Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 21:12:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Vydejte se po stopách Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 20.03.2022


Cestování, příroda, historie, věda, vesmír a záhady – takto velký výběr nabízí jedině Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: projedeme se Afrikou na Pionýru; v dalším dílu seriálu Utajené příběhy českých dějin IV se podíváme na Duši Čech – srdce Evropy; přivítá nás Veterinář z vysočiny; vypravíme se na Island: Na vrcholku světa; zaskočíme také k nám domů – Šumava: Domov rysů; ukážeme Jak svět stvořil Ameriku a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

21. 3., 20.00 hod. – Afrikou na Pionýru

Cesta napříč africkým kontinentem na legendárních a hodně starých motorkách Jawa Pionýr. Celovečerní road movie Afrikou na Pionýru přináší ještě bláznivější a odvážnější výpravu, než jaké známe díky žlutým trabantům Dana Přibáně. Právě jedné z kultovních expedic žlutých trabantů se vedoucí výpravy motorek do Afriky, dobrodruh a režisér Marek Slobodník sám na své Jawě 250 účastnil. Podobně, jako výrazné postavy filmových komiksových vesmírů dostávají vlastní filmy, tak i jeho samostatné dobrodružství Afrikou na Pionýru mohou brát diváci jako takzvaný „spin-off“. Cestovatelský dokument Afrikou na Pionýru ukáže dobrodružství, které nezná hranice a které žene možnosti vlastního těla i svobodu ducha až do nejvyšších otáček. A zároveň přinese úchvatné záběry a pohled na přírodu a život Afriky, jaký nemá obdoby. Pět jezdců strávilo v sedle Jawy Pionýr pět měsíců, ze střední Evropy ke Kapskému městu ujelo přes 15 000 kilometrů. Na tom nejméně pohodlném dopravním prostředku projeli pouští, pralesem i savanou, protnuli rovník a profrčeli kolem Kilimandžára a dorazili až na nejjižnější místo afrického kontinentu, na Střelkový mys, kde se setkává Indický oceán s Atlantickým. Během cesty spotřebovali 2500 litrů benzínu, natočili 360 hodin záběrů, provedli snad milion drobných oprav a prožili si dvě malárie. „Afrika nám dala úplně jiný pohled na život. Zažili jsme na cestě takovou volnost, jakou si v dnešním uspěchaném světě dokáže představit jen málokdo. Uvědomili jsme si, že právě svoboda je to největší bohatství, které máme,“ říká cestovatel a dobrodruh Marek Slobodník. Z mnoha hodin natočeného materiálu sestavil tým dobrodruhů průřez toho nejzajímavějšího. Vedle opojného pocitu svobody zažili jezdci i řadu dramatických a nebezpečných situací. Kromě nádherných panenských pláží Mozambiku se museli vyrovnat s nekonečnou pouští Súdánu, v etiopském vězení se potkali s utečenci mířícími do Evropy, odvážili se do největšího městského slumu Kibera v Keni a dva z nich pak podstoupili vlastní boj s nebezpečnou a mnohdy smrtící malárií.


22. 3., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin IV (Duše Čech – srdce Evropy)

Před miliardou let dopadl na Zemi obrovský meteorit. Vytvořil kráter v srdci Evropy, který je na snímcích z družic na první pohled patrný. Českou zemi, odpovídající přibližně současnému českému státu, tak rozpoznáme na mapě i bez vyznačených hranic. Podle bájí o svatém grálu prý při vzájemném zápase archanděl Michael vyrazil Satanovi z koruny drahokam, který padl na zem, kde z něj byl vybroušen kalich – mnozí v tom vidí alegorii vzniku české kotliny. Slovo „kráter“ značí původně totéž co grál, tedy nádobu, kalich či měsidlo na víno. Česká pánev představuje kouzelnou nádobu, kde se mísily kultury, spirituality a tradice do nejrozmanitějších podob. Je to kolébka světců a vědců, mudrců a mágů, mučedníků i kacířů. Dokument se snaží postihnout tohoto genia loci českých zemí. Hosté si ve svých vstupech všímají tradičních oborů a činností, kterými země proslula v minulosti, i fenoménů, které u nás přetrvaly staletí. Z nitra geologických zlomů, vzniklých při dopadu meteoritu, stoupaly rudodárné roztoky a utvářela se ložiska zlata a stříbra, bez nichž si nelze představit rozkvět zemí Koruny české ve středověku. Horké prameny daly zase vzniknout českému lázeňství. K pradávným odvětvím lidské činnosti u nás patří i včelařství a výroba medu a dalších včelích produktů. Poutníkům českou krajinou poskytují občerstvení četné studánky a prameny, kterým bývá připisována uzdravující moc. Obyvatelé země byli proslulí hudbymilovnou povahou, která se projevuje v lidových písních, ale i ve zvukomalebnosti a barvitosti české poezie. Zvláštní je poetika našich vánočních koled, a vůbec místo Vánoc v české kultuře. S Vánocemi je spjato i české lidové betlémářství, které nemá obdoby na celém světě. Obrazotvornost a imaginace, odrážející duši naší krajiny, se ostatně projevuje i ve schopnosti výtvarného vyjadřování, v díle početných českých malířů, významných fotografů i v tradici české kinematografie. Dokument ukazuje na propojenost těchto fenoménů s dávnými bájemi i působením historických osobností, jako byl svatý Václav a Karel IV. Připomíná souvislost duchovního vyzařování českých zemí s mystickým snem „Otce vlasti“ o zbudování Nového Jeruzaléma, o naději na šťastnou a ušlechtilou budoucnost. A to je i pointou tohoto dílu Utajených příběhů.


22. 3., 22.00 hod. – Veterinář z vysočiny (1. díl)

Veterinář z vysočiny je úplně nový seriál, který se odehrává v nejseverněji položených ordinacích Velké Británie. Natáčení probíhalo za často velice složitých podmínek v průběhu zimy a brzy na jaře na místech nezřídka úplně odříznutých od okolního světa. Seriál představuje odhodlané veterináře, veterinární sestry a jejich spolupracovníky, kteří často pracují přesčasy, aby pomohli dobytku, koním, domácím mazlíčkům i divokým zvířatům od bolesti.


23. 3., 20.00 hod. – Island: Na vrcholku světa

Island je jedinečný svět s mrazivě krásnou krajinou, která jinde nemá obdoby, a příjemnými sympatickými obyvateli. Přírodovědný film Island: Na vrcholku světa je scénickou výpravou kolem majestátních vulkánů, vřících gejzírů, mocných vodopádů, hrozivých fjordů a vznešených ledovců. Tak pozoruhodnou přehlídku přírodních živlů nenajdete skoro v žádné jiné zemi na světě! Navíc vám prozradíme, jak je možné, že jsou obyvatelé malého a izolovaného ostrova, na který během několika měsíců v roce dopadá jenom minimum slunečního světla, tak spokojení.


23. 3., 21.00 hod. – Děti Slunce (Divoké včely)

Včely a motýli hrají důležitou roli v opylování rostlin i plodin. Závisí na nich mnoho lidských i zvířecích životů. Včelí bzukot a pestré barvy motýlích křídel jsou symbolem poklidného života v půvabné venkovské přírodě – na místě, které potěší zraky a pohladí duši. Jenže kvůli ruchu a shonu moderního života často přehlížíme mikroskopické říše v srdci našeho světa. Dokonce zapomínáme, že mezi jejich a naším životem existuje symbióza. Vydejte se do neznámého světa a odhalte tajemství Dětí Slunce. Zjistíte, že ne všechny z 560 různých druhů včel jsou pilné tak, jak se říká. Některé zneužívají jiné druhy hmyzu a další mají vražedné choutky. Motýlů je dokonce více než 4000 druhů, jenže kvůli ztrátě přirozeného prostředí je většina z nich ohrožených. Kdo nebo co může za jejich úbytek? Díky Dětem Slunce se dozvíte, proč je tak důležité tyto krasavce chránit.


24. 3., 22.00 hod. – Přírodní válečníci (1. díl)

Ještě nikdy nebyl život na Zemi tak okouzlující… A ani křehký. Reportérka Julia Wheelerová vyrazila přímo do prvních linií, aby odhalila dosud neznámé příběhy, ve kterých hraje hlavní roli věda, příroda a ekologie. Připravte se na dobrodružství nabité akčními scénami. Julia vás seznámí s hrdiny, kteří patří k největším ochráncům přírody současnosti. A ukáže vám neuvěřitelný, jedinečný svět, který má cenu zachránit. Připravte se bojovat za naši matku Zemi.


24. 3., 23.00 hod. – Největší zabijáci Afriky III (Zabijáci ze zálohy)

Pokračování mrazivě vzrušující přírodovědné mini série odhaluje deset největších zabijáků Afriky ve všech velikostech – od mikroskopické až po obří. Seznamte se se skutečnými terminátory, kteří se probojovali na vrchol potravního řetězce díky tomu, že se u nich vyvinuly nejhrozivější, největší a nejvíce smrtonosné zbraně od strašlivých čelistí velkého bílého žraloka až po nohu hadilova, jež dopadá na nepřátele stejně tvrdě jako železné kladivo. Ale to není všechno! Uvidíte také nejnebezpečnější africké infiltrátory. Tito po zuby ozbrojení zvláštní agenti jsou lstiví a dokážou ovládnout jakékoli prostředí od gabonských pralesů, přes etiopskou vysočinu, až po chladné vody Atlantského oceánu. Patří k nim prohnaní šimpanzi, nemilosrdně brutální hyeny skvrnité nebo dobře sehrané dravé kosatky. A jako by to nestačilo, podíváme se ještě do neuvěřitelného světa maskování, trpělivosti a absolutní preciznosti. Právě tam číhají skrytí dravci, kteří se vyhýbají odhalení až do poslední vteřiny předtím, než zasadí rozhodující, smrtící úder. Sledujte, jak se nejjedovatější kobra Afriky vkrádá do ptačího hnízda. Nechte se inspirovat leopardí rychlostí nebo krokodýlí trpělivostí. Největší zabijáci zachycení kamerou v nejtvrdších přírodních podmínkách vás zblízka seznámí se svými triky.


25. 3., 20.00 hod. – Tajemství oceánu

Přírodovědný film Tajemství oceánu zkoumá neznámý svět a jeho obyvatele, kterým pořád ještě úplně nerozumíme. Zaměřuje se na složité společenské vazby vorvaňů obrovských, delfínů a mořských vyder i odolnost mořského ptactva. Ale nechybí ani spletitá síť druhů, které tvoří korálový útes, nebo relikt evoluce varan komodský. Díky tomuto pozoruhodnému dokumentu máme skvělou příležitost znovu si uvědomit, co všechno mohou oceány člověku nabídnout a poskytnout.


26. 3., 20.00 hod. – Sedm světů, jedna planeta: Ze zákulisí

Zajímá vás, jak vznikal přírodovědný seriál Sedm světů, jedna planeta z produkce televize BBC? Fantastická cesta kolem světa přes sedm světadílů není jednoduchá záležitost. Aby mohl vzniknout tento fascinující seriál, muselo se na něm podílet 1500 lidí, kteří cestovali 499 dnů a strávili 1794 natáčecích dnů ve 41 zemích, aby pořídili 2260 hodin filmového materiálu. Vydejte se s nimi na cestu za poznáním.


26. 3., 21.00 hod. – Šumava: Domov rysů

Nenechte si ujít výjimečný pohled na život za všech okolností elegantního, ale skrznaskrz divokého rysa. Šelmy, které jsou doma na Šumavě a v Bavorském lese, se volně potulují divokou přírodou, neohroženě loví, a někdy si dokonce bezstarostně hrají. Přírodovědný film Šumava: Domov rysů odhaluje tato překrásná zvířata zblízka a v jejich přirozeném prostředí.


26. 3., 22.00 hod. – Jak svět stvořil Ameriku (1. část)

Každá éra dějin začíná lidskou touhou posunout se dál. Během osmdesátých let 19. století se polovina ruských židů přestěhovala do New Yorku. Každý třetí obyvatel Skandinávie emigroval do Ameriky, aby se připojil k jejím prvním dřevorubcům. Kvůli Velkému hladomoru se vyprázdnilo Irsko a američtí železniční magnáti získali dva miliony nových dělníků. Tento historický celovečerní dvoudílný snímek odhaluje, jak velké světové události rozhýbaly lidstvo a v konečném výsledku stvořily Ameriku. Nenechte si ujít velkolepý dokumentární pořad o největší migraci v naší historii a také o tom, jak kulturně, společensky a politicky ovlivnila současnou podobu Spojených států.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 20. 3. 2022





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.03.2022 • MET: Live In HD - Verdiho monumentální opera Don Carlos
19.03.2022 • Královská rodina na TV Spektrum
18.03.2022 • Milán-Sanremo aneb 293 kilometrů a první cyklistický monument roku
17.03.2022 • Nová sezóna F1 na Sport1 a Sport2
14.03.2022 • Prima ZOOM přináší stále něco nového
11.03.2022 • Detektiv, důstojník a básník bez citu - Adam Dalgliesh na Epic Drama

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist