Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 06:06:41   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Výběrová dokumentární podívaná na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 26.09.2021


Na cokoli si vzpomenete, najdete na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: odhalíme další Neobjasněné případy NASA IV; řekneme vám, kdo je Matka atomové bomby; vydáme se za Lovci opic; představíme vám Muže, který fotil Tutanchamona a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

27. 9., 22.00 hod. – Neobjasněné případy NASA IV (1. díl)

Astronomové nalézají důkazy o neuvěřitelné mimozemské technologii v okolí vzdálené hvězdy. První nové záběry Pluta prozrazují, že něco by se mohlo pohybovat po povrchu této slavné trpasličí planety. Astronauti jedné z misí Apolla zahlédli během přibližování k Měsíci něco, co si nedokážou vysvětlit. Mise na Marsu přinesla fotografii podivného útvaru na Rudé planetě. Hvězda požírající planety nabízí vědcům strašlivý pohled na to, jak bude vypadat konec Země… To je jen několik z Neobjasněných případů NASA, kterými se zabývá čtvrtá řada stejnojmenného napínavého dokumentárního seriálu.


28. 9., 21.00 hod. – Matka atomové bomby

Talentovaná fyzička Lisa Meitnerová předběhla svou dobu a zaslouží si stát po boku takových géniů, jako byli Einstein, Heisenberg nebo Otto Hahn. Byla moderně založenou ženou, která se musela potýkat s předsudky tehdejší společnosti a s názory, že se má starat hlavně o rodinu. Stala se významnou vědkyní a průkopnicí feminismu. Její život přesto není pouhým příběhem o překážkách, které musela jako žena překonat ve světě vědy a bádání. Na pozadí hrozivých událostí druhé světové války a holocaustu se odehrává dojemné drama zapřisáhlé pacifistky, jež svou prací položila základy nejničivější zbraně všech dob. Film Matka atomové bomby zachycuje období od začátku 20. století, přes studenou válku, až dodnes, kdy nukleární zbraně v rukou supervelmocí i pomatených diktátorů neustále hrozí lidstvu zničením světa.


29. 9., 21.00 hod. – Železná džungle

Největší industriální oblast v celé Evropě se nečekaně zezelenala! Oblast Ruhr byla po více než 150 let srdcem německého hospodářství, a zároveň nejrozlehlejší evropskou průmyslovou zónou. Regionu dominovaly doly, ocelárny a chemičky. Říční systémy se zhroutily a obloha zešedla. Ale během několika posledních let se všechno změnilo. Kvůli problémům v hutnictví a ocelářství se mnohé z továren zavřely a jejich okolí zůstalo opuštěné. Prázdná místa znovu zaplnily a zabydlely různé druhy zvířat. Obsadily trosky továren, umělé kopce i jezera. Na komínech nyní hnízdí sokol stěhovavý, vodní nádrže okupuje ropucha krátkonohá a na prázdných kamenných plochách se vyhřívá saranče modrokřídlé. Železná džungle je příběhem o jedinečném návratu života do pustých míst, odhaluje nečekané chování jejích nových obyvatel a oslavuje neuvěřitelnou schopnost přírody přizpůsobit se takřka jakýmkoli podmínkám.


29. 9., 23.00 hod. a 23.30 hod. – Demolice: Nový Zéland II (1. a 2. díl)

Doslova strhující seriál Demolice: Nový Zéland se vrací s pokračováním. A je to ještě větší rachot! Demoliční týmy po celém Novém Zélandu vzájemně spolupracují, aby rozmetaly kolosální, obtížné a nebezpečné projekty. Vezmeme vás do zákulisí za bezpečnostními bariérami a ukážeme vám tu hromadu problémů, se kterými se demoliční týmy musí každý den vyrovnávat, než něco rozmetají na cimprcampr. A taky odhalíme poněkud méně obvyklé překážky, které musejí překonat. Aby to celé nebouchlo, nebo právě naopak bouchlo. Největší demolice všech dob pokračuje v městě Christchurch, kde jdou k zemi poslední zbytky Leicester Parku. V Aucklandu neví, kam dřív skočit, protože je třeba demolovat na několika místech najednou. A dole na jihu v Invercargillu je problém všechno stihnout, když do města dorazí covid. Naše kamery jsou v prvních liniích po boku operátorů, zachycují akci z ptačí perspektivy, ale i z přízemí, a nic jim neunikne. Sledujte, jak se demoliční týmy potýkají s defekty, kolapsy kostelů, propadlými podlahami a zřícenými stropy, explozemi, časovými schránkami, zamořením hlodavci, a dokonce i několika duchy.


30. 9., 23.00 hod. – Lovci opic

Lvi si na paviány většinou netroufnou. Tyto urostlé opice jsou vyzbrojeny nebezpečně ostrými zuby. Proto se špatně chytají a jejich lov je většinou rizikem, které za to nestojí. V africké Velké příkopové propadlině se přesto najde jedno místo, kde je paviánů víc než dost a lvi se naučili, jak se jim dostat na kobylku. Během období sucha se u břehů řeky v Národním parku Tarangire scházejí stáda zvířat. Chtějí se napít. Takové chvíle jsou pro dravce obdobím hojnosti. Ale když na okolních planinách začne pršet, stáda odchází. Místní predátoři si mohou vybírat kořist jenom mezi zvířaty, která tady žijí. Podívejte se, jak zoufalství přinutilo lvy zaměřit se na neobvyklý cíl: paviány.


1. 10., 20.00 hod. – Návrat vydry

Poté, co vydry v celém Nizozemí vyhynuly, trvalo několik dlouhých desetiletí usilovné práce, než se je znovu podařilo navrátit do volné přírody. A dnes tam vydra skutečně zažívá velkolepý comeback. Jenže úspěch je velice prchlivý. Vydry znovu ohrožuje úbytek jejich přirozeného životního prostředí, houstnoucí doprava a všudypřítomné znečištění. Proto se jenom málo lidí může pochlubit tím, že se jim podařilo toto elegantní, ale tajuplné zvíře aspoň krátce zahlédnout. Přírodovědný film Návrat vydry vůbec poprvé zachycuje přirozené chování tohoto plachého zvířete v holandské přírodě.


2. 10., 20.00 hod. – Koloběh života: Ovocný sad

Kvetoucí ovocné stromy, pestrobarevné louky, bzukot včel a ovoce zralé k nakousnutí – tradiční ovocné sady jsou v našem věčně uspěchaném světě vítanými oázami klidu. Jako živý památník naší dlouholeté pěstitelské kultury jsou pro matku přírodu zároveň velmi cenným přínosem. Ovocné sady vytvářejí přirozené prostředí pro růst vzácných bylinek a trav, takže lákají k návštěvě také různorodé druhy zvířat a hmyzu. Ať už jde o lišky, motýly nebo vcelku běžné rehky zahradní, ovocné oázy hýří životem. Vysoké koruny stromů navíc představují skvělé místo pro všemožná hnízda, a tak jablka, hrušky, třešně nebo ořechy nakonec nejsou lahůdkami určenými výhradně pro mlsné lidské jazýčky.


2. 10., 22.00 hod. – Muž, který fotil Tutanchamona

Margaret Mountfordová vyrazila do egyptského Údolí králů, aby odhalila příběh neznámého hrdiny britské fotografie – Henryho Burtona, jehož záběry vykopávek Tutanchamonova hrobu způsobily ve 20. letech minulého století celosvětovou senzaci. Prochází pozoruhodná místa, kde Burton pracoval, včetně samotné Tutanchamonovy hrobky. Zjišťuje, jakým způsobem Burtonovy fotografie podnítily posedlost egyptskými motivy a udělaly z archeologa Howarda Cartera mezinárodní hvězdu první velikosti. Dokonce i dnešní egyptologové stále pečlivě studují Burtonovy jedinečné snímky. To proto, že aby Burton mohl zachytit nejslavnější archeologický nález dějin, musel posunout hranice fotografického umění.


3. 10., 23.00 hod. – Strážci atomu

Je dobře známo, že lidé mají problém představit si příliš vysoká čísla. Někdy to má své výhody. Právě teď je na světě 27 tisíc jaderných hlavic. Všechny jsou připraveny k použití. Vysoce radioaktivní materiál je „rozprášen“ v tisících firem, výzkumných institucích, sklepech a stodolách po celém světě. Černý trh netušené velikosti je navíc od 90. let na vzestupu. Obchoduje se s radioaktivním materiálem různých druhů. Tato děsivá představa je pro stále více specializovaných fyziků, inženýrů chemiků a geologů každodenní realitou. Tito jaderní inspektoři musí lokalizovat a zajistit velké množství nebezpečných látek. Jsou to naši Strážci atomu.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 26. 9. 2021





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.09.2021 • Ve stínu tajných služeb: Zápletka finského seriálu na Viasat Epic se začíná zamotávat
19.09.2021 • Zaostřeno na poznání
13.09.2021 • Sezóna přímých přenosů z Metropolitní opery 2021/22 se blíží
13.09.2021 • Historie nebo příroda – vyberte si na Prima ZOOM
10.09.2021 • Finálový víkend US Open: Dosáhne Djoković na kalendářní grandslam?
10.09.2021 • Záchrana tichomořské divočiny na Viasat Nature

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist