který se nechal porazit nejen vlastním politickým systémem, ale i sebou samotným. Co zbylo po botě, kterou tloukl na stůl během generálního shromáždění Společenství národů? Stalinův teror, druhá světová válka, destalinizace i nejvážnější krize studené války jsou úzce spojené s osobností Nikity Chruščova. Tento historický film zachycuje výpovědi členů Chruščovovy nejužší rodiny i renomovaných historiků a přináší příběhy z nejvyšších kruhů moci. Nenechte si ujít jedinečný biografický portrét jedné z nejvýznamnějších osobností 20. století, jež ožívá ve stínech událostí, ve kterých sehrála hlavní roli.


14. 10., 21.00 hod. – Příběhy z podzemí

Existuje mnoho zvířat, která jsou na naší zahradě jako doma. Některá z nich máme hodně rádi, o jiných si myslíme, že by měla zmizet, co nejrychleji to půjde, například krtek. Proslulé krtince, které jsou vstupem do suterénního bytu, komplet vybaveného ložnicí, spižírnou a zdánlivě nekonečně dlouhými chodbami, se k velké nelibosti zahrádkářů rychle stávají dominantou pečlivě opečovávaného trávníku. A právě tento, zřejmě nejméně oblíbený zvířecí obyvatel zahrady, se stal hlavním hrdinou přírodovědného filmu Příběhy z podzemí. Díky působivým nad- i podzemním záběrům si prohlédneme zvíře, o kterém si každý z nás myslí, že ho dobře zná, ale které jen málokdo z nás skutečně někdy viděl.


15. 10., 21.00 hod. – Hitlerův poslední rok (1. část)

Svrhnout nacistický režim trvalo 353 dní – od Dne D a vylodění v Normandii 6. června 1944, až po kapitulaci třetí říše. Prvotřídní film Hitlerův poslední rok se vrací k jedenácti měsícům, které předcházely Hitlerově porážce, a odhaluje celé, dosud převážně neznámé kapitoly z druhé světové války. Těchto jedenáct měsíců se prokázalo být nejkrvavějšími ze všech. Bylo to období poznamenané nemilosrdnými boji a odpornými válečnými zločiny. Jedenáct dlouhých měsíců, které prověřily odhodlání spojeneckých a sovětských vůdců i nezlomnost tvrdohlavé víry nacistů. Jedenáct nadějných měsíců, která otřásly životy obyčejných lidí a odsoudily tisíce civilistů do exilu nebo k deportaci. Jedenáct měsíců, jejichž výsledek zůstával nejistý až do úplného konce. Kolik z nás ví, že hlavním cílem anglo-americké strategie bylo ovládnout industriální srdce Německa? Kolik se ví o strašné, srovnatelně krvavé válce vybojované na východě? A kolik o spojeneckých vojenských operacích, které se také nedokázaly vyhnout chybám a které musely na všech místech Evropy čelit zuřivému odporu Wehrmachtu? Hitlerův poslední rok vychází z remasterovaných a kolorovaných archivních záběrů a vtáhne nás do ožehavé reality těchto jedenácti rozhodujících apokalyptických měsíců. Nenechte si ujít dosud neznámé záběry z amerických, ruských a německých archivů, pečlivě zkompilované dohromady, ani vzácný pohled do zákulisí tehdejšího každodenního života. Sledujte velkolepé bitvy a vraťte se k posledním událostem hrůzyplné války.


15. 10., 22.00 hod. a 22.30 hod. – Kouzlo finské divočiny (Národní parky Laponska; Rusko-finské pomezí)

Seriál Kouzlo finské divočiny zachycuje nedotčenou krásu skandinávské divočiny, která je plná nehmotného přírodního bohatství, jako jsou ticho a klid, tma a nedotčená krajina. Seriál vypráví příběh o našem stále křehčím vztahu s přírodou i nejniternější touhou žít s ní v souladu a harmonii. V Kouzlu finské divočiny mimo jiné zažijeme pátrání po přirozené léčebné moci národních parků Oulanka a Paanajärvi, které představují jedno z nejunikátnějších přírodních dědictví na obou stranách finsko-ruské hranice.


15. 10., 23.00 hod. – Africké šelmy (Hladová levhartice)

Navštivte údolí Luangwa v Zambii, kde se zrovna zrodili noví vůdcové smečky. Neohrožená tříletá samice leoparda si poprvé vybojovala vlastní území. A hned si ho musí bránit před nemilosrdnými rivaly. Jedno podivuhodné lvíče si mezitím našlo místo ve smečce a spřátelilo se s naivním kamarádem, který musí dokázat to samé. A na druhém konci údolí má mládě hyeny potíže udržet si výsostné postavení, které zdědilo po rodičích.


16. 10., 20.00 hod. – Predátoři oceánů (Kosatky)

Predátoři oceánů jsou přírodovědný seriál plný vzrušujících setkání s divokými dravci na vrcholu potravního řetězce. V mořích okolo Nového Zélandu žijí někteří z nejcharismatičtějších predátorů oceánů na světě. A nikdo je nezná lépe než moderátor a cenami ověnčený mořský kameraman Kina Scollay. Ten se vydává po stopě dravců všech druhů i velikostí, a přitom se setkává se žraloky, kosatkami, lachtany a delfíny. Připojte se ke zkušenému Kinovi a vydejte se do nejodlehlejších a nejméně civilizací poznamenaných míst světa. Skočte po hlavě přímo mezi Predátory oceánů.


16. 10., 22.00 hod. – UFO: Ztracené důkazy II (Technologie UFO)

Pokračování strhujícího seriálu přináší další mrazivé výpovědi současných i bývalých zaměstnanců americké vlády, pilotů, astronautů i astrofyziků, kteří odhalují nové důkazy o kontaktu s UFO. Zjistěte, jestli jsou nejnovější moderní vynálezy a pokroky vědy „pouhým“ výsledkem lidské práce nebo za nimi stojí ještě něco jiného. Odhalte, jak se o UFO zajímali američtí prezidenti od Roosevelta až po Kennedyho. Seznamte se s novými důkazy o možných únosech mimozemšťany, které se dávno staly celosvětovým fenoménem a mluví se o nich už od prvních pozorování neidentifikovatelných létajících objektů na obloze. Seriál UFO: Ztracené důkazy vás přesvědčí o tom, že existuje jistá znepokojivá možnost kontaktu lidstva s UFO, který je mnohem rozsáhlejší, než jsme si dokázali představit. Proč jsou tady? Co mají v plánu?


17. 10., 20.00 hod. – Tatra kolem světa 2 (3. díl)

Expedice Tatra kolem světa 2 (TKS2) navazuje na stejnojmennou výpravu z konce 80. let a letos vyrazila na svou tříletou cestu kolem světa. Plány se mění, a to zejména kvůli celosvětové pandemii spojené s covid-19. Expedici předčasně opustilo několik členů týmu. Zbylých šest dobrodruhů drží myšlenku výpravy a společně se vydávají poznávat jindy přeplněná turistická místa Turecka, jako je například oblast Kappadokie. Přestože jsou hranice zavřené a cestování je náročnější, k týmu se na několik dní přidává další cestovatelský blázen. „Pojeď v tom s námi!“


17. 10., 21.00 hod. – Aljaška: Rok v divočině (Zima)

Aljaška je hranicí Ameriky a jedním z posledních skutečně divokých regionů světa. Najdeme tady polovinu světových ledovců, nejvyšší americké pohoří i polární čepičky, které sahají až k severnímu pólu. Je to bohatý a pestrý, ale také nebezpečný svět. Čtyřdílná přírodovědná mini série zachycuje čtvero ročních období v životě medvědů grizzly, orlů bělohlavých, bobrů a lišek polárních. Pokud chtějí tato zvířata přežít na mrazivém severu, každé z nich musí být odolné a přizpůsobivé. Jejich životy z bezprostřední blízkosti zachytil malý, ale šikovný tým kameramanů. Díky nejmodernější technice nahlédneme přímo do jinak zapovězených nor i hnízd. Drony, jeřáby a časoměrná videa umožnily kamerám přiblížit veškerá úskalí sezónních změn a odhalit překrásnou místní krajinu. Vydejme se společně na Aljašku a prožijme rok v divočině.


17. 10., 22.00 hod. – Jedinečný Napoleon

U příležitosti výročí bitvy u Waterloo se sešlo více než 6000 nadšenců, aby zrekonstruovali průběh tohoto slavného vojenského střetu. Jsou mezi nimi muži i ženy, mají na sobě historicky přesné kostýmy, a někteří jsou dokonce převlečení za skutečné historické osobnosti. Proti sobě stojí „obyčejní pěšáci“, „důstojníci“ i „slavný maršál Ney“, který naneštěstí není tak zdatný jezdec jako ve skutečnosti. Ale opravdová bitva se odehrává někde úplně jinde – mezi Američanem Markem Schneiderem a Francouzem Frankem Samsonem. První je považován za nejlepšího Napoleona v oboru. Druhý je vynikajícím výrobcem uniforem. Ti dva spolu soupeří o to, kdo se na den stane císařem. Napoleon byl jen jeden. Takže Napoleonem může být také jen jeden. Vše mají na povel Belgičané. Vojáci začínají být neklidní. Ve vzduchu visí otázka nevyřešeného rozsudku o uvěznění, ale i nezaplaceného parkování, ke kterému má co říct „císařovna Joséphine“. Kdo jako první narazí u Waterloo? To se teprve ukáže v celovečerním snímku Jedinečný Napoleon.


18. 10., 23.00 hod. – Řád a chaos (Příběh energie)

Nezastavitelný profesor Jim Al-Khalili odhaluje, jak se lidstvu podařilo objevit pravidla vesmíru a ovládnout dva nejdůležitější pojmy moderní doby – energii a informace. Energie je životně důležitá, ale co to přesně je? Ve snaze odpovědět na tuto otázku se Jim zabývá zvláštními fyzikálními zákony, které spojují dohromady stroje, člověka i hvězdy. Přitom zjišťuje, že energie nezbytná pro naši každodenní existenci nám pomáhá uchopit podstatu celého vesmíru. V pokračování filmu Řád a chaos se Jim zaměřuje na to, jak se lidstvu daří využívat moc symbolů – ať už pomocí první abecedy, elektrického telegrafu nebo posledních výstřelků techniky dnešní moderní doby. Navíc se dozvídá, že síla informace nespočívá jenom v lidské komunikaci, ale je neoddělitelnou součástí samotné reality.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články a ještě něco navíc.


Premiérové bloky: 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestovatelé a dobrodruzi Tajemství Země a vesmíru
Úterý Po stopách historie Zvířata a my
Středa Fascinující příroda Drsný svět
Čtvrtek Zaostřeno na války Volání divočiny
Pátek Úžasné oceány Záhady a konspirace
Sobota Úchvatná říše zvířat Příběhy civilizací
Neděle Život naostro Zázraky vědy a techniky


Celý týden:

0:00 Historie a poznání
02.00 Příroda a dobrodružství
04:00 Historie a poznání
06:00 Příroda a dobrodružství
08:00 Historie a poznání
10:00 Příroda a dobrodružství
12:00 Historie a poznání
14:00 Příroda a dobrodružství
16:00 Historie a poznání
18:00 Příroda a dobrodružství


S využitím zdroje: Mgr. Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 11. 10. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.10.2020 • Čtyři roční období pod pokličkou
10.10.2020 • Finálový víkend Roland-Garros a Giro d‘Italia na Eurosportu
05.10.2020 • Mimořádný a napínavý akční seriál Zasvěcený – to nejlepší z Turecka na FilmBoxu
04.10.2020 • Vydejte se po stopách tajemství na Prima ZOOM
03.10.2020 • Giro d´Italia poprvé s Petrem Saganem
28.09.2020 • Poutavá podívaná na Prima ZOOM ve 40. týdnu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist