Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 01:22:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Odstartujte letní prázdniny s Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 28.06.2021


Ať už si chcete připomenout Utajené příběhy českých dějin, vrhnout se po hlavě do slaných i sladkých vod nebo jen poznávat svět z bezpečí domova – od toho je tu Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: vrací se oblíbený Veterinář z Bondi Beach X; vydáme se na Ostrov monzunů; odstartujeme žraločí podívanou – Žralok jako kořist a po ní budou následovat Kapří monstra; zachráníme Gorily v obležení? a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

29. 6., 22.00 hod. – Veterinář z Bondi Beach X (1.díl)

Pláž Bondi Beach je jedno z nejslavnějších míst v Austrálii. Doktoři Chris Brown a Lisa Chimesová, kteří zde provozují praxi, jsou nejslavnější australští veterináři. Díky dokumentárnímu seriálu Veterinář z Bondi Beach už desátým rokem sledujeme dobrodružství nejvytíženějších zvířecích doktorů v Sydney. Tentokrát ve zbrusu nových epizodách.


1. 7., 20.00 hod. – Poslední B-24

V roce 1944 se do neklidných vod u pobřeží Chorvatska zřítil zlověstně kouřící, bitvou těžce poznamenaný bombardér B-24 Liberator, známý jako Tulsamerican. Jeho tříčlenná posádka byla nemilosrdně pohřbena třicet metrů hluboko pod vodní hladinou. Její tragicky zesnulí členové zůstávali po mnoho let daleko za hranicemi našeho světa a z dosahu vlastních rodin. Ale v roce 2010, sedmdesát let po pádu tohoto letadla do vln Středozemního moře, se americkému ministerstvu obrany konečně podařilo objevit polohu zříceného bombardéru. S pomocí chorvatského námořnictva a několika předních mořských archeologů začalo dramatické zkoumání dlouho ztraceného vraku. Byly bombardéry B-24 skutečně tak nebezpečné, jak napovídá jejich nechvalně proslulá přezdívka „Létající rakev“? A co to znamená pro padlé letce uvězněné v potopených troskách? Připojte se k týmu archeologů a sledujte jejich nebezpečnou misi: vylovit těla padlých hrdinů a identifikovat jejich ostatky. Aby to dokázali, budou se muset prohrabat tunami sedimentu a použít nejmodernější techniku, včetně pokročilého mapovacího systému Cloud Point Mosaic. To všechno kvůli pouhým úlomkům kostí a útržkům oblečení. Ale čeká na ně i jedno velké překvapení: jeden zlatý svatební prsten. Dobrodružství dále pokračuje v laboratoři specializované na dentální forenzní analýzu. Nenechejte si ujít vzrušující a dojemný příběh Poslední B-24.


1. 7., 22.00 hod. – Ostrov monzunů (Vládkyně Yaly)

Stinné pralesy Národního parku Yala jsou dokonalým útočištěm plachých leopardů. Mladá samice Asha se ještě nikdy neodvážila za hranice území, kterému vládne její matka. A proč taky? Vždyť na dvou čtverečních mílích u břehu jezera se to jen hemží chutnou kořistí. Čtyřdílná přírodovědná mini série Ostrov monzunů zachycuje fantastická divoká zvířata v okouzlujícím exotickém prostředí Srí Lanky – světa plném zvláštních extrémů. Tento malý ostrov je fascinujícím královstvím mikro klimat od dusných džunglí na jihu až po vyprahlou suchou oblast na východě. Nenechejte si ujít dramatické a dojemné příběhy místních zvířecích obyvatel. Je mezi nimi také malé slůně Yoka, které se musí za pečlivého dozoru starostlivých členů rodiny naučit několik důležitých věcí: jak sát, plavat a používat svůj neposlušný kel, a ještě mnohem více.


2. 7., 20.00 hod. – Žralok jako kořist

V roce 2017 vyplavil oceán na pláže jižní Afriky pět zdechlin dospělých zástupců obávaného velkého bílého žraloka. Pitva odhalila, že tito žraloci byli sežráni zaživa. Který obrovský dravec dokáže polapit, zabít a sežrat skupinu čtyřapůlmetrových, více než tunových dokonalých zabijáků? Jedině kosatka. Na žraloky specializovaná bioložka Alison Townerová vyráží po stopě pachatelů tohoto brutálního činu a snaží se najít odpověď na otázku, která všem visí na rtech: chystají se znovu zaútočit? Alison se nakonec podaří najít dvě kosatky jménem Port a Starboard, které jsou snadno rozpoznatelné díky povislým hřbetním ploutvím. A zjišťuje, jestli by právě Port a Starboard mohli být těmi záhadnými nemilosrdnými útočníky. Přírodovědný film Žralok jako kořist je jedním z nejnapínavějších příběhů o přežití nečekaně ohroženého druhu. Odhalte, jak jsou velcí bílí žraloci nemilosrdně decimováni, a zjistěte, co je možné udělat pro jejich záchranu.


2. 7., 21.00 hod. – Kapří monstra (Japonsko)

Dobrodružný seriál Kapří monstra přináší nehynoucí vzrušení z celosvětového honu za záhadným a silným druhem ryby. Myslíte si, že znáte kapry? Tak to těžko! Fanatický rybář Ali Hamidi a jeho stejně zapálení kamarádi mají políčeno na monstra, o jakých se vám ani nesnilo. Takové macky jste neviděli ani o Vánocích ve vaně. Ali a spol. se za nimi vydávají do všech koutů světa od Rakouska přes Maďarsko a Itálii až do Japonska – a cestou si užívají krajinu, lahůdky i pohostinnost místních obyvatel. Kapří monstra je jedinečná show o cestování a rybaření, která zaujme i ty diváky, které by ani nenapadlo vyrazit na ryby. Sledujte, jak si Ali a jeho kamarádi užívají, jak se u toho občas trápí, a bavte se s nimi.


3. 7., 20.00 hod. – Gorily v obležení

Počet divoce žijících horských goril se zvýšil na více než jeden tisíc! Ano, toto je vzácný a ojedinělý příběh o úspěchu ochrany ohrožených zvířat. Jenže ruku v ruce s úspěchem přicházejí také nové problémy. Poslední horské gorily na světě žijí jenom na dvou místech východní Afriky. Co se stane, když se počty goril zvýší, ale území, kde žijí, se nezvětší? Na tuto otázku odpovídají výsledky nedávných výzkumů: zvířata žijí pod tlakem neustále narůstajícího stresu a napětí. Jak moc mají odborníci a ochránci přírody zasáhnout? A jaké hrozby čekají na tyto něžné černé obry v budoucnu? Fascinující film Gorily v ohrožení zve na návštěvu dechberoucí přírody. A přitom pokládá zajímavé otázky o problému ochrany ohrožených zvířat i jejich vzájemném soužití s lidmi.


3. 7., 21.00 hod. – Divoká mláďata

První rok života divokého zvířete je nejdůležitější. Podaří se mu získat dostatek potravy a výživy? Jak se vypořádá se sourozeneckou rivalitou nebo s neustálou hrozbou číhajících dravců? Přírodovědný snímek Divoká mláďata je plný dojemných, vzájemně souvisejících příběhů, ve kterých se všem těmto nebezpečím postavíme čelem. Žádné čerstvě narozené mládě se nevyhne těžkým útrapám. Žádný z rodičů není imunní vůči vzteku. Liščata, malí čápi i selátka divokého prasete musejí svorně čelit stejným problémům. Naštěstí má příroda občas slitování. Dává svým dětem náskok. Brzy na začátku roku, když Severní moře bičují divoké hurikány, se rodí mláďata tuleňům kuželozubým na souostroví Heligoland. Jen těžko si dokážeme představit méně příhodnou nebo příjemnou chvíli k příchodu na svět. Ale díky hustému kožíšku a tlusté vrstvě tuku se mláďata rodí připravená přestát i kousavý mrazivý vítr. Divoká prasata ví o drsném startu do života své. Jejich selátka se rodí dokonce předtím, než roztaje sníh. Přežití každého z těchto zvířecích potomků chladného severu nakonec závisí na zkušenostech a péči rodičů. První rok je vždy nejtěžší. Jeho překonání sice ještě nezaručuje zvířatům dlouhý život, ale od té chvíle šance na přežití neustále rostou stejně jako samotná mláďata.


3. 7., 22.00 hod. a 22.30 hod. – Utajené příběhy českých dějin III (Svatý Václav – nezpochybnitelný patron českého národa; Příběh o Bruncvíkovi – ohlas artušovských legend v Čechách)

Čeká vás pokračování původního a divácky jednoho z nejoblíbenějších seriálů Utajené příběhy českých dějin III. Jednotlivé epizody přinášejí pohled na zajímavé události českých dějin. Každý z osmi dílů je věnován jednomu konkrétnímu příběhu, pro který se v učebnicích dějepisu nenachází místo. Seriál vzniká pod režijní taktovkou sehraného dua Otakáro Maria Schmidt a Jana Kristina Studničková. Dokument se zabývá osobností knížete Václava, různými historickými výklady jeho činů a vývojem tisícileté tradice, která ho obklopuje. Připomíná propast věků, která nás dělí od Václavova reálného života, ale také hodnoty a problémy, které mají i dnes stejnou platnost jako před deseti stoletími. Otevírá otázky vyplývající ze skromných pramenů: Jaká byla politická atmosféra Václavovy doby? Jaké kulturní poměry vládly? Byl kníže ženat a měl potomky? Opravdu ho zavraždil bratr Boleslav, který později inicioval jeho uctívání jako světce? A hrála ve Václavově životní, náboženské a politické orientaci hlavní roli spíše západní racionalita, nebo východní intuice? Podle některých badatelů chtěl v Praze založit slovanské arcibiskupství, nebyl tedy skutečným motivem jeho zavraždění odpor německých kněží vůči tomuto záměru? Pořad také objasňuje roli úcty ke svatým v raně středověké společnosti obecně a přeměnu knížete Václava v symbol české státnosti a ideál věčného panovníka, který po staletí doprovází naši kulturu. Podíváme se rovněž na osud svatováclavské tradice ve dvacátém století, zejména falzifikaci této tradice německými nacisty – výklad sv. Václava jako patrona poddanství, nacistické vyznamenání „Svatováclavské orlice“ pro české kolaboranty a další příklady. Svatováclavská tradice, vyjádřená heslem „Své si braň, cizí nežádej!“ zůstává i ve třetím tisíciletí výrazem kontinuity a perspektivy českých dějin.

Druhý film se dotýká keltských kořenů některých českých tradic a mýtů, mapuje příběh o rytíři se lvem, pověst o blanických rytířích a legendu o zázračném meči a jejich souvislost se středověkou artušovskou literaturou i jejich mravní poselství. V úvodu se seznámíme s legendární postavou rytíře Bruncvíka, hrdiny erbovní pověsti českých králů, a s tradicí o zázračném „Bruncvíkově meči“, který má podle dávných proroctví sehrát zásadní roli v dobách, „až bude národu nejhůře“ a z hory Blaník vyjede očekávané vojsko. V základech české kultury najdeme vlivy slovanské, germánské i keltské. Keltský kmen Bójů je nejstarším známým národem obývajícím naše území. Památkou na něj jsou některé naše dodnes používané geografické názvy řek a vrchů, např. Jizera je původně keltská Izer, Ohře je z keltského Agara i název památné hory Říp je keltského původu. A právě keltský vliv je zřetelný i ve zmíněných tradicích, zejména v pověsti o spícím vojsku v hoře Blaník (sám název hory Blaniak je keltského původu). Keltský základ pověsti o rytířích v hoře známe i ze zpracování J. R. Tolkiena o Bitvě pěti armád z trilogie Pán prstenů. Tento základ ale v české slovesnosti splynul se zprávami o zázračné pomoci svatého Václava českým vojskům v bitvách u Chlumce roku 1126 a u Kressenbrunnu roku 1268. Po zmíněné bitvě u Chlumce nechal vítězný kníže Soběslav dokonce razit minci s obrazem „svatého vojska“, což je nejstarší výtvarné zpodobnění představy o blanických rytířích vůbec.

Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 20. 6. 2021





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.06.2021 • Měsíc žraloků – od 3. července na National Geographic Wild
21.06.2021 • Velká porce dokumentární zábavy na Prima ZOOM ve 25. týdnu
21.06.2021 • Fortuna liga prichádza na VOYO, Dajto a Nova Sport: Nový ročník odštartuje televíznym súbojom Trenčína s ViOnom [ 1 ]
19.06.2021 • Anna Boleynová: Zatčení, soud, poprava na Viasat History
18.06.2021 • I největší savci na světě mají svou nemocnici - sledujte dokumentární seriál na Viasat Nature
16.06.2021 • Seriál Operace Buffalo - tajemný úsek australské historie - na Epic Drama

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist