Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 22:06:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

RTVS prinesie v premiére na televíznych obrazovkách dokument V sieti

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 09.03.2021


Dokumentárny film Víta Klusáka a Barbory Chalupovej V sieti sa venuje citlivej téme zneužívania detí na internete. Záujem verejnosti film vzbudil už počas nakrúcania a úspešné bolo aj jeho uvedenie do kín na jar minulého roka. Počas uplynulého víkendu získal prestížne ocenenie Český lev v kategórii Najlepší dokumentárny film a Cenu filmových fanúšikov.


RTVS uvedie dokument V sieti v premiére na televíznych obrazovkách v stredu 10. marca o 20.10 h na Dvojke. Následne o 21.50 h bude tejto tabuizovanej téme venovaná aj diskusia s publicistom a moderátorom Michalom Havranom.

Tri dospelé herečky (Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá) s detskými črtami dostávajú prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach za úlohu predstierať, že majú dvanásť rokov. Vo verných kópiách detských izieb, postavených vo filmových ateliéroch, četujú a skajpujú s mužmi všetkých vekových kategórií, ktorí ich na internete vyhľadali a oslovili. Veľká väčšina z mužov požaduje sex prostredníctvom videohovoru, okamžite po založení profilov muži reagujú, posielajú fotografie svojich prirodzení, odkazy na porno, alebo sa dievčatá pokúšajú vydierať. Dokument V sieti hovorí o strhujúcej dráme troch „dvanásťročných dievčat" od kastingu až po náročné osobné stretnutia, kedy sa s predátormi vidia tvárou v tvár pod dohľadom ochranky a šiestich skrytých kamier a mikrofónov.

Nakrúcanie filmu V sieti prebiehalo v Českej republike pod dohľadom riaditeľky českej Linky dôvery, psychologičky, sexuologičky, advokáta a kriminalistu so špecializáciou na kyberšikanu. Získané dáta filmári odovzdali polícii. Tri predstaviteľky dvanásťročných dievčat oslovilo za desať dní v ateliéri 2458 internetových predátorov.

„V sieti nie je len film, ktorý poukazuje na problém. Počas 100 minút máme možnosť prežiť na plátne s troma úžasnými herečkami to, čo prežíva množstvo detí vo svojich detských izbách, bez toho, aby sme o tom niečo tušili. Vďaka tomu máme možnosť ich viac pochopiť a ak ich pochopíme, budeme im snáď vedieť aj pomôcť," hovorí koproducent filmu Peter Kerekes.

Práve veta jedného z predátorov: „A čo mama, vie o tom?" poukazuje na jeden zo zásadných problémov. Výskumy varujú, že až šesťdesiat percent rodičov netuší, aké weby si ich deti prezerajú a čo na internete robia. Tento nezáujem spôsobuje, že keď sa dieťa stretne s kyberšikanovaním, sextingom alebo je dokonca na internete zneužité, na rodičov sa skôr neobráti. Väčšina z detí sa zverí vrstovníkovi alebo vôbec nikomu.

„Je dôležité, aby dieťa vedelo, že v osobe rodiča má maximálnu podporu, a že ju naozaj má. Že sa mu môže s čímkoľvek takým zveriť a nie to v sebe dusiť . Tiež je dôležité, aby mal rodič vedomie o tom, čo jeho dieťa na sociálnych sieťach robí. Nehovorím o prísnej kontrole, ale skôr o partnerstve. Zaujímať sa o to, čo dieťa na internete baví, čo sa mu páči, napríklad si i sám založiť na sociálnych sieťach účet. Veľmi dôležitá je komunikácia a dôvera. Deti, obzvlášť v tomto veku, majú milión otázok o svojom tele alebo sexualite. Je oveľa lepšie o týchto veciach hovoriť otvorene s niekým, koho dôverne poznajú, než aby to bolo tabu. To môže skončiť tým, že si s nimi o tom otvorene prehovorí až dáky predátor. Internet však nie je iba zlé miesto plné nástrah a pascí, iba je dôležité dodržiavať niekoľko zásad bezpečnosti," zdôrazňuje herečka Tereza Těžká.

RTVS, ako médium verejnej služby, má veľký záujem podieľať sa na osvete aj v rámci tak citlivých a tabuizovaných tém, akou je zneužívanie detí na internete. Aj preto sa stala koproducentom dokumentu V sieti, ktorý mali tvorcovia ambíciu pretaviť aj do osvetovej kampane na školách. Pri tejto príležitosti vznikla aj druhá verzia filmu určená pre projekciu v školách. Grooming, sexuálne zneužívanie a vykorisťovanie detí a mladých ľudí na internete je bohužiaľ v súčasnej dobe pomerne časté. Odpovede na otázky ako tomu predchádzať a čo robiť, ak sa v takej situácii ocitnete bude hľadať nadväzujúca diskusia po filme. Hosťami Michala Havrana budú koproducent filmu Peter Kerekeš, psychológ Marek Madro a právnik Róbert Dobrovodský, ktorý je, okrem iného, aj expertom na rodinné právo.

„Prial by som si, aby dokument V sieti rozpútal celospoločenskú diskusiu, ktorá by vyústila do pozitívnych nápadov, ako deti v online prostredí ochrániť nie iba pred zneužívaním, ale aj pred nimi samými. Nesmie sa totiž zabúdať, že sú to aj deti, ktoré idú často nebezpečným situáciám naproti. A súbežne by som si prial, aby film nepodnecoval pomstychtivé nálady a zákazy. Čo sa často u tém, pri ktorých zarežete do niečoho nekalého, deje. Pri ubližovaní je na mieste aj represia, ale väčšina energie by sa mala napnúť do prevencie," uzatvára režisér Vít Klusák.


Bratislava 8. marec 2021, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
10.03.2021 • Premiérový Pán profesor opäť exceloval a stal sa jasným víťazom pondelkového večera
09.03.2021 • Fenomenálna šou Tvoja tvár znie povedome sa vrátila ako jasný víťaz nedeľného večera
08.03.2021 • Lásku, Osudy, Vztahy a Emoce přináší svým divačkám Prima LOVE již deset let
08.03.2021 • Finále Českého lva patřilo Šarlatánovi, nejvíc lvů získala Krajina ve stínu
08.03.2021 • Prima MAX uvede premiéry oscarových filmů Muž v pozadí a Tvář vody!
06.03.2021 • Show Jana Krause – 10. 3. 2021

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist