Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 03:52:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Slovak Telekom štartuje prvú rozsiahlu prevádzku mobilnej 5G siete už dnes

  Autor: Slovak Telekom , e-mail: info@telekom.sk Přidané: 10.12.2020


Slovak Telekom štartuje prvú rozsiahlu prevádzku mobilnej 5G siete dnes, vo štvrtok 10. decembra 2020. Zákazníci budú môcť využiť prvé možnosti novej generácie sietí na rozličných zariadeniach.


 Prvá komerčná prevádzka 5G siete na 8 celých územiach Bratislavy
 Nová sieť rozšíri kapacitu v najvyťaženejších lokalitách Slovenska
 Technológia budúcnosti ukazuje prvé možnosti na 12 5G zariadeniach
 Telekom oznamuje prvú kampusovú 5G sieť pre CEIT v Žiline
 5G sieť = brána do Priemyslu 4.0 pre nové možnosti digitalizácie krajiny


V prvej fáze budú pokryté mnohé územia Bratislavy: Petržalka, Ružinov, Nové Mesto, Trnávka, Vajnory, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Devínska Nová Ves (vrátane areálu Volkswagen). V budúcnosti sa plánuje rozširovanie siete do ďalších lokalít. Rozsah 5G siete v tejto fáze je podobný ako pri štarte 4G siete v roku 2013.

Telekom štartuje komerčnú prevádzku vo väčšom rozsahu (nie iba pilotnú) ako prvý operátor, podobne ako v minulosti uvádzal technologické premiéry sietí 3G, HSDPA, HSPA+, 4G či 4G+.


Nová sieť ponúkne nové rýchlosti

5G sieť Telekomu funguje v NSA (non-standalone) móde na frekvencii 2100 MHz so šírkou pásma 15 MHz v kombinácii s dostupnými LTE pásmami v Bratislave. Táto kombinácia ponúka maximálnu teoretickú kapacitu 1 150 Mbps pre download a 131 Mbps pre upload. Reálne možno namerať rýchlosti na úrovni 300-600 Mbps pre download a 60-80 Mbps pre upload. Prenosová rýchlosť závisí od konfigurácie vysielača i podpory konkrétneho koncového zariadenia. Momentálne je už sieť plne dostupná pre zákazníkov, postupne v nej budú prebiehať ďalšie fázy optimalizácie a finalizácia jej parametrov, aj pre lepšie využitie jednotlivých smartfónov.


Čo potrebuje zákazník pre 5G?

- byť v pokrytí 5G
- zariadenie s podporou 5G
- kompatibilnú SIM kartu (netreba novú verziu, stačí mať 4G SIM kartu)

Zákazníci Telekomu môžu využívať 5G sieť od prvého dňa na paušáloch i predplatených kartách.


Na akom smartfóne už beží 5G?

Telekom odštartuje 5G sieť s podporou 12 zariadení. Už od prvého dňa bude k dispozícii pre nasledujúce smartfóny:

- Apple iPhone 12 mini
- Apple iPhone 12
- Apple iPhone 12 Pro
- Apple iPhone 12 Pro Max
- Huawei P40 Pro
- Huawei Mate 40 Pro
- OnePlus 8T
- Samsung Galaxy S20 Ultra 5G
- Samsung Galaxy Note 20 5G
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G
- Xiaomi Mi 10T Lite
- Xiaomi Mi 10T Pro

Modely Xiaomi Mi 10T Lite a Xiaomi Mi 10T Pro sú aktuálnej aj v akciovej ponuke Magenta 1 so zľavami.


Nová kapacita pre Slovensko

5G sieť funguje paralelne so 4G sieťou a zákazník sa môže rozhodnúť, v ktorej sieti bude datovať. Výhodou novej 5G siete bude väčšia kapacita, ktorú majú zákazníci k dispozícii a zároveň dôjde aj k čiastočnému odľahčeniu 4G siete v súčasnosti. 5G sieť má vyššiu stabilitu a dokáže obslúžiť väčšie množstvo používateľov kvalitným pripojením.

Aspekt novej dodatočnej kapacity môžu využiť domácnosti i firemní zákazníci v súčasnej fáze aktuálnej pandémie a zároveň vytvára možnosti aj do ďalších rokov, kedy sa očakáva ďalší rast dátovej prevádzky zákazníkov.

5G = technológia budúcnosti a brána do Priemyslu 4.0
5G sieť štartuje sčasti odlišne ako minulé generácie sietí. Na začiatku budú môcť zákazníci využiť vyššie rýchlosti i novú väčšiu kapacitu, zároveň aj lepšiu stabilitu siete a 5G obslúži viac zariadení súčasne.

Ďalšia kľúčová vlastnosť spočíva v nízkej latencii, t.j. menšej odozve pri posielaní dát. Tá je dôležitá najmä pre aplikáciu technológii budúcnosti v rôznych odvetviach: doprave, zdravotníctve či v priemyselných parkoch.

5G sieť otvoria postupne aj nové možnosti a funkcie, či už vo svete IoT (internet of things), pri autonómnych autách, v nasadzovaní smart cities alebo digitalizácii výroby, preto sa o nej hovorí aj ako o bráne do Priemyslu 4.0.


Prvá 5G kampusová sieť na Slovensku

Telekom dnes zároveň oznámil aj projekt vybudovania prvej 5G kampusovú siete na Slovensku pre firmu CEIT v Žiline. Toto partnerstvo prináša pre CEIT nové možnosti a slúži pre nasadzovanie rozličných príkladov pre využitie 5G.

Spomínané vlastnosti ako presnosť, efektívnosť, bezpečné prenosy veľkých objemov dát a okamžitá odozva dátového prenosu môžu byť využité práve v kampusovej sieti a nájsť patričné využitie pri tvorbe nových príkladov v praxi.

„Štartujeme prvú 5G sieť, ktorá je pre zákazníkov plne dostupná v mnohých častiach Bratislavy. Toto je naša úvodná fáza v budovaní 5G siete, na ktorú chceme nadviazať v budúcnosti viacerými aktivitami. 5G je technológia budúcnosti, ktorá prinesie našim zákazníkom vyššie rýchlosti, lepšiu odozvu a najmä oveľa väčšiu kapacitu, ktorú v súčasnosti potrebujú pri čoraz vyšších dátových nárokoch. Nová generácia sietí je zároveň veľký záväzok a prinesie nový technologický štandard nevyhnutný pre rozvoj gigabitovej spoločnosti, ktorá je jedným zo strategických pilierov našej spoločnosti. Našou ambíciou je pomáhať pri digitalizácii krajiny a posunúť ju vo viacerých oblastiach – pri pevných sieťach masívne investujeme do optickej siete, pri mobilných sa chceme zamerať práve na nasadzovanie 5G siete. Z pozície technologického lídra prinášame nielen 5G sieť pre množstvo zákazníkov v Bratislave, ale zároveň prísľub budovania prvej kampusovej siete pre CEIT v Žiline, ktorá môže priniesť množstvo nových príkladov využitia. Veríme, že 5G je brána do Priemyslu 4.0 a pri jej nasadzovaní posunieme ďalej aj viaceré odvetvia slovenského biznisu,“ uviedol Branimir Marič, riaditeľ technológií a IT spoločnosti Slovak Telekom.


O spoločnosti Slovak Telekom

Slovak Telekom je najväčší slovenský telekomunikačný operátor s dlhoročnými skúsenosťami a zodpovedným prístupom k podnikaniu. Pod značkou Telekom poskytuje široké portfólio služieb pevnej i mobilnej siete jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom. Každý rok investuje desiatky miliónov eur do budovania vlastnej pevnej i mobilnej infraštruktúry. Optickou sieťou pokrýva už 741 tisíc domácností a mobilné siete Telekomu získali za svoju kvalitu ocenenie Best in Test od spoločnosti umlaut (P3) sedemkrát za sebou v rokoch 2015 až 2019. Slovak Telekom je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Jej jediným akcionárom je spoločnosť Deutsche Telekom Europe B.V. s 100% podielom akcií.


Michal Korec, Hovorca, Slovak Telekom, 10. 12. 2020


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.12.2020 • Tisková zpráva z 20. zasedání RRTV, konaného dne 8. 12. 2020
03.12.2020 • Tlačová informácia zo zasadnutia RVR 2. 12. 2020
28.11.2020 • Tisková zpráva z 19. zasedání RRTV konaného dne 24. 11. 2020
25.11.2020 • Buďme si blízko… i na dálku: Česká televize pomůže před Vánoci seniorům i neúplným rodinám
24.11.2020 • Výzva Rady pro rozhlasové a televizní vysílání k informování médií o aktuální epidemii
24.11.2020 • Česká televize získala za vzdělávací projekty ocenění TOP odpovědná firma 2020

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist