Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 12:55:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Který dokument si vyberete na Prima ZOOM ve 47. týdnu?

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 21.11.2021


Bohatý výběr poznávání a zábavy v jednom = Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: čeká vás Studená válka pod ledem; ukážeme vám Počátky moderního člověka; vypravíme se na Pravěkou Zemi v celovečerním dokumentu; zaujme vás seriál Ripleyho věřte nevěřte a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

22. 11., 22.00 hod. – Jak funguje vesmír VI (Černé díry)

Několik předních vědců přibližuje, jaké jsou naše současné znalosti o černých dírách ve vesmíru, a snaží se odpovědět na palčivou klíčovou otázku: existují vůbec? Dvě zásadní vědecké teorie – Einsteinova teorie relativity a teorie kvantové mechaniky – si v tom totiž vzájemně poněkud odporují. A to je opravdu velký problém. Objevily se také další teorie, ale dokázat, že jsou pravdivé, je stejně složité. Co si tedy počneme? Podaří se nám odhalit, Jak funguje vesmír? Odpověď získáte v šesté řadě stejnojmenného seriálu, který se tentokrát zabývá také záhadou planet obíhajících hned dvě slunce, temnou a bouřlivou historií naší Sluneční soustavy nebo novými objevy prozrazujícími, co zabíjí Mléčnou dráhu.


23. 11., 20.00 hod. – Studená válka pod ledem

Během studené války v roce 1959 americká armáda postavila vůbec první město pod ledem daleko v pustinách Grónska. V zamrzlém podzemí bylo vybudováno 21 tunelů s izolovanými ubikacemi pro 200 vojáků. Nechyběl ani nukleární reaktor, který zajišťoval topení a elektřinu. Kemp Century byl zkušebním projektem. Pokud by se osvědčil, došlo by k uskutečnění přísně tajného plánu Iceworm. V tunelech hluboko pod ledem mělo být umístěno šest stovek nukleárních hlavic s dlouhým doletem. O sedm let později musel být Kemp Century opuštěn kvůli nečekaným posunům ledu, které způsobily jeho zkázu. Na místě zůstalo více než 10 tisíc tun radioaktivního a toxického odpadu, zamrzlého pod ledem. Ale podle glaciologů z Kanady a Švýcarska by to tak nemuselo vydržet navždy. Vědci tvrdí, že kvůli klimatickým změnám a neustálému tání ledu hrozí rozmrznutí nebezpečného materiálu kolem roku 2090. Potravní řetězec Arktického moře je nepředstavitelně ohrožen. Jaké důsledky bude mít studená válka pod ledem?


23. 11., 21.00 hod. – Počátky moderního člověka

Přidejte se k nám na výjimečnou výpravu několik milionů let do minulosti za tajemstvími evoluce člověka. V tomto příběhu plném nečekaných zvratů a úžasných comebacků se odehrává neuvěřitelně napínavé drama. Naši prapředci jsou hlavními hrdiny nervy drásající podívané, během níž překonávají a přežívají jednu krizi za druhou. Nenechte si ujít špičkové digitální záběry a speciální triky vytvořené světově proslulými herními vývojáři. Díky fascinujícím objevům z nejnovějších vědeckých výzkumů vás zavedeme do ultra realistických světů, kde mohli žít prehistoričtí hominidé i naši přímí předkové. Staňte se svědky klíčových momentů evoluce a sledujte, jak se počátky a vývoj moderního člověka odehrávají na obrazovce přímo před vašima očima.


23. 11., 23.00 hod. – Záchranáři divokých zvířat: Malawi (Cesta za svobodou)

Hrdinkou tohoto šestidílného seriálu je šéfka veterinářů Amanda Salbová a její zapálený tým z jediné záchranné stanice v africkém Malawi. Jejich cílem je pomoci zraněným a osiřelým zvířatům a vrátit je zpátky do divočiny, kam patří. A nic je nezastaví. Seriál Záchranáři divokých zvířat: Malawi se natáčel během období dešťů, kdy k veterinářům dorazí nejvíce osiřelých mláďat. Tým má plné ruce práce, zvlášť s malými kočkodany červenozelenými a věčně vřeštícími paviány. Šéfka Alma má naštěstí všechno pevně v rukou. Dokonce se pyšní tím, že zná každé z dvou stovek zvířat umístěných ve stanici. Prostředků je málo i proto, že Malawi je jednou z nejchudších zemí celé Afriky. A tak si tým musí vystačit s tím, co se podaří sehnat, a často také improvizovat. Výpadky elektřiny jsou naprosto běžné a vydatné lijáky mohou způsobit zkázu. Ale ještě je tady vítaná pomocná ruka. Hostující britská veterinářka Sophie Widdowsonová stráží pevnost vždy, když je Amanda povolána do terénu – tedy poměrně často. Sledujte strhující příběhy Záchranářů divokých zvířat v Malawi.


24. 11., 20.00 hod. – Pravěká Země

Vypravte se do pravěku v celovečerním snímku s Prima ZOOM. Svět paleontologie v současné době prochází zlatým věkem: v posledním desetiletí bylo objeveno více fosilních druhů než za dvě stě let od doby, kdy se tato věda poprvé objevila. Nyní mohou paleontologové konečně odpovědět na otázku: odkud pocházejí různá zvířata? S fotorealistickými počítačovými grafickými obrázky a rozhovory s některými předními světovými paleontology představuje tento dokument nejnovější vědecké teorie o tom, jak a proč se dinosauři proměňovali a jak se nakonec vyvinuli v ptáky, které dnes známe.


25. 11., 20.00 hod. – 400 let válečných lodí

Díky osmi desítkám válečných lodí patří francouzské námořní loďstvo k nejsilnějším na světě. Francouzské válečné lodě se účastní všech současných vojenských operací. Slouží také jako dělostřelecké platformy a jsou po zuby vyzbrojeny všemožnými nejmodernějšími technologiemi. Jak došlo k tomu, že jsme se během pouhých několika století dostali od boje muže proti muži až k válce vedené kdesi za obzorem? Od ručně vržených zbraní k atomové bombě? Od mušket k balistickým střelám? Tento film přináší archivní záběry, rozhovory s předními světovými odborníky a špičkové trojrozměrné digitální modely, aby nás zavedl na cestu 400 let zpátky do minulosti. Vydejme se společně na palubě galér ze 17. století až k bitevním lodím druhé světové války a prozkoumejme technologie, které zdědily i dnešní válečné koráby.


26. 11., 22.00 hod. – Ripleyho věřte nevěřte (Přírodní úkazy)

Před sto lety se Robert Ripley vydal na výpravu, jakou nikdo jiný nepodnikl. Vyrazil do nejvzdálenějších koutů světa, aby odhalil dechberoucí a výjimečné schopnosti, které uchvátily muže, ženy i děti. A dnes jeho dobrodružství pokračuje ve fascinujícím seriálu Ripleyho věřte nevěřte. Charismatický herec a profesionální sympaťák Bruce Campbell (Spider-Man, Smrtelné zlo, Fargo) odhaluje další zázraky a neuvěřitelné příběhy ze skutečného života z různých míst na světě. Bruce představuje přirozené nadání lidí, kteří si sáhnou až za hranice svých možností, i když to znamená riskovat vlastní život a každý jejich pohyb přitom očaruje úžasem oněmělé publikum. Ať už jde o pár provazochodců, kteří se vzali během smrtelně nebezpečného kaskadérského kousku, nebo kreslíře, jenž to díky svému talentu dotáhl až do Hollywoodu. Abyste tomu uvěřili, musíte to vidět na vlastní oči!


27. 11., 20.00 hod. – Bergský region: Tajuplné lesní království

Temně zelené nepropustné hvozdy pokrývají krajinu odříznutých údolí a rozeklaných skalních hřebenů. Dva tisíce řek a potoků se zavrtávají hluboko pod zem a jejich voda se vlévá do proudů řeky Wupper přezdívané Divoká německá Amazonka. V oblasti těchto lesů a řek, ale i okolních slatin a vřesovišť žije mnoho různých druhů zvířat. Útočiště tady našli kuna, bobr, divoký kanec, zajíc, srna, jelen nebo tetřev. K vidění je tady také vlk, nemluvě o zvířatech z podzemí, jako jsou ještěrka, netopýr a různé druhy hadů. Přidejte se k nám na výpravu, během které prozkoumáme každý kout tajuplného lesního království. Sestoupíme do Bergského regionu a pronikneme do rozsáhlého systému jeskyní rozprostřených pod místními hvozdy. Mnohé lze objevit také ve vodě. Ponořte se s námi pod hladinu krystalicky čistých toků s bohatou faunou a flórou.


27. 11., 21.00 hod. – Puma: Honba za přízrakem

V srdci Francie leží krajina zalitá mlhou, ze které se před 250 lety za krvavých okolností vynořila vraždící bestie. Přesně na tomto místě, které zůstává opředeno tajemstvími, se už pět let mluví o nové záhadě. Svědci popisují zvíře s velkými tlapami a dlouhým ocasem, které jediným skokem překoná silnici. O predátorovi tak silném, že uloví koně a jeho napůl sežranou zdechlinu nechá ležet na konci pole. O divokém zvířeti s tak ostrými drápy, že zanechají hluboké rýhy i na silných kmenech stromů… Chybí jen málo, poslední krok, aby se začalo mluvit o návratu strašlivého netvora z Gévaudanu. Jenže tento krok není Bruno Loisel ani při nejmenším ochotný udělat. Filmař s bohatými zkušenostmi s divokou přírodou totiž ví o zvířeti, které tohle všechno dokáže. Řeč je o jednom z nejrozšířenějších amerických predátorů a největší kočkovité šelmě kontinentu. Díky ladné chůzi a pronikavému pohledu je od Kanady po Argentinu považována za mystické zvíře. Má hbitost kočky a sílu lva, srst, díky níž je takřka neviditelná, a velice citlivé smysly. V přírodě je prakticky nemožné narazit na pumu jen tak, náhodou. A pokud byste se snažili nějakou vystopovat, dokonce i se speciálně vycvičenými psy a profesionálním stopařem, je to na první pohled marná snaha. Ale přesně o to se chce Bruno Loisel pokusit. Úplně sám, v přirozeném prostředí tohoto zvířete, které se rozprostírá na ploše větší než 7000 km². Je to vůbec možné? Jak se osmdesátikilové kočce podařilo překonat oceán a usadit na svazích pohoří v Gévaudanu? Aby našel odpovědi na otázky, které ho pronásledují, musí Bruno vyrazit na těžkou a namáhavou výpravu. Cesta ho zavede až do kanadské Alberty, jež je královstvím této neviditelného šelmy. Protože po pěti letech neúnavného pátrání, více než dvaceti vyslechnutých svědcích a mnoha otiscích v blátě podobných stopám pumy si je Bruno jistý, že to, co se říká, je pravda. Teď už zbývá udělat jen to nejtěžší: zachytit zvíře na paměťovou kartu fotopasti. Podaří se konečně odhalit tajemství a vysvětlit záhadu nové bestie z Gévaudanu?


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 21. 11. 2021





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.11.2021 • Zapálená, oddaná, milosrdná… Prostě lékařka, jak má být! Doktorka Mercy otevře dveře své ordinace i vám
12.11.2021 • Exkluzivní zápasy slovenské reprezentace živě na Sport1 a Sport2 až do roku 2028
10.11.2021 • Úspěšný seriál o nejslavnějším veterinářovi Jamesovi Herriotovi pokračuje!
09.11.2021 • Seriál Stavební selhání na kanálu Viasat Explore
07.11.2021 • Dva týdny dokumentárních parádiček na Prima ZOOM
05.11.2021 • Dokument Skrytá Indie ukáže krásy této tajemné země

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist