Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 03:53:38   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Prima MAX uvede v premiéře japonské drama Fukušima

  Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 04.01.2021



Televize Prima MAX odvysílá v úterý 5. ledna ve 20.00 hod. japonský film Fukušima zachycující tragédii fukušimské jaderné elektrárny v březnu 2011, kdy byla poškozena těžkým zemětřesením a následnou tsunami.


Nejsilnější zemětřesení v dějinách Japonska udeřilo o síle devíti stupňů Richterovy stupnice 11. března 2011 ve 14.46 na severovýchodním pobřeží Japonska. Zemětřesení vyvolalo obrovskou vlnu tsunami, která zasáhla jadernou elektrárnu Fukušima Daiči. Toshio Izaki (Koichi Sato) pracuje v jaderné elektrárně jako šéf hlavní kontrolní místnosti a musí učinit obtížné rozhodnutí. Masao Yoshida (Ken Watanabe) je ředitelem elektrárny a riskuje vše s jediným cílem – zvládnout situaci nejlépe, jak může. Zatímco padesát zaměstnanců zůstává během havárie v elektrárně, aby bojovali s následky děsivé katastrofy, na pomoc jim přijíždí japonská i americká armáda.


Fukušima je prvním japonským snímkem popisujícím havárii, jež se do historie zapsala jako jeden z nejvážnějších incidentů na jaderných zařízeních. Fukušima přináší na obrazovky na Prima MAX strhující příběh o lidské odvaze a obětavosti podle skutečných událostí. Velkorozpočtová výprava i špičkoví japonští herci ve vás zanechají silný filmový zážitek.

Anglický název: Fukushima 50
Drama
Japonsko, 2020
Režie: Securó Wakamacu
Scénář: Jóiči Maekawa
Hrají: Ken Watanabe, Kóiči Sató, Hidetaka Jošioka, Naoto Ogata, Šóhei Hino, Micuru Hirata, Masato Hagiwara, Riho Jošioka


Film byl natočen podle knihy spisovatele Ryusha Kadota s názvem On the Brink: The Inside Story of Fukushima Daiichi (volně přeloženo: Na pokraji: Příběh Fukušima Daiči). Natáčení filmu začalo v listopadu 2018, postprodukční práce pak v květnu 2019. Film měl premiéru na Japonském filmovém festivalu v kanadském Torontu v roce 2020. V originále má snímek název Fukushima 50. Takto média incident pojmenovala na počest padesáti zaměstnanců, kteří v elektrárně bojovali s následky katastrofy.

V hlavních rolích se představí herec Ken Watanabe, kterého evropští diváci znají například z filmů Poslední samuraj, Batman začíná, Gejša, Počátek nebo v poslední době Godzilla či Pokémon: Detektiv Pikachu. V Japonsku je známý hlavně rolemi samurajů. Ken Watanabe dostal nabídku na roli ředitele jaderné elektrárny Fukušima během divadelního představení muzikálu Král a já v Londýně. Ken Watanabe o filmu: „Doufám, že podobně jako v případě Hirošimy bude vyprávění dramatu o tom, co se ve Fukušimě stalo a jací lidé tomu čelili, odkazem pro budoucí generace.“


Havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima I společnosti TEPCO v roce 2011 byla nejhorší jaderná havárie od Černobylu 1986. Katastrofa vznikla následkem zatopení elektrárny ničivou vlnou tsunami 11. března, způsobenou mimořádně silným zemětřesením v oblasti Tóhoku. Při havárii došlo s velkou pravděpodobností k závažnému poškození tří tlakových nádob reaktoru. Při obnažení paliva v reaktoru vznikal vodík, který byl následně příčinou tří mohutných explozí. Tyto exploze zásadně přispěly k úniku a rozptýlení štěpných produktů, které dočasně učinily okolí elektrárny neobyvatelným a také dočasně ekonomicky znehodnotily široké oblasti jinak velmi úrodné zemědělské půdy.

Přes 150 000 obyvatel muselo být evakuováno z potenciálně nebezpečného okolí elektrárny z důvodu šíření štěpných produktů, ale prozatím nebyly potvrzeny žádná úmrtí ani nemoci způsobené ozářením. Více než 1000 evakuovaných obyvatel zemřelo kvůli stresu způsobenému evakuací, ať již kvůli pokročilému věku nebo z důvodu chronických onemocnění.


Martin Šnýdr, PR Manager, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 4. 1. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.01.2021 • Reality show Milionář mezi námi pokračuje - v novém roce v novém čase…
06.01.2021 • Cyklus o době, kdy komunisté zakazovali Boha
05.01.2021 • Markíza má za sebou úspešný vstup do nového roka
05.01.2021 • Rok rekordů: Česká televize loni oslovila nejvíce diváků. Na historicky nejlepší výsledky dosáhla ČT24 i ČT art
04.01.2021 • Show Jana Krause – 6. 1. 2021
04.01.2021 • Helena Třeštíková se vrací k Sestřičkám - nové časosběry mapují posledních třicet let Karolíny a Ester

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist