Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 08:06:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

25 let satelitní digitální televize v Německu: Jak všechno začalo...

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 29.07.2021


Léto 1996: satelitní příjem se v Německu již etabloval. Z družice Astra z orbitální pozice 19,2° východně lze volně přijímat 22 německých a pět mezinárodních programů. Dále existuje kanál placené stanice Premiere za cca 22 eur měsíčně. Samozřejmě, že všechno je analogové. Mnozí si nevšimli, že v tomto létě v Německu začala svoji budoucnost digitální televize.


Spolu s paketem placené televize DF1 zahájily vysílání i první volně přijímatelné stanice. Od prvního dne tak digitální televize nabídla německým divákům více než analogový satelitní svět. Zavedení digitálního příjmu z orbitální pozice 19,2° východně předcházelo vypuštění dvou nových satelitů Astra. Družice Astra 1E, vybavená 18 transpondery v pásmu Ku, byla vynesena do kosmu dne 19. 10. 1995.

Družice Astra 1F ji následovala s dalšími dvaceti transpondery dne 8. 4. 1996. Otevřely „digitální“ pásmo od 11,7 do 12,5 GHz.

Dne 28. 7. 1996 byla díky platformě DF1 v Německu spuštěna digitální televize jako placená televize s technickou experimentální licencí. Velmi rychle ji založil německý mediální podnikatel Leo Kirch, když se m. j. nemohl dohodnout s Canal+ na spuštění digitální televize budoucnosti. Pan Kirch si objednal u firmy Nokia milión digitálních set-top-boxů pro příjem svého paketu placené televize, které se staly známé jako d-box 1. Dále si zamluvil nejprve čtyři digitální transpondery na orbitální pozici 19,2° východně, na kterých zahájil vysílání s nejdříve dvaceti tematickými kanály, většinou založenými záměrně pro platformu DF1. Pan Kirch programové schema kanálů naplnil rozsáhlým filmovým a sportovním archivem, na který měl vysílací práva.

Na rozdíl od stanice Premiere však neměl pan Kirch vysílací práva na špičkové hrané filmy a sportovní události, jako je Bundesliga a Liga mistrů UEFA. Pro placenou televizi měl pan Kirch jen práva na Formuli 1. Souběžné volné vysíláním na stanici RTL mu však nepřineslo žádné předplatitele. Platforma DF1 zůstala daleko za svými očekáváními a nikdy nemohla oslovit více než 20 tisíc klientů.

Platforma DF1 zavedla v placené televizi v Německu všeobecnou běžnou strukturu paketů, která existuje až dodnes. Vstupní pozici tvořil základní paket za 20 DM (cca 10 eur). Obsahoval osm seriálových a tematických kanálů v němčině, i mezinárodní programy MTV, VH-1, NBC, CNBC. Bonusem bylo ještě dvacet tematických rozhlasových kanálů Music Choice. Filmový paket se dal získat za 35 DM (cca 17,50 Euro) měsíčně. Doplněk k programům základního paketu zahrnoval pět kanálů s celovečerními filmy. Aktuální kasovní trháky zde byly ovšem vysílány jen výjimečně. S tímto paketem DF1, ve srovnání s analogově vysílanou stanicí Premiere, tak divák seděl jen v druhé řadě.

Pro sportovní fanoušky existoval sportovní paket za 30 DM (cca 15 eur) měsíčně. Dodatek k základnímu paketu obsahoval dva sportovní kanály. Prémiový sport však nebyl na těchto kanálech téměř zastoupen. I zde jste byli v nevýhodě vůči konkurenci. Super Paket za 40 DM (cca 20 eur) měsíčně zahrnoval všechny programy tří už uvedených paketů. Jako bonus byl sci-fi kanál. To ještě není celá nabídka platformy DF1. Neboť několik jednotlivých kanálů si bylo možné volitelně objednat za dalších 6 až 20 DM (cca 3 až 10 Euro) měsíčně. Dále ještě existoval kanál, na kterém bylo možné sledovat jednotlivé filmy na zavolání (Pay per View).

I zavedený německý poskytovatel placené televize Premiere se od začátku podílel na digitální televizi a v červenci 1996 zprovoznil digitální transponder. Na něm vysílal i program Premiere jako Premiere 1 souběžně s analogovým kanálem a jako Premiere 2 a 3 ve dvou časově posunutých verzích. Dále byly na programu Premiere výhradně nabízeny pořady v dnes běžném obrazovém formátu 16:9. Paket nakonec obsahoval ještě dva kanály na zavolání Pay-per-View. V této době stanice Premiere využívala kódovací systém Seca, pro který byl potřebný vlastní receiver - Mediabox. Zpočátku byly digitální kanály pokládány za experimentální vysílání a jen velmi málo klientů bylo vybaveno příslušnými set-top-boxy. Ty byly expedovány primárně v digitálních pilotních projektech v Berlíně a v Mnichově. V plánu bylo, že od konce roku 1996 bude dekodér Premiere všeobecně dostupný. Uvažovalo se o tom, že se nabídne Premiere Digital za 39,90 DM (cca 20 eur) měsíčně. Protože poskytovatel placené televize informoval, že brzy změní kódovací systém, potencionálním klientům doporučil, aby si set-top-box Premiere jen pronajali. V létě 1996 byl za tuto službu uváděn poplatek 20 až 25 DM (10 až 12,50 eur).

V létě 1996 byly na družici Astra na orbitální pozici 19,2° východně již zastoupeny i první volně přijímatelné německé programy. Obsadily právě jeden transponder a nabídly stanice ARD, ZDF, SAT1, ProSieben, Kabel 1, DSF. Také se vysílaly mezinárodní kanály CNN International a TNT/Cartoon Network.

Přibližně ve stejné době s německou digitální televizí zahájily vysílání na družici Astra i zahraniční pakety placené televize. Francouzský Canal Satellite obsadil šest transponderů, na kterých přenášel čtyřicet kanálů kódovaných v systému Seca.

Holandská mediální skupina placené televize NetHold byla také přítomná s šesti transpondery a asi třiceti programy kódovanými v systému Irdeto.

Nová nebyla jen programová nabídka platformy DF1. Nové muselo být i téměř celé vybavení pro příjem signálu. Zůstat mohla jen parabola a kabeláž. Podle tehdejší terminologie musely být nahrazeny původní analogové konvertory konvertory LNB, které byly kompatibilní s digitálním vysíláním. U zařízení pro více účastníků musel být obnoven i vícenásobný přepínač tzv. multischalter a mezi ním a konvertorem LNB byly položeny dva dodatečné anténní kabely. Nakonec byl potřebný digitální přijímač, který byl provozován vedle stávajícího analogového přijímače. Protože analogově vysílané programy až na několik výjimek ještě nebyly zastoupeny v digitální nabídce.

Jak ambiciózní bylo spuštění nabídky digitální placené televize platformy DF1, tak v průběhu let to velmi poškodilo digitalizaci domácností se satelitním přijímačem. Neboť dlouhou dobu byla digitální televize kladena na úroveň placené televize. A zájemců bylo jen málo. Abychom si mohli užít platformy DF1, museli jsme před dvaceti pěti let sáhnout hluboko do kapsy. Zatímco analogové satelitní komplety byly opravdu levné a byly k dostání již od cca 300 eur, stál jeden z prvních digitálních set-top-boxů dostupných v Německu, Nokia d-box, 1000 eur. Pokud by se zároveň uzavřela smlouva na předplatné DF1, bylo možné d-box získat již za cca 450 eur. d-box měl již integrován potřebný dekódovací modul pro příjem platformy DF1. Parabola a konvertor LNB, a rovněž ještě potřebný analogový receiver bylo možné navíc připočíst k předplatnému. Není divu, že satelitní komplet vhodný pro příjem digitálního vysílání při celkové ceně asi 1000 až 1500 eur v roce 1996 takřka vůbec nemohl konkurovat analogovému příjmu.


S využitím zdroje: Thomas Riegler, Digitalfernsehen.de, 28. 7. 2021, volně upraveno zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
29.07.2021 • Letní olympijské hry 2024 v Paříži budou velkolepé, slibuje předseda organizačního výboru Tony Estanguet
24.07.2021 • Eurosport je Domovem olympijských her v Evropě
03.07.2021 • Letní olympijské hry 2020 budou pro Eurosport komentovat sportovní hvězdy a zlatí medailisté z celé Evropy
14.06.2021 • Roland-Garros zůstane na platformách Discovery - díky dlouhodobé dohodě s Francouzskou tenisovou federací (FFT)
16.03.2021 • Dokument z produkce HBO Europe COLLECTIVE má dvě nominace na Oscara
23.02.2021 • Společnost Discovery se stává globálním domovem Gira d´Italia

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist