Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 00:47:06   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dva týdny dokumentárního dobrodružství na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 14.03.2021


Vyberte si, co vás baví, a zapněte si nejoblíbenější dokumentární kanál. Dokumentární skvosty pro vás: velmi zajímavý bude Raketoplán: Triumf a pád; odstartujeme další sérii oblíbeného seriálu Mimo kontrolu III; představíme vám Amur: Asijská Amazonka; ukážeme, jak bojovaly Zámky proti nacistům a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

15. 3., 22.00 hod. – Raketoplán: Triumf a pád (1/2)

Přelomový první let raketoplánu do vesmíru na začátku 80. let, ale i smutné tragédie Challengeru a Columbie nebo poslední přistání o celých třicet let později. Tento dvoudílný film zachycuje příběh ze zákulisí ikonických vesmírných lodí, které bývaly chloubou NASA. Raketoplán: Triumf a pád se ohlíží za všemi dramatickými detaily. Nechybí ani zážitky mužů a žen, kteří raketoplány navrhovali, stavěli a pilotovali. K tomu přidejte vzácné archivní záběry a je jasné, že tento dokument je uceleným příběhem o vesmírných misích, které změnily svět.


16. 3., 22.00 hod. – Divoký Singapur (Skrytá divočina)

Singapur je jedno z nejrychleji rostoucích měst světa. Na 665 km², kde se dříve rozprostírala tropická džungle, dnes stojí rušné betonové království tlačenic a klimatizace. Ale i mezi shonem přelidněné metropole se uchytil kousek divočiny. Přímo mezi mrakodrapy a chodníky se usadili luskouni, krokodýli, opice, vydry, hadi nebo zoborožci. Seriál Divoký Singapur odhaluje, jak se příroda přizpůsobila světlům velkoměsta – tak jako nikde jinde na světě.


17. 3., 22.00 hod. – Mimo kontrolu III (Potopení tankeru Erika)

Víte, co vedlo k největším katastrofám naší doby? Seriál Mimo kontrolu, který je prvním uceleným rozborem těchto tragédií, pokračuje. Díky výpovědím svědků, názorům expertů, archivním záběrům a trojrozměrné digitální animaci se podařilo dešifrovat a vysvětlit, co přesně se stalo, dokonce i z technického a vědeckého úhlu pohledu. Poznejte ty největší tragédie prostřednictvím třetí série.


18. 3., 21.00 hod. – SS: Hitlerova zločinná elita (1/2)

Hitlerova zločinná elita je kompletním příběhem o nejnebezpečnější paravojenské organizaci Třetí říše, který vypráví muži, co v ní osobně sloužili. Sledujte, jak se budovala Hitlerova fanatická a zločinecká mašina na smrt – od samých počátků ve 20. letech 20. století, kdy 20 mužů sloužilo jako Hitlerovi bodyguardi, až po armádu 800 tisíc, jež v roce 1944 šířila teror po celém Německu i okupované Evropě. Dosud neuveřejněné rozhovory a kolorizované archivní záběry pomáhají lépe přiblížit a pochopit mechanismy politické radikalizace, ale i to, jak se tisícům mužů podařilo prosazovat jediný ideologický cíl bez omezení a jakékoliv empatie vůči lidstvu. Tvůrcům se po dvouletém pátrání podařilo odhalit více než dvě desítky stále žijících důstojníků SS, kteří svolili, že otevřeně promluví o tom, jakou sehráli v Hitlerově organizaci roli. Hitlerova zločinná elita je jedinečný film, díky němuž pronikneme do nitra jejich duší a zjistíme úplný rozsah šílenosti jejich činů.


19. 3., 21.00 hod. – Amur: Asijská Amazonka (Dálný východ)

Řeka Amur patří mezi deset největších toků na světě, ale my na Západě ji prakticky neznáme. Je dlouhá dva tisíce kilometrů a tvoří přirozenou hranici mezi Ruskem a Čínou. Zároveň je takovým ztraceným světem, cizincům dlouho nepřístupným, který byl odjakživa domovem milionů divokých zvířat. Řeka pramení v Mongolsku a nějakých pět tisíc kilometrů odtud se nakonec vlévá do Tichého oceánu. Mezitím protéká pestrým ekosystémem, jenž se postupně mění. Stepi střídají horská tundra, panenské lesy, rozsáhlé nivy a mokřady, subtropické pralesy a konečně neposkvrněné pobřeží severního Pacifiku. Její západní polovina zůstává pod nadvládou drsného a extrémního kontinentálního klimatu. Ta východní náleží říši monzunů. Třídílná mini série Asijská Amazonka prozkoumává nezkaženou přírodu na říčních březích. Zároveň vypráví úžasné příběhy o divokých zvířatech i tradičně žijících domorodcích, kteří se snaží přežít v jedinečném, a pro západní svět prakticky neznámém prostředí. Je to vizuálně poutavá a velice dramatická pouť za poznáním po řece Amur a dechberoucí expedice do ztraceného, exotického světa.


20. 3., 20.00 hod. – Srdcaři na severu (Mobilis in mobili)

Potápěčská legenda, vynálezce a konstruktér ponorek Pavel Gross, je průkopníkem přístrojového potápění u nás. Nabídku Srdcařů na společnou výpravu přijal bez váhání. Ve svých 80 letech se tak poprvé ponořil do chladných vod Norského moře. Srdcaři tam pro něj připravili i překvapení, sto let starý, ale naprosto funkční skafandr z časů verneovského kapitána Nemo, jehož heslem bylo Mobilis in mobili – Pohyblivý v pohyblivém. Do MANky Srdcaři také přibalili skládací vor, aby na severu vzdali hold norskému mořeplavci Thoru Heyerdahlovi a slavné expedici na voru Kon-Tiki. K tomu všemu se pak zúčastnili slavného návratu vraku objevitelské lodi Maud polárníka Roalda Amundsena, která se po sto letech vrátila do Norska.


21. 3., 23.00 hod. – Záhada hmoty (Co skrývá vzduch)

Fascinující mini série, která získala prestižní cenu Emmy, zachycuje jedno z největších dobrodružství v dějinách vědy: snahu zjistit a porozumět, z čeho je tvořený náš svět. Uvidíte nejvýznamnější vědce všech dob i to, jakým způsobem dospěli ke svým přelomovým objevům. Zjistíte, jak obrovský dopad mělo vytvoření Mendělejevovy periodické tabulky prvků. Od objevu kyslíku až po vznik plutonia, Záhada hmoty je napínavým skutečným příběhem o životě a díle nejvýznamnějších vědeckých badatelů. Seriál získal cenu Emmy za světelný design a scénografii.


22. 3., 21.00 hod. – Anthony Bourdain: Neznámé končiny XI (Západní Virginie)

Jedenáctá řada oblíbeného kulinářského cestopisu Neznámé končiny je předposlední, kterou natočil světoznámý a velice oblíbený šéfkuchař, žurnalista, cestovatel a dokumentarista Anthony Bourdain předtím, než v roce 2018 tragicky spáchal sebevraždu. Ve společnosti charismatického průvodce se setkáme s pyšnou a často opomíjenou místní kulturou Západní Virginie. Ochutnáme pestrý výběr masa v progresivním jihoamerickém státě Uruguay. Na skalnatém kanadském ostrově Newfoundland objevíme magické místo plné ryb a divoké zvěře. A podíváme se také do Arménie, Hongkongu, německého Berlína nebo společně s režisérem Darrenem Aronofskym do exotického Bhútánu.


27. 3., 20.00 hod. – Srdcaři na severu (Jak rozesmát pánaboha)

Během natáčení srdcařských dokumentů to obvykle chodí tak, že kameramani s režisérem toho při natáčení hodně najezdí a zažijí, zatímco střihač čeká doma na natočený materiál, se kterým pak tráví týdny ve střižně. Tentokrát jsme se to rozhodli změnit! Střihač Pavel Šístek a kameraman Ondřej Hošek mají totiž jednu společnou vášeň – cyklistiku. Ani jeden z nich ještě nebyl na Islandu, tak bylo jasné, kam společně vyrazí. Režisér Miroslav Náplava zase vyrazil s partou zkušených polárníků, Petrem horkým, Markétou Marvanovou a Adamem Záviškou, do Finska, kde přešli národní park Oulanka. Do natáčení pak nečekaně zasáhla celosvětová pandemie covid-19. Režisér Woody Allen řekl: „Chceš-li boha rozesmát, prozraď mu svoje plány.“ Ale život běží dál a na obzoru jsou nová, neuvěřitelná dobrodružství…


27. 3., 21.30 hod. – Zámky proti nacistům

Ve Francii stojí zámky, které jsou jejím symbolem. Přečkaly dlouhá staletí a proslavily se po celém světě: Versailles, Louvre, Saint-Germain-en-Laye, Vincennes, Chambord… Ale jedna nevídaná událost všechno ohrozila. Řeč je o druhé světové válce, konkrétně o červnu roku 1940. Tehdy nacistická armáda okupovala Paříž. Adolf Hitler navštívil město, aby oslavil válečné vítězství. Na Eiffelově věži a paláci ve Versailles zavlála rudá vlajka se svastikou. Boje se přenesly ze země na oblohu a francouzské zámky se najednou dostaly do obrovského nebezpečí. Hermann Göring, který byl kromě nacistického politika také sběratelem umění, zorganizoval rozsáhlé plenění s cílem získat cenné umělecké předměty a rozšířit si vlastní sbírku. Tím ohrozil samotnou podstatu francouzského kulturního dědictví. Jako by to nestačilo, Hitler byl pevně rozhodnut vystavět obří muzeum v Linci, kde chtěl shromáždit největší poklady okupované Evropy. Nejznámější francouzské hrady a jejich klenoty mohly navždy zmizet z povrchu zemského. Jak se jim podařilo čelit nacistické invazi? Díky jakým tajným operacím se jejich kamenným zdem, ozdobnému zlacení, drahocennému dřevěnému nábytku, mramorovým sochám a majestátním schodištím podařilo uniknout zničení? Co se stalo s tak vzácnými mistrovskými díly, jako je Mona Lisa? Muži a ženy zapojení do hnutí odboje neváhali a zachránili dědictví Francie.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 14. 3. 2021






  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.03.2021 • The Players Championship na Eurosportu
11.03.2021 • Osm hodin světového tenisu denně živě: Dubaj a Acapulco
07.03.2021 • Užijte si poznávání s Prima ZOOM
06.03.2021 • Milostný trojúhelník v době války o strategický Singapur
05.03.2021 • Série Epidemie: Černá smrt - paralela londýnského moru z roku 1665 se současným Covidem 19
05.03.2021 • První březnový víkend Strade Bianche – italská odpověď na belgické klasiky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist