Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 16:20:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Různorodé osobnosti na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 12.10.2020


Prima ZOOM vám přináší portréty dvou významných mužů, kteří přes svou rozdílnost ovlivnili dějiny nejen Evropy, ale celého světa a poznamenali vývoj 19. a 20. století. Prima ZOOM je studnice poznání i zábavy postavená na skutečných příbězích.


Prima ZOOM vám umožní nahlédnout do života světových osobností:

13. 10., 20.30 hod. Nikita Chruščov: Rudý car
17. 10., 22.30 hod. Jedinečný Napoleon


Nikita Chruščov: Rudý car (repríza v pátek 16. 10. ve 14.25)

Nikita Sergejevič Chruščov zastával v letech 1953 až 1964 nejvyšší funkci prvního tajemníka ústředního výboru Komunistické strany Sovětského svazu (ÚV KSSS) a v letech 1958 až 1964 post předsedy rady ministrů (premiéra) Sovětského svazu (SSSR). Jeho vláda přinesla částečnou destalinizaci SSSR, podporu počátků sovětského kosmického programu a řadu relativně liberálních reforem v oblasti domácí politiky. Svými spolupracovníky byl odstaven od moci v roce 1964, kdy jej jako prvního tajemníka ÚV KSSS nahradil Leonid Brežněv.

Narodil se 15. dubna 1894 ve vesnici Kalinovka, asi 11 km od ukrajinských hranic. V mládí pracoval jako kovodělník a během ruské občanské války působil jako politický komisař v armádě bolševiků. Postupně stoupal v sovětské hierarchii. Podporoval Stalinovy čistky a schválil zatčení tisíců lidí. V roce 1939 jej Stalin poslal vládnout na Ukrajinu, kde pokračoval v čistkách. Během druhé světové války byl vysoce postaveným politrukem (politickým komisařem) a působil jako prostředník mezi Stalinem a jeho generály. Byl přítomen v těžkých bojích při obraně Stalingradu, na což byl pak po celý život hrdý. Po válce se vrátil na Ukrajinu, později pak zpět do Moskvy jako jeden ze Stalinových blízkých poradců.

Zapojil se účinně do boje o moc, který vypukl po Stalinově smrti v roce 1953, a ještě téhož roku se stal jeho nástupcem. I přes svou někdejší blízkou spolupráci se Stalinem pronesl 25. února 1956 na XX. sjezdu KSSS na uzavřeném jednání projev Kult osobnosti a jeho důsledky, v němž poodhalil a odsoudil diktátorské praktiky svého předchůdce. Jeho vlastní domácí politika, jejímž cílem bylo zlepšení životů obyčejných občanů, byla často neefektivní, a to zejména v oblasti zemědělství. Spoléhal se na raketovou obranu a nařídil velké snížení rozpočtu konvenčních sil armády. Navzdory těmto škrtům je Chruščovova vláda považována za jedno z nejnapjatějších období studené války, které vyvrcholilo karibskou krizí.

Chruščov byl třikrát ženatý a měl pět dětí. Z prvního manželství měl dvě děti. Jeho první žena zemřela na tyfus při hladomoru v roce 1919, zatímco byl Chruščov v armádě. Syn Leonid sloužil v letectvu a v roce 1943 zahynul v boji. Z třetího manželství se svou ukrajinskou manželkou Ninou, se kterou se seznámil v roce 1922 v Doněcku, měl tři děti. Syn Sergej v roce 1991 emigroval do Spojených států a přednášel politologii na Brownově univerzitě. Po svém odstavení od moci byl Chruščov penzionován a žil převážně na svém venkovském sídle poblíž Moskvy. Zemřel v roce 1971 v Moskvě na srdeční selhání.


Jedinečný Napoleon (opakování úterý 20. 10. od 13.55)

V belgickém Waterloo se v roce 2015 uskutečnila velkolepá rekonstrukce poslední velké bitvy císaře Napoleona. Tato rekonstrukce byla velmi významná, jednalo se totiž o dvousté výročí bitvy. Na ni se připravili jak nadšenci, kteří představují obyčejné, řadové vojáky, tak i dva ze současných nejznámějších představitelů Napoleona Bonaparta, Američan Mark Schneider a Francouz Frank Samson. Tito dva muži pro svou životní roli doslova žijí a také mezi nimi panuje značná rivalita.

Oba se v roli Napoleona už několikrát objevili, a právě pro Marka Schneidera je postava Napoleona celoživotní láskou, doslova se do ní zamiloval. Frank postavu Napoleona pojímá poněkud jinak, snaží se dávat pozor na detaily vystupování postav, které představuje, a také si zakládá na perfektně zvládnutých kostýmech. Do svých postav však nemá potřebu vkládat celou svou osobnost. Toho si někteří jiní nadšenci už všimli, a tak je mezi lidmi pohybujícími se okolo rekonstrukcí Napoleonových bitev více oblíbený Mark. Skupina mužů, která představuje řadové vojáky, se vypravila po stopách Napoleonova návratu z exilu na Elbě. Hory přecházejí v historických kostýmech a snaží se větší část cesty skutečně absolvovat pěšky. V té době se má také rozhodnout, který z obou Napoleonových představitelů bude tím, kdo velkého císaře při rekonstrukci zosobní. Jenže do výběru se vložil osud. V roce 2008 Mark Schneider srazil v opilosti autem člověka a dostal od soudu uložený trest strávit po dobu pěti let každý víkend ve vězení. Tato skutečnost, a také prestiž napoleonského výboru, donutí volitele vybrat za představitele císaře Franka Samsona. Sama rekonstrukce je pro francouzské nadšence velmi trýznivou záležitostí. Rádi by naoko v bitvě vyhráli, jenže historie scénář určila jinak. A tak, i když s těžkým srdcem, opět hrají prohrávající armádu. O několik měsíců později Mark Scheider představuje císaře Napoleona v Napoleonově muzeu v New Orleans ve Spojených státech. Nechte se přenést do této válečné vřavy v celovečerním snímku.

Napoleon I. Bonaparte (15. srpna 1769 Ajaccio – 5. května 1821 Svatá Helena) byl francouzský vojevůdce a státník, císař v letech 1804–1814 a poté sto dní na přelomu jara a léta 1815. Během Velké francouzské revoluce udělal závratnou kariéru: ve 24 letech byl generálem, krátce po třicítce prvním mužem ve státě a na vrcholu své moci ovládal většinu západní Evropy. Rychlý byl i jeho pád. Závěr života strávil ve vyhnanství. Napoleon bývá vzorem vojevůdcovských schopností a cílevědomosti, na druhou stranu však projevoval lhostejnost k lidem, v nichž viděl jen prostředky svých cílů. Dokázal národ vybičovat k nesmírnému úsilí, ovšem za cenu obrovských obětí na lidských životech. Jen francouzských občanů během napoleonských válek zahynulo více než milion.

Za svůj život Napoleon svedl okolo šedesáti bitev, tedy více než Alexandr Makedonský, Hannibal, Caesar a Alexandr Suvorov dohromady, a po téměř celé další století byla vojenská teorie i praxe posuzována podle jeho pravidel a přizpůsobována jeho pojetí válečnictví. Za Napoleonovy éry se Francie změnila ze stavovského feudálního státu v sociálně i občansky nově strukturovanou společnost a určovala politický trend ve značné části Evropy. Napoleon mimo jiné uskutečnil i obsáhlou reformu vnitřní správy země a v roce 1804 vydal nový občanský zákoník (Code civil), jenž se stal vzorem pro další evropské země a francouzské právo na něj dodnes navazuje.


Prima ZOOM přináší portréty osobností, které ovlivnily dějiny!


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.10.2020 • Show Jana Krause – 14. 10. 2020
13.10.2020 • Zlatá maska – přichází spojení všech masek
13.10.2020 • Nedeľné Televízne noviny zatiaľ najsledovanejším programom sezóny, šou 2 na 1 s ďalším rekordom
13.10.2020 • Děti zatočí s Hnusáky a zachrání svět - Déčko spouští celoroční soutěž Planeta je Prga
10.10.2020 • Seriálový hit Oteckovia si pripísal rekord sezóny, Horná Dolná víťazom štvrtkového večera
09.10.2020 • Extrémne premeny opäť prekonávali rekordy, Farma s doposiaľ najvyšším trhovým podielom

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist