Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 23:27:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

ČT si připomíná šedesát let od vzniku brněnského televizního studia

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 24.06.2021


Česká televize si připomíná šedesát let od vzniku brněnského televizního studia. Jeho vysílání odstartovala 6. července 1961 živým přenosem estráda Sedmikrásky nad Brnem, která u diváků sklidila velký úspěch. Kromě zábavních pořadů studio od svého vzniku nabízelo především zpravodajství, sportovní přenosy nebo folklorní relace. Důraz byl kladen i na tvorbu pro nejmenší – v moravské metropoli vznikla vůbec první televizní redakce pro děti u nás.


Dnes TS Brno patří k pilířům televize veřejné služby, jež vyrábí žánrově různorodé pořady pro všech sedm stanic České televize. V rámci jubilea nabídne ČT poslední červnový týden speciální program ve vysílání a výročí připomene i výstava v centru jihomoravské metropole.

„Brněnské televizní studio neodmyslitelně patří k vysílání České a dříve také Československé televize. Divákům po celé republice zprostředkovává nejen všechny důležité regionální události ve vysílání zpravodajské ČT24 i programu ČT1, ale také pestrou škálu seriálů, filmů či dokumentů,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a pokračuje: „Velkým průkopníkem bylo brněnské studio v tvorbě pro nejmenší diváky, mezi vůbec nejoblíbenější pořady patřil Hip Hap Hop. Relace pro děti a mládež dodnes představují jeho nedílnou součást. A nutno zmínit ještě jeden fenomén, soutěž AZ- kvíz, která je na obrazovce nepřetržitě už téměř pětadvacet let.“

Vysílání z největšího moravského města začalo v době, kdy významně stoupal počet majitelů televizních přijímačů a úměrně s tím i poptávka po programové nabídce. Pořadů rychle přibývalo, zpočátku zejména zpravodajských, zábavních a sportovních, byť vždy jen živě přenášených, protože studiu chybělo až do roku 1967 záznamové zařízení. Dnes má TS Brno ve svém archivu desítky tisíc pořadů a každoročně k nim přibývají další tituly. Stabilně vysoké divácké přízni se těší zejména pořady Dobré ráno, Sama doma nebo právě AZ-kvíz.

„V naší produkci aktuálně vzniká letošní vánoční pohádka České televize, diváci se mohou těšit na cyklus o technických památkách, točíme pokračování úspěšných cyklů Krotitelé dluhů, Putování s párou či Magické hlubiny,“ vyjmenovává část současné tvorby ředitel Televizního studia Brno Jan Souček a dodává: „Připravujeme také dobrodružný seriál pro děti o přírodovědci a zakladateli genetiky Johanu Gregoru Mendelovi, od jehož narození uplyne příští rok dvě stě let.“


Z provizorního studia pětapadesát let historie

Své vysílání zahájilo v pořadí čtvrté studio někdejší Československé televize 6. července 1961. V malém prostoru v centru Brna pracovali tehdy tři stálí zaměstnanci. Brněnská tvorba se záhy rychle rozrůstala a původně pronajaté dvě místnosti v mezipatře paláce Typos v dřívější Chorázově, dnes Jezuitské ulici, nestačily. Pro televizi se proto v budově postupně uvolňovaly další prostory a přibývaly i na jiných místech města – vysílalo se například z Dělnického domu v Brně-Židenicích nebo z činoherního studia JAMU.

Přestože měl palác Typos představovat pouze dočasné sídlo, než si televize postaví vlastní budovu, historie brněnského studia se v původně provizorních prostorech psala celých pětapadesát let. Stavba nového moderního zázemí televize v Brně-Líšni započala v roce 2014 a po šestnácti měsících se do ní od června 2016 přesouvalo všech 250 zaměstnanců TS Brno. Komplex nyní zahrnuje tři samostatná studia, z nichž jedno je vyhrazeno pro zpravodajství, v dalším vznikají studiové pořady a největší, s plochou 330 metrů čtverečních, nabízí prostor pro dramatickou tvorbu.


Výročí oslaví studio na obrazovce i výstavou

Jubileu věnuje Česká televize prostor ve vysílání poslední červnový víkend. Odstartuje už v pátek 25. června speciálem Dobrého rána na Dvojce. Následující den, v sobotu 26. června v podvečer, otestují znalosti brněnské televizní historie moderátoři Eva Machourková a Aleš Zbořil u Zuzany Slavíkové, Pavla Zedníčka, Michala Isteníka a Josefa Poláška v narozeninovém dílu AZ-kvízu. Ve večerních hodinách se poté diváci Jedničky mohou těšit na premiérovou Manéž Bolka Polívky s hosty Jitkou Čvančarovou, Pavlem Liškou, Pavlem Zedníčkem nebo s artisty z Cirku La Putyka a diváci ČT art na finále soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku přenášeného živě z Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice.

Šedesáté výročí regionálního studia připomene současně i výstava fotografií v centru Brna. Ta v průběhu června odstartovala na náměstí Svobody a během léta se postupně přesune také na Moravské a Malinovského náměstí.


Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize, 23. 6. 2021


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.06.2021 • Televize Prima slaví 28. narozeniny, její sledovanost od začátku roku roste
08.06.2021 • Prima STAR zahájí vysílání již příští pondělí – 14. června
25.05.2021 • Skupina Prima spouští 14. června svůj již desátý kanál – Prima STAR
19.05.2021 • Rozhlasové vysielače v Žiline a Banskej Bystrici prejdú generálnou obnovou anténnych systémov
07.04.2021 • Už tři roky v poutech na Prima KRIMI slavíme s rekordní sledovaností
31.03.2021 • Prima COOL vstupuje do puberty! 12. narozeniny oslaví několika novinkami… #necosechysta

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist