Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 02:47:37   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dokumentární šílenství na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 02.07.2022


Baví vás život? Ten skutečný najdete na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: ukážeme vám spojení Civilizace a umění; podíváme se na Zapomenuté evropské diktatury; poznáte Inteligentní stromy; ve speciálu se vydáme na Nejkrásnější železnice světa; nebudou chybět Vynálezy a vynálezci a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

5. 7., 20.00 hod. – Civilizace a umění (Druhý okamžik stvoření)

Když se řekne „renesance“, každému se hned vybaví Itálie. Jenže to není jediná renesance, jakou svět poznal. Velké islámské říše zažily v 15. a 16. století vlastní kulturní rozkvět. K umělecké obrodě na Západě a Východě nedocházelo izolovaně. V Itálii si byli dobře vědomi toho, co se děje za mořem, a naopak. Jedna strana výrazně ovlivňovala druhou a snažila se ji překonat. Seriál nás zavede do papežského Říma, osmanského Istanbulu i mughalského Láhauru nebo indické Ágry. V Římě působil Michelangelo, který vyzdobil velkou kupoli baziliky svatého Petra. Ve stejnou dobu v Istanbulu vystavěl velký architekt Mimar Sinan světlem zalitou Sulejmanovu mešitu. Podívejte se, co spojuje umělecký Západ s Východem. Sledujte, v čem spolu soupeřily. A zjistěte, jak se na základě rozdílných tradic změnila role umělců ve společnosti během období, která následovala po renesanci.


5. 7., 21.00 hod. – Zapomenuté evropské diktatury (1. část)

Dějiny lidstva jsou plné diktátorů a tyranů lačných po moci. Vydejte se spolu s námi na výpravu zpátky do minulosti za zapomenutými totalitními režimy na území Evropy. Některé diktátory a jejich ohavné činy znají po celém světě. Mnoha jiným se podařilo zůstat ve skrytu a anonymitě. To však neznamená, že by napáchali méně zla. Zveme vás na výpravu zpátky do minulosti za zapomenutými totalitními režimy v Řecku a Portugalsku. Ohlédneme se za klíčovými událostmi, které vedly k chaotickému vzestupu a pádu řecké vojenské junty a režimu plukovníků, nebo za okolnostmi vlády portugalského tyrana Antonia de Oliviery Salazara. Možná se budete divit, jak moc se od sebe liší. Vždyť konec diktátora Antonia Salazara byl mírumilovný. Jak je to možné a jak se to stalo?


5. 7., 23.00 hod. – Pohotovost pro exotická zvířata III (Agama)

Ve třetí sérii tohoto fascinujícího pořadu, který je plný zvláštních a nečekaných příhod, se znovu vrátíme na floridskou Pohotovost pro exotická zvířata. Sledujte, jak si doktorka Susan Kelleherová a její tým poradí s mnoha různými naléhavými případy. Mládě klokana potřebuje prohlédnout, králíka sužuje agresivní forma rakoviny, fretce je špatně z čokolády, koza má nateklá vemena… Na nudu si Dr. K rozhodně nemůže stěžovat. A jak vždycky říká: „Cokoli kromě psů a koček. Když se vlezou do dveří, budu je léčit!“


6. 7., 21.00 hod. – Inteligentní stromy

Jeden německý lesník si všimnul, že stromy v jeho revíru spolu vzájemně komunikují a s láskou pečují o výhonky svých potomků nebo o staré a nemocné sousední kmeny. Díky tomu napsal knižní bestseller Tajný život stromů. Zatímco milovníci přírody nešetří chválou a nadšením, většina ostatních lesních profesionálů to odmítá a klepe si na čelo. Ale zdá se, že výzkum, který probíhá na univerzitě Britské Kolumbie, potvrzuje slova lesníka a spisovatele Petera Wohllebena. Dokumentární film přibližuje detektivní práci zkušených vědců, kteří se snaží porozumět interakcím mezi stromy a odhadnout, jaké by toto odhalení mohlo mít důsledky.


7. 7., 20.00 hod. – Vzestup nacistů (Politika)

Třídílná historická dokumentární mini série Vzestup nacistů vznikla v produkci vyhlášené BBC. Přináší úplně nový, čerstvý a neokoukaný pohled na historické okolnosti, za jakých si Adolf Hitler brutálně přivlastnil moc, ale i promarněné příležitosti, které ho mohly zastavit. Pronikněte do mysli monster i těch, co s nimi statečně bojovali.


7. 7., 21.00 hod. – Nekončící povely (1. díl)

Tento seriál přináší nejen hluboce osobní portrét války proti nebezpečnému a násilnému extremismu, ale také mužů a žen, kteří jí zasvětili celý život. Tvůrci dokumentu získali bezpodmínečný přístup k americkým ozbrojeným silám. Díky tomu se dostali do nejhlubších útrob Pentagonu, předních bojových linií po celém světě, a dokonce až do kokpitu bojové stíhačky vyslané na zvláštní misi. Všechno začíná bitvou o město Mosul v Iráku.


9. 7., 21.00 hod. – Nejpodivnější živočichové světa (Mutanti)

Pták, který pije krev, neúnavný bobr stavitel, vysoká hra veverčích špiónů… Překvapivé a šokující chování nejpodivnějších živočichů světa nikde jinde nenajdete! Seriál Nejpodivnější živočichové světa představuje nejbizarnější tvory z království zvířat. Dozvíte se, jak příroda řeší problémy tím, že z divného živočicha udělá ještě podivnější potvůrku: tak jako v případě murény, u které se vyvinula druhá sada zubů, aby vůbec mohla polykat. Uvidíte, jak životní překážky v přírodě způsobují mutace, u nichž platí, že čím jsou zvláštnější, tím jsou lepší. Odhalíte dokonce i to, že některá zvířata se připravují na apokalypsu, jako bobr budující nouzový bunkr. Od Nejpodivnějších živočichů světa, kteří se umí dokonale vyzbrojit a zásobit potravou, se ještě máme co učit!


10. 7., 20.00 hod. – Nejkrásnější železnice světa – speciál (Hory)

Oblíbený seriál, který vás vlakem svezl po nejkrásnějších místech naší planety, si pro vás připravil tři speciální díly, které se tematicky zaměří na hory, evropské pobřeží a luxus. Užijte si tři jedinečné epizody cestopisného seriálu Nejkrásnější železnice světa. V první se projedeme vlakem po horách a kopcích Velké Británie. V druhém se necháme rozmazlit nejluxusnějšími soupravami. A ve třetím se rozletíme na železném oři podél pobřeží. Vydejte se na cestu vlakem Stanier Class 5 4-6-0 dolů od úpatí nejvyšší britské hory Ben Nevis, přes západní vysočinu až k přístavu Mallaig. Buďte u toho, když parní lokomotiva projíždí okouzlující krajinou jezer, vřesovišť, kopců a okolo světoznámého viaduktu Glenfinnan. A nenechte si ujít ani výlet nejluxusnějšími vlakovými soupravami od gastronomického přepychu španělských drah El Transcantabrico až po překrásné dřevěné lůžkové vozy jihoafrických Rovos Rail. Nakonec vyrazíme po železnici vedoucí podél nejpůvabnějších evropských pobřeží. Od moří Španělska, přes pobřeží Walesu až k zamrzlým zázrakům Norska. Dobře se dívejte z okna a sledujte, jak se pobřeží postupně měnilo a jak ho železnice znovu spojila. A seznamte se s některými z pozoruhodných lidí, kteří v této úžasné krajině žijí.


10. 7., 21.00 hod. – Můj vysněný dům (Kolosální katedrála)

Zveme vás na návštěvu nejzajímavějších domů Velké Británie. Uvidíte, jak odhodlaní nadšenci s velkými sny překonávají nečekané problémy a rekonstruují historické budovy na jedinečná místa k bydlení. Tentokrát opravdu platí rčení: můj dům, můj hrad. Ale možná je to naopak! Novomanželé Sean a Debs si zvolili doslova monumentální úkol – přestavět 180 let starý kostel v Yorkshire na dům svých snů. Ale rychle zjišťují, že opravit opuštěnou starou budovu znamená připravit se na nečekané a nečekaně vysoké výdaje. Devětasedmdesátiletá Hazel se mezitím poprvé po více než padesáti letech stěhuje. Sledujte, jak se odvážně vrhá na přestavbu nepoužívaného domu na venkově. Nenechte si ujít ani příběh Alice a Shammyho, kteří s malinkým rozpočtem, zato s o to větší představivostí, předělávají kapli z 19. století.


10. 7., 23.00 hod. – Vynálezy a vynálezci

Možná je to nad slunce jasné, ale každá z věcí, se kterými se denně setkáváme a které používáme, musela být nejdříve vynalezena – televize, telefon, nábytek, vlaky, letadla i automobily. A protože v pozadí každého fantastického vynálezu se ukrývá fascinující příběh, vydáme se za dnešními vynálezci a jejich nejnovějšími vynálezy. Proč? Abychom zjistili, čím se inspirují a co je vlastně pohání kupředu. Pro začátek je tady izraelský doktor Amit Goffer, který zůstal po nehodě ochrnutý. Frustrovaný životem na vozíku vyvinul ReWalk – nositelný robotický exoskeleton, jenž lidem se zraněním páteře umožní stát rovně, chodit, běhat a chodit nahoru a dolů po schodech. Ironií osudu je, že jeho vlastní vynález bohužel Amitovi nepomůže. Schází mu potřebná síla v horní části těla na to, aby se mohl zapřít o berle. A tak Amit vynalezl také zařízení, které poslouží i lidem, jako je on. Seznámíme se také s Danem Watsonem. Ten chce zastavit běžnou praktiku vedlejších úlovků – když rybáři pochytají i druhy, pro které není využití, takže je uhynulé nahází zpátky do moře. Ann Makosinski se stala vynálezkyní, aby pomohla mladé kamarádce z Filipín, jež se nemohla doma učit, protože neměla světlo. A pak je tady také Garrett Brown, kameraman, jenž chce pohnout záběrem bez roztřeseného obrazu. Postupně se setkáme a seznámíme s mnoha různými nápaditými vynálezci i jejich zajímavými vynálezy. Nahlédneme do fascinujících dílen a laboratoří a pokusíme se odhalit, jestli mají něco společného – jestli existuje něco jako smysl pro vynalézání. A zjistíme, že i když všechny vynálezce spojuje zápal, odhodlání a odvaha dělat chyby, ve skutečnosti jsou stejně různorodí jako jejich neuvěřitelné výtvory.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 2. 7. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.07.2022 • Červencové premiéry na CBS Reality
01.07.2022 • Kdo byli ve skutečnosti křižáci?
01.07.2022 • Giro d´Italia Donne a Tour de France
26.06.2022 • Vstupte do léta s Prima ZOOM
24.06.2022 • Připravte se na dovolenou se CBS Reality
22.06.2022 • Světový pohár ve sportovním lezení na Eurosportu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist