Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 20:30:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

MET: Live In HD - Verdiho monumentální opera Don Carlos

  Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 22.03.2022


Verdiho Don Carlos je operní opus magnum, ke kterému nezbytně patří několik nej – a to i v rámci bohaté skladatelské historie italského operního mistra. Metropolitní opera připravila pro letošní sezonu dílo v nové produkci, která jej představí v nezkrácené původní francouzské verzi o pěti jednáních. A přesně v této podobě se představí i v rámci celosvětové série kinopřenosů MET: Live in HD. Stane se tak 26. března 2022.


Opera Don Carlos, která měla premiéru v roce 1867 v Paříži, je dokonalým naplněním definice toho, co do dějin hudby vešlo ve známost jako grand opera. Pětiaktový monument, který je zároveň politickým dramatem, ideologickým manifestem, grandiózním spektáklem, příběhem lásky i meditací nad smrtí a posmrtným životem, neměl snadný zrod. V době dokončení, už v roce 1866, bylo jasné, že je opera příliš dlouhá – opera bezpodmínečně musela skončit do půlnoci. Důvod byl prostý: Jedině tak mohli diváci stihnout poslední vlaky na pařížská předměstí. Verdi proto provedl několik škrtů, premiéra mohla proběhnout, platící diváci se stihli vrátit domů.

Škrtalo se ale nadále, navzdory Verdiho přání. Italská verze díla, paradoxně s premiérou v Londýně, odstranila celé první jednání, zkrátila balet ve třetím a z opery zmizely další části a árie. Podoba díla se proměňovala v závislosti na místě inscenace, scény mizely a zase se vracely, postavy měnily jména. Na prknech operních domů se v průběhu následujících desetiletí zabydlela čtyřaktová italská verze známá pod názvem Don Carlo. K původní francouzské verzi se začaly operní soubory vracet až s koncem dvacátého a začátkem jedenadvacátého století. Newyorský operní dům si musel počkat až na rok 2022.

Za to, že se inscenační praxe dávající přednost italské verzi změnila, může dirigent Yannick Nézet-Séguin. „O tom, že bych rád přinesl do Metropolitní verze francouzský originál, jsem mluvil od chvíle, co jsem zde před více než deseti lety dirigoval italskou verzi. Opera byla napsána ve francouzštině a je to jasně poznat z toho, jak se slova vážou na tóny a melodie,“ uvedl. A režisér nové inscenace David McVicar přitakává. „Psaní ve francouzštině změnilo způsob, jakým Verdi pracoval. Když se pouštíte do francouzské verze, vrháte se do originální koncepce díla jako francouzské velké opery. A to je úplně jiné monstrum než italská opera.“

Libreto opery se zakládá na hře Friedricha Schillera a zavádí diváky do Španělska 16. století, které úpí pod teokratickou vládou inkvizice, na královský dvůr Filipa II. Do centra dění staví šestici postav a jejich vzájemné vztahy, lásky, touhy, intriky a vzájemné konspirace. Postavy jsou zároveň nositeli určitých idejí, opera se tak pohybuje na dvou rovinách: střetu obyčejných smrtelníků a střetu filozofických principů. Nosným je poté střet liberálního uvažování s tyranií a církevními dogmaty.

V hlavních rolích se představí bulharská hvězda Sonja Jončerva jako Élisabeth de Valois, Eric Owens jako Filip II., John Relyea coby Vrchní inkvizitor, Etienne Dupuis jako Rodrigo, Jamie Barton v roli Eboli a v titulní úloze září Matthew Polenzani. „Vždycky bylo zřejmé, že Dona Carlose nelze dělat bez šesti naprosto úžasných pěvců. A tohle obsazení není výjimkou,“ pochvaluje si Nézet-Séguin.

Nová McVicarova vize postavy uzavírá postavy do světa bez slunečního svitu, do podzemních katakomb a temných kobek, cílem podle autorů byla snaha přenést na diváka klaustrofobický pocit uvěznění v okovech ideologie symbolizované Filipem II. a všehoschopnou inkvizicí.

Don Carlos je operní klasika, s níž inscenátoři nezacházeli zrovna v rukavičkách. A ani sám Verdi nedokázal pod vnějším tlakem uhájit své dílo ve vší úplnosti. Úcta k autorovi ale nakonec převážila, a tak konečně tento monument i mezi velkými operami 19. století vstoupí i na prkna newyorské Metropolitní.

Přímý přenos z New Yorku je naplánován na 26. března 2022 v 16:45 hod. Operní přenosy do kin uvádí společnost Aerofilms.


Další přenosy v sezóně 2021/22:

G. Verdi: DON CARLOS */met
26. března 2022 16:45
Dirigent: Yannick Nézet-Séguin
Režie: David McVicar
Obsazení: Sonja Jončeva, Elīna Garanča, Matthew Polenzani, Etiene Dupuis, Groissböck, John Relyea


G. Puccini: TURANDOT
7. května 2022 18:45
Dirigent: Marco Armiliato
Režie: Franco Zeffirelli
Obsazení: Anna Netrebko, Michelle Bradley, Yonghoon Lee, Ferruccio Furlanetto


G. Donizetti: LUCIE Z LAMMERMOORU *
21. května 2022 18:45
Dirigent: Riccardo Frizza
Režie: Simon Stone
Obsazení: Nadine Sierra, Javier Camarena, Artur Ruciński, Matthew Rose


B. Dean: HAMLET */met
4. června 2022 18:45
Dirigent: Nicholas Carter
Režie: Neil Armfield
Obsazení: Brenda Rae, Sarah Connolly, Aryeh Nussbaum Cohen, Christopher Lowrey, Allan Clayton, David Butt Philip, William Burden, Jacques Imbrailo, Rod Gilfry, John Tomlinson

Změna obsazení vyhrazena
*nová inscenace | met premiéra v Met



Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do více jak 2000 kin v 73 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Sabina Coufalová, Aerofilms | Víc než film; redakce satCentrum, 21. 3. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
20.03.2022 • Vydejte se po stopách Prima ZOOM
19.03.2022 • Královská rodina na TV Spektrum
18.03.2022 • Milán-Sanremo aneb 293 kilometrů a první cyklistický monument roku
17.03.2022 • Nová sezóna F1 na Sport1 a Sport2
14.03.2022 • Prima ZOOM přináší stále něco nového
11.03.2022 • Detektiv, důstojník a básník bez citu - Adam Dalgliesh na Epic Drama

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist