Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 17.04.2024 - 01:59:55   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

MET: Live In HD - opera Gaetana Donizettiho Lucie z Lammermooru v sobotu 21. 5. 2022

  Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 18.05.2022


Lucie z Lammermooru, tragická hrdinka stejnojmenné opery Gaetana Donizettiho, patří mezi nejklasičtější postavy dějin opery. Slavnou roli zpívala mimo jiné Luisa Tetrazzini, Maria Callas nebo Joan Sutherland, opera samotná je na repertoáru Metropolitní prakticky neustále. Vrací se i v sezóně 2021/22. Zbrusu novou inscenaci si budou diváci moci vychutnat i na plátnech kin. Přímý přenos v rámci série MET: Live In HD je naplánován na 21. května 2022.


Gaetano Donizetti dokončil Lucii z Lammermooru v roce 1835, v době, kdy dosáhla vrcholu jeho reputace coby skladatele. Krátce předtím ukončil kariéru Gioachino Rossini a zemřel Vincenzo Bellini, další dobové skladatelské hvězdy italského bel canta. Pro Donizzetiho se otevřely pomyslné dveře na vrchol a Lucie z Lammermooru mu velmi rychle vynesla pověst „génia italské opery“. Svůj podíl na úspěchu měla i dobová vášeň pro kulturu a historii Skotska.

Romance vznikla na základě libreta Salvadore Cammarana, který se volně inspiroval novelou Waltera Scotta a sleduje křehkou Lucii, která je uvězněná uvnitř střetu své vlastní rodiny a rodiny Ravenswoodů. Nová inscenace Simona Stonea nicméně podtrhuje nadčasovost Donizettiho díla. Dění přenáší ze Skotska 17. století do ryze současných Spojených států, do oblasti tzv. Rust Belt, kdysi prosperujícího území, které se nyní propadlo po chudoby a beznaděje.

Zasazení do upadajícího městečka přineslo i inovativní technická řešení, která ve zvýšené míře využívá centrální točny na jevišti newyorského operního svatostánku. Postavy se tak mohou pohybovat v dynamicky se měnícím prostředí, které je vizuálně působivé a novátorské, pro technický štáb, ale i pěvce samotné představuje nový náročný úkol, zejména co se týče orientace a synchronizace všech pohybů. Zároveň je prostor zákulisí otevřen pohledům publika, což vytváří unikátní zážitek a zároveň přináší další nároky na technický štáb, který se stává pevnou součástí představení. Tyto prvky doplňuje ještě velkoplošná obrazovka umístěná nad scénou, která pomocí předtočených videosekvencí i detailních záběrů přímo z představení umožňuje nahlédnout do mysli protagonistů. Nový rozměr tak dostává zejména slavná halucinační scéna ze třetího dějství, kde si hrdinka představuje, že je společně se svým milovaným Edgardem. Pár je společně na obrazovce, na scéně je však Lucie sama. Toto technické řešení si vyžádalo nejen dvojici kameramanů přímo na jevišti, ale i nutnost pečlivého propracování všech kostýmů a dekorací. Každá drobnost je totiž najednou vidět.

V hlavní roli Lucie se představí sopranistka Nadine Sierra. Rodačka z jižní Floridy touto rolí vstupuje do pomyslného elitního klubu operních hvězd z Metropolitní a naplňuje tak cíl, za kterým jde už od svých deseti let. Za sebou má téměř čtyřicítku rolí a Lucie je pro ni dosud největší a herecky i pěvecky nejnáročnější úlohou. V roli Luciina milovaného Edgarda se představí Javier Camarena, další postavy ztvární Arthur Ruciński a Matthew Rose. Dirigentské taktovky se ujal Ricardo Frizza.

Opera o třech dějstvích se na plátnech českých kin objeví již tuto sobotu 21. května od 18:45 hod. Operní přenosy do kin uvádí společnost Aerofilms.


Zbývající přenosy v sezóně 2021/22:

G. Donizetti: LUCIE Z LAMMERMOORU *
21. května 2022 18:45
Dirigent: Riccardo Frizza
Režie: Simon Stone
Obsazení: Nadine Sierra, Javier Camarena, Artur Ruciński, Matthew Rose


B. Dean: HAMLET */met
4. června 2022 18:45
Dirigent: Nicholas Carter
Režie: Neil Armfield
Obsazení: Brenda Rae, Sarah Connolly, Aryeh Nussbaum Cohen, Christopher Lowrey, Allan Clayton, David Butt Philip, William Burden, Jacques Imbrailo, Rod Gilfry, John Tomlinson

Změna obsazení vyhrazena
*nová inscenace | met premiéra v Met



Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD do České republiky se uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 16 000 000 vstupenek, aktuálně se přenosy vysílají do více jak 2000 kin v 73 zemích světa. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms. Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Sabina Coufalová, Aerofilms | Víc než film; redakce satCentrum, 18. 5. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.05.2022 • Discovery Sports posiluje divácký zážitek z Roland-Garros
15.05.2022 • Vzhůru za dobrodružstvím na Prima ZOOM!
11.05.2022 • Pět věcí, které jste nevěděli o Juliu Caesarovi
09.05.2022 • Pojďte poznávat svět na Prima ZOOM
05.05.2022 • MET: Live In HD - opera Giacoma Pucciniho Turandot s Liudmylou Monastyrskou v sobotu 7. května
04.05.2022 • Epic Drama: s inspektorem Gentlym do „zlatých šedesátých“

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist