Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 11:57:56   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Nejlepší festival soudobé hudby, který dnes ve světě existuje, se koná v Ostravě

  Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 09.08.2021


V divadle i v továrně, v katedrále i areálu bývalého dolu. Světové premiéry soudobé klasické hudby, orchestrální kompozice, současná opera, zvukové instalace, hudební maraton, inspirace, dlouhá noc, avantgarda, happening, virtuózní sóla a experimentální performance. Ostravské dny představí ve dnech 19. až 28. srpna 2021 v plné šíři hudbu dneška a připomenou si 20 let od svého prvního bienále v roce 2001.


Festival Ostravské dny je unikátní příležitostí poznat autentická a nekompromisní díla 20. a 21. století. Seznamuje veřejnost s díly (většinou orchestrálními), která nebyla v České republice uvedena nebo mají na festivalu světovou premiéru. Kompozice přímo na místě studuje v posledních dvou srpnových týdnech Ostravská banda, Ostrava New Orchestra a sbor Canticum Ostrava i řada špičkových ansámblů, sólistů a dirigentů. Ostrava se tak stává mezinárodním prostorem pro setkávání skladatelů několika generací, místem, které nabízí příležitost pro objevování nových hudebních řečí a výzvu pro muzikanty. Ostravské dny jsou hudebním svátkem pro milovníky klasiky v moderním a netradičním pojetí.

Žánrově jsou Ostravské dny zaměřeny na soudobou klasickou hudbu, a to povahy avantgardní, experimentální i riskantní. Festivalu předchází Institut, který umožňuje mladým skladatelům pracovat se světově proslulými osobnostmi soudobé hudby a být u nastudování svých skladeb. „Účelem Ostravských dnů není vyzdvihnout virtuozitu vystupujících hudebníků (ta se předpokládá), jsme zaměřeni na hudbu samou, na otázky, problémy a koncepty soudobé tvorby. Autentická hudba naší doby se v Ostravě na tři týdny stává dominantním fenoménem, namísto okrajové činnosti, jak jsme na to zvyklí. A to nejen díky umělcům z celého světa, kteří od prvního bienále do Ostravy jezdí, ale stejnou měrou díky těm, kteří nás kontinuálně podporují, a těm několika báječným lidem, kteří vzali Ostravské dny za svou životní náplň a obětavě dávají projektu vše, co je zapotřebí, aby fungoval, pokračoval a dále se rozvíjel,“ říká Petr Kotík, zakladatel a umělecký ředitel Ostravských dnů.

Za uplynulých dvacet společných let navštívily Ostravu desítky významných skladatelů, pedagogů, muzikologů, interpretů, ansámblů a dirigentů, stovky rezidentů Institutu z celého světa. Zaznělo na 800 kompozic, většina z nich byla nastudována a měla premiéru právě na Ostravských dnech.

A na co se můžeme těšit letos? Do Ostravy se zanedlouho sjedou asi dvě stovky hudebníků a mladých skladatelů z Evropy, Ameriky nebo Asie. Na různých místech Ostravy budou mít návštěvníci možnost setkat se s velkými orchestrálními skladbami, sborovou, komorní a elektronickou hudbou, site-specific performancemi nebo díly hnutí Fluxus. Detailní program i s popisy najdete na webových stránkách Ostravského centra nové hudby.


Zdroj: Ostravské centrum nové hudby, mediální partnerství - Česká televize


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.08.2021 • Rádio Kiss největším skokanem v poslechovosti
08.08.2021 • Media Club byl v červenci jedničkou mezi komerčními skupinami, CNN Prima NEWS dosáhla share 0,9 %
07.08.2021 • RTVS oslavuje 95. výročie rozhlasového a 65. výročie televízneho vysielania na Slovensku
07.08.2021 • Česká televize vydala procedurální a technické podmínky pro pořady kandidujících subjektů
26.07.2021 • Letošní Vary rozbíhá Zátopek
25.07.2021 • Priznanie! Padla prvá klapka nového pôvodného seriálu RTVS

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist